Ga naar hoofdinhoud

Osteopathie bij paarden

Wat houdt osteopathie bij paarden in?

Osteopathie is een holistische geneeswijze, waarbij het lichaam als één geheel wordt gezien, die door Andrew Taylor Still in de negentiende eeuw is ontwikkeld. Osteopathie is een manuele methode. Dit houdt in dat er uitsluitend met de handen wordt gewerkt. Deze methode is gebaseerd op principes uit de anatomie, fysiologie, neurologie en pathologie.

Het doel van osteopathie is om het verstoorde evenwicht in het lichaam van het paard te herstellen. Deze methode kan bovendien worden toegepast op ieder paard of pony ongeacht de discipline waarin het dier zich bevind.

Welke drie deelgebieden werkt osteopathie?

Pariëtale osteopathie: deze vorm van osteopathie gaat over de spieren, wervels, beenderen en gewrichten van het paard. Dit wordt ook wel het bewegingsapparaat van het paard genoemd. Alles moet mobiel en functioneel zijn.

Viscerale osteopathie: hierbij gaat het om de invloed die je hebt op verschillende organen en bloedvaten. Ook wel het orgaansysteem. Wanneer de functie van de organen verbetert, wordt deze informatie via de wervels naar de hersenen gecommuniceerd. Op deze manier krijg je een neurologische ontwikkeling.

Craniosacrale osteopathie: Dit gaat over het carnioscrale gebied van het paard oftewel de verbinding tussen de schedel en het heiligbeen. Hoofd en bekken zijn via de ruggenwervels met elkaar verbonden. Wanneer je een goede osteopaat hebt, zul je merken dat hij of zij al deze systemen onderzoekt en niet kijkt naar één plek op het lichaam waar het probleem zich bevindt. Dit komt omdat wanneer er bewegingsverlies in één van deze drie systemen zit, het een disbalans in het hele lichaam veroorzaakt.

Hoe lang duurt een behandeling bij je paard?

Een osteopaat is ongeveer drie kwartier bezig met het behandelen van een paard. Meestal is één behandeling al voldoende. Het totale onderzoek inclusief de behandeling en analyse neemt ongeveer een uur tot een uur en een kwartier in beslag. Een tweede behandeling is soms nodig voor dieren die kampen met een ernstige of chronische klachten

Met welke klachten ga je met je paard naar een osteopaat?

Je kunt een osteopaat inschakelen wanneer je de volgende klachten merkt bij jouw paard:

 • Onregelmatigheid.
 • Stugheid in een of meerdere lichaamsdelen.
 • Als het paard duidelijk verzet tijdens het opzadelen, opstappen of borstelen.
 • Verzet (staken, bokken of steigeren).
 • Wanneer de conditie omlaag gaat.
 • Plotselinge gedragsverandering (angst, agressie).
 • Plots weigeren voor een sprong of wegrennen na een sprong.
 • Lastige merrie wanneer ze hengstig is.
 • Na het gebruiken van een slecht passend zadel.
 • Stofwisselingsproblemen.
 • Lastig bij de hoefsmid.

Dit zijn echter maar een aantal klachten en is het mogelijk om osteopathie ook in andere gevallen toe te passen. Hiervoor kun je altijd een osteopaat benaderen voor verder advies.

Wanneer stel je de behandeling uit of laat je jouw paard niet door een osteopaat behandelen?

Een drachtige merrie kan wel door een osteopaat behandeld worden indien de dracht zonder problemen is verlopen en het paard in het verleden geen drachtproblemen heeft gehad. Is jouw paard drachtig? Laat dit vooraf weten aan de osteopaat, zodat hij of zij je advies kan geven en rekening kan houden met bepaalde technieken.

Wanneer het veulen is geboren, is het verstandig om een behandeling uit te stellen totdat het veulen vier tot zes weken oud is.

Wanneer jouw paard kampt met acute problemen, zoals koliek, kreupelheid of koorts, is het verstandig om eerst de dierenarts in te schakelen in plaats van een osteopaat.

Kun je osteopathie ter preventie gebruiken bij je paard?

Jazeker, je kunt een osteopaat ook benaderen voor een preventieve behandeling. Elk paard ligt wel eens vast, valt of struikelt. Hierdoor kan het zijn dat je paard een blokkade heeft opgelopen, waar je zelf niet veel van merkt. Daarom is het verstandig om je paard twee keer per jaar preventief te laten onderzoeken om te voorkomen dat de blokkades op den duur resulteren in serieuze klachten.

Kun je chronische problemen oplossen met osteopathie?

Nee, het is niet mogelijk om door middel van een osteopaat een chronisch probleem te genezen. Wel kan osteopathie verlichting bieden bij sommige chronische ziekten bij je paard.

Hoe wordt een paard door een osteopaat behandeld?

Een osteopaat heeft geen behandelwijze voor een bepaald probleem. Elk paard is namelijk anders, waardoor iedere behandeling ook anders is. Het paard wordt in zijn geheel, op een holistische manier bekeken. Elk paard heeft een andere achtergrond wat oorzaken voor blessures betreft. Doordat de oorzaken zo verschillend zijn, zijn de behandelingen dat ook. Het is van belang dat het paard voor het onderzoek droog is en dus niet bezweet of nat van de regen, omdat de osteopaat ander de blokkades minder goed kan voelen. Een osteopaat werkt alleen manueel, met de handen, en dus niet met medicijnen, naalden of kruiden.

In de behandeling wordt er gekeken naar het gedrag, de littekens en de houding van het paard. Dit wordt aangevuld met de informatie die de osteopaat verkrijgt van de eigenaar over de geschiedenis van het paard. Dit wordt ook wel een anamse genoemd. Hierna vind er een uitgebreid onderzoek plaats waarbij het gehele lichaam van het paard wordt bekeken en de drie systemen, die we in het begin van dit artikel hebben benoemd. De delen waar het paard gevoelig op reageert, plekken die warmer zijn of plekken waar meer spanning op wordt uitgeoefend, worden uitgebreider getest en behandeld. Er worden zachte en manuele technieken toegepast, waarbij er wel gekraakt kan worden, maar niet op een manipulatieve manier. Hierbij kun je denken aan simpele rek-, mobilisatie- en zachte weefseltechnieken.

Na de behandeling:

De behandeling van een osteopaat is het meest effectief wanneer het paard na afloop enkele dagen tot een week genoeg rust krijgt en de ruimte heeft om zich vrij te kunnen bewegen. Het paard mag dus wel in de wei, paddock of er mag aan de hand worden gestapt. Er mag echter nog niet hard worden gewerkt. Elk paard reageert anders op de behandeling. Sommigen zijn een aantal dagen na de behandeling erg stijf en bij anderen merk je meteen een verbetering. Hoelang het paard rust nodig heeft, verschilt hierdoor ook per dier. De osteopaat zal u hierover informeren tijdens of na de behandeling. Hierna kan de training weer rustig worden opgebouwd.

Hoe weet ik dat ik te maken heb met een goede osteopaat?

Om een goede osteopaat te vinden is het verstandig om te kijken of hij of zij gediplomeerd osteopaat is. Vraag naar diploma’s of controleer de registers bij IREO (EDO® Register), ICREO en/of de Nederlandse Vereniging Dierosteopathie (NVDO). Een osteopaat kan zich alleen registreren na het succesvol afleggen van theorie- en praktijkexamens.