Ga naar hoofdinhoud

Nanotherapie bij paarden

Waar komt nanotherapie vandaan

Nanotherapie is een volledig nieuwe ontwikkeling in de hippische revalidatiesector en bestaat pas sinds 2015. Dr. Timurhan Tastutar heeft deze innovatie geïntroduceerd en legt uit: “In het verleden zijn er al ontwikkelingen met nanotherapie geweest voor de mens, met name voor de longen en op beauty en wellness gebied. Het effect van nanotherapie heeft zich al bewezen in de humane sector en daarom wilde de bedenker het ook graag gaan toepassen op de hippische sector. Na uitgebreid onderzoek naar de effecten van het direct lokaal toepassen van supplementen zoals hylaronzuur en silica op het kraakbeen en de pezen is de huidige hippische vorm van nanotherapie ontwikkeld. De nanoverstuiver verdampt supplementen tot deeltjesgrootte van 50 tot 220 nanometers, waardoor de stoffen gegarandeerd doordingen in het weefsel, gewrichten of ligamenten van je paard. Hierdoor kun je een blessure plaatselijk behandelen zonder een naald te gebruiken.

Pezen zijn elastisch

Pezen zijn elastisch en spelen een grote rol in het bewegingsmechanisme van de paardenbenen. Als een paard zijn benen gebruikt, worden de pezen bij elke pas opgerekt en ontspannen weer als het been in de lucht wordt gehouden. Bij een normale training zal een paard daar geen hinder van ondervinden. Ruiters vragen echter nogal eens meer dan eigenlijk goed is voor de pezen van het paard. Te lange of te intensieve training kan ervoor zorgen dat de pezen opzwellen. Dat hoeft in eerste instantie niet eens erg te zijn, mits er voldoende tijd tussen de trainingen zit om het weefsel te laten herstellen. Maar vaak is men zich er niet eens van bewust dan de pezen zwellen, omdat het in dusdanig subtiele vorm gebeurt, dat het niet met het blote oog zichtbaar is. Als dit regelmatig gebeurt is de kans aanwezig dat de pees ongemerkt beschadigt. In zo’n geval ontstaat een peesblessure zonder dat er een aanwijsbare oorzaak is te benoemen zoals een valpartij of struikeling. Er hoeft dus zeker niet een “ongelukje” gebeurd te zijn om een peesblessure te doen ontstaan!

Hyaluronzuur

Dr. Timurhan Tastutar heeft onderzoek gedaan naar geblesseerde pezen en wat er gebeurt in de omgeving van een pees. Hierdoor ontdekte hij dat voedingstoffen ontbreken bij een geblesseerde pees ten opzichte van een gezonde pees. De pees is al zwakker voordat het geblesseerd raakt, omdat het elementen mist. Hyaluronzuur is het basisingrediënt voor nanotherapie bij peesblessures. Normaal is dit als vloeistof vrij dik en heeft het een hoge oppervlaktespanning. Als je dit onder de huid aanbrengt met een injectie, blijft het daar ook zitten. Het wordt niet geabsorbeerd door het lichaam door de dichtheid van de stof, terwijl het wel lichaamseigen is. Om dit supplement wél door het lichaam te kunnen laten opnemen, moet het dus tot kleinere deeltjes worden gemaakt met een veel kleinere oppervlaktespanning.

De nanoverstuiver

De nanoverstuiver is het apparaat dat supplementen zó klein kan maken, dat ze overal doorheen kunnen. Met het apparaat worden vloeistoffen 50 nanometers klein gemaakt – genanoniseerd -. Daardoor verandert de substantie en kan het tot in de cellen doordringen. Daar kan het de cellen openzetten en ontstekingen verminderen. Met de nanoverstuiver kun dus je vloeibare supplementen, die in een capsule worden geleverd, door de huid heen transporteren naar het weefsel, exact daar waar zich een blessure bevindt.

Meerdere supplement zijn mogelijk

Afhankelijk van de blessure worden er nog andere supplementen toegevoegd.. Bij een peesblessure werkt het bijvoorbeeld heel goed met silica, omdat je dit nodig hebt voor de cel flexibiliteit. Andere supplementen die gebruikt worden zijn zeezout, leucine, methycobalamin en vitamine C. Onder deze supplementen is vitamine C een belangrijke factor. Het is namelijk één van de belangrijkste antioxidanten in het lichaam en daarnaast heb je vitamine C nodig voor het bindweefsel en het aanmaken van collageen. Maar wanneer het lichaam stress ervaart, gebruikt het de vitamine C om hiertegen te vechten. Dus als een paard geblesseerd is aan zijn been of zijn maag, heeft hij heel veel stress. Daardoor wordt alle vitamine C gebruikt om de stress tegen te gaan in plaats van om te revalideren. Doordat de de supplementen zo klein gemaakt worden, kan het heel makkelijk plaatselijk worden toegediend. Hierdoor kun je lokaal het genezingsproces stimuleren en ondersteunende supplementen bijvoegen. Je moet uiteraard met alles wat je in het lichaam stopt oppassen. En zo ook dus met de nanodeeltjes. Deze deeltjes reizen namelijk makkelijker door het lichaam, omdat ze zo klein zijn. Daarom is het belangrijk om goed te weten wat je in het lichaam stopt, ook al is het plaatselijk. Het voordeel van deze supplementen is, dat ze lichaamseigen zijn. Deze lichaamseigen stoffen worden gegarandeerd opgenomen in het lichaam.

