Ga naar hoofdinhoud

Natuurgeneeskunde bij paarden

Wat is homeopathie?

Homeopathie is een geneeskunst waarbij het zelf herstellend vermogen van de mens (of paard) op natuurlijke wijze wordt gestimuleerd. Homeopathische geneesmiddelen geven het lichaam een prikkel tot zelfherstel.

Wat houdt natuurgeneeskunde bij paarden in?

Naast reguliere diergeneeskunde bestaan er ook opleidingen voor veterinaire natuurgeneeskunde. Een verzamelnaam voor verschillende therapieën zoals o.a. homeopathie (natuurlijke extracten), fytotherapie (kruidenleer), orthomoleculaire geneeskunde (vitaminen-leer) en aromatherapie. Het is mogelijk dat een aantal van deze therapieën die hieronder vallen worden aangeboden door dienstverleners die niet persé een opleiding diergeneeskunde hebben gevolgd. Bij natuurgeneeskunde wordt er uitgegaan van de holistische visie. Dat wil zeggen dat je kijkt naar het dier als geheel, niet alleen naar de specifieke klacht.

Hoe werkt homeopathie bij paarden?

Bij de homeopathie gaat men uit van drie principes: behandeling van het gehele dier, gelijksoortigheid en gebruik maken van gepotentieerde (verdunde) middelen.

De weg die bij homeopathie wordt gevolgd is heel anders dan bij reguliere geneeskunde. Dat begint al bij het stellen van de diagnose. De homeopaat bekijkt het totale beeld van het paard en zoekt symptomen. Vervolgens trekt hij een conclusie waar hij vervolgens de behandeling op in kan richten en kan bepalen welke homeopathische middelen toegediend dienen te worden. Daarbij gaat men er van uit dat men het gelijke met het gelijke moet bestrijden. Bijvoorbeeld: wanneer het paard een vergiftiging heeft opgelopen kan men genezen door toediening van hetzelfde gif maar dan verdund en op een speciale manier toegediend.

Wat is een homeopathisch middel?

Homeopathische middelen worden gemaakt op basis van een oplossing van minerale, plantaardige of dierlijke oorsprong. Het middel wordt verdund en geschud, hoe vaker geschud des te sterker is de werking. Welke mineraal, plantaardige- of dierlijke stof wordt gebruikt is afhankelijk van de symptomen. Men gaat ervan uit dat het gelijke met het gelijke moet worden bestreden. Bij een vergiftiging bijvoorbeeld wordt als homeopathisch middel een verdunde versie van datzelfde gif toegediend.

Welke soorten homeopathie zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten:

 1. Klassieke homeopathie. Bij het zoeken naar de oorzaak kijkt de homeopaat niet alleen naar de symptomen of klachten, maar naar het geheel.
 2. Klinische homeopathie. Hierbij wordt juist alleen naar de specifieke klacht gekeken. Deze methode wordt vaak bij acute klachten toegepast.
 3. Complexe homeopathie. Hierbij worden combinatiemiddelen voorgeschreven, waarin meerdere werkzame stoffen bij elkaar zitten. Net als bij klinische homeopathie wordt hierbij alleen naar de klacht gekeken.

Wat is fytotherapie?

Fytotherapie betekent letterlijk plantengeneeskunde of kruidengeneeskunde. Het is een manier van genezen met behulp van middelen die zijn samengesteld uit plantaardige grondstoffen.

Wat is het verschil tussen homeopathie en fytotherapie bij paarden?

Het verschil tussen homeopathie en fytotherapie is dat er bij fytotherapie alleen maar gebruik gemaakt wordt van plantaardige stoffen. Bij homeopathie wordt daarnaast ook nog gebruik gemaakt van mineralen, vitaminen of bijvoorbeeld dierlijke stoffen. Daarnaast wordt er bij homeopathie gebruik gemaakt van verdunde middelen, bij fytotherapie is dit niet het geval.

Een ander belangrijk verschil, is dat homeopathie uitgaat van het similiaprincipe terwijl fytotherapie uitgaat van het contrariaprincipe. Het similiaprincipe stelt: een middel roept bepaalde klachten op bij gezonde mensen. Bij zieke mensen die deze klachten al hebben helpt het juist om dit middel toe te dienen om te genezen. Het contrariaprincipe stelt juist het tegenovergestelde: ziekteverschijnselen moeten bestreden worden met middelen met een tegenovergestelde werking.

Welke kruiden kunnen een genezende werking hebben op mijn paard?

Hierbij een aantal voorbeelden van kruiden die een genezende werking kunnen hebben bij paarden:

 • Goudsbloem: bij wondverzorging (uitwendig gebruik).
 • Valkruid: bij kneuzingen (uitwendig gebruik).
 • Echte kamille: werkt kalmerend en ontstekingsremmend (inwendig gebruik).
 • Paardenbloem: stimuleert de spijsvertering (inwendig gebruik).
 • Braam (jong blad en scheuten): helpt de weerstand op te bouwen (inwendig gebruik).
 • Berk: goed voor de urinewegen (inwendig gebruik).
 • Smalle weegbree: weefselversterkend, goed voor luchtwegen en bloed (inwendig gebruik).
 • Kleine brandnetel (jonge scheuten): reinigt en is inwendig opbouwend (inwendig gebruik).
 • Duizendblad: reguleert de bloedsomloop (inwendig gebruik).

Wat is orthomoleculaire geneeskunde bij paarden?

Orthomoleculaire geneeskunde is een nieuwe vorm van geneeskunde die alleen gebruik maakt van stoffen die voor ons lichaam al bekend zijn. Denk aan stoffen die van nature in onze voeding zitten. Bovendien streeft men er naar stoffen te gebruiken die het lichaam zonder schade aan te brengen kan gebruiken en verwerken. Gezonde voeding is de basis van orthomoleculaire geneeskunde.