Nanotherapie of iets anders?

Wie ooit een paard met een peesblessure heeft gehad, weet dat dit een zeer ernstige zaak is en dat het vinden van de juiste behandeling erg moeilijk is. Er zijn tal van manieren om een peesblessure te laten genezen, maar wat kun je van al die therapieën verwachten en hoe pak de het hele proces van revalidatie aan. Een vraag die niet eenvoudig is te beantwoorden. Er zijn veel factoren die een rol spelen in de keuze voor behandelingen zoals bijvoorbeeld de locatie van de blessure, de mate van beschadiging, de tijdsduur die is verstreken sinds de eerste tekenen, de leeftijd van het paard, het verwachtte gebruiksdoel van het paard en ook niet onbelangrijk, de kosten die ermee gemoeid zijn. Redenen genoeg om je goed te laten voorlichten over de verschillende mogelijkheden. Als nanotherapie voor jou in aanmerking komt als mogelijke behandeling, bespreek dat dan ook met je dierenarts, zodat die het genezingsproces kan blijven volgen en je niet alleen staat in deze keuze.

Is het behandelen van een peesblessure noodzaak?

De kosten en de tijdrovende revalidatie is voor sommige mensen een reden om ervoor te kiezen een paard helemaal niet te laten behandelen voor een peesblessure. In dat geval wordt een paard voor langere tijd op de wei gezet en wordt er geen inspanning gevraagd, in de hoop dat de pees vanzelf geneest. Uiteindelijk geneest een pees onder die omstandigheden in veel gevallen wel. Echter, of het peesweefsel daarna nog van goede kwaliteit is, valt te betwijfelen. Zachte weefsels die genezen, zullen altijd littekenweefsel bevatten. En littekenweefsel is totaal niet flexibel. Je kunt je voorstellen dat dit harde weefsel niet mee veert met de bewegingen die van een paard worden gevraagd tijdens het paardrijden. De kans is reëel aanwezig dat het littekenweefsel scheurt tijdens arbeid, ofwel dat gezond peesweefsel boven of onder het littekenweefsel gaat scheuren, simpelweg omdat er niet voldoende flexibiliteit in de totale pees mogelijk is. Indien dat gebeurt is het probleem vele malen groter dan vóórdat er een blessure ontstond. Bedenk dus goed wat je nog van een paard verwacht qua prestaties, voordat je kiest niet niet-behandelen.

Nanotherapie voor spieren

De spieren van een paard zijn ook erg interessant om naar te kijken, want deze werken compleet anders dan de pezen bij een paard. Spieren zijn er namelijk op gebouwd om zichzelf totaal te vernietigen en vervolgens weer op te bouwen. Dit is een natuurlijk proces om proteïne af te stoten om zo spieren te ontwikkelen en te laten groeien. Om spieropbouw te stimuleren geven wij nanotherapie met hyaluronzuur in combinatie met BCCA, wat ook gebruikt wordt door bodybuilders. Het meest belangrijke supplement voor een spier is de leucine, wat zorgt voor de juiste energie in de cellen om een spier te laten groeien. Nanotherapie kan gebruikt worden om spieropbouw te laten plaatsvinden of om spierverschillen tussen links en rechts op te lossen.

Voor welke blessures is nanotherapie nog meer geschikt?

Nanotherapie werkt op elk soort blessure, zolang het bindweefsel of kraakbeen betreft. Er zijn namelijk verschillende supplementen mogelijk om te gebruiken, die effect hebben op verschillende blessures. Momenteel worden er geen medicijnen gebruikt en zijn het alleen lichaamseigen supplementen. Zoals hyaluron zuur, vitamine C, glycine, silica, leucine en zeezout. Elk van deze supplementen heeft zijn eigen effect op het lichaam. Voor een peesblessure gebruiken wij hyaluron zuur, vitamine C, glycine en silica. Dit zijn ook lichaamseigen stoffen die worden ingezet bij een peesblessure en daarom werkt de ondersteuning direct. Leucine wordt gebruikt voor het spierweefsel en zeezout kan gebruikt worden voor COPD en spijsverteringsproblemen.

Nanotherapie in de praktijk

Eind 2017 zijn er al meer dan 160 paarden succesvol behandeld met nanotherapie. Zo ook een negentienjarig springpaard. Dit paard had zichzelf aangetrapt en daarmee zijn voorste oppervlakkige pees volledig doorgescheurd. Dr. Timurhan Tastutar zag er een uitdaging in. De eerste uitdaging was om de pees weer aan elkaar te krijgen. Daarvoor heeft hij een pees extern nagebootst met een soort bandage. Verrassend genoeg werkte dit heel goed, want na vijf dagen begon de pees enorm dik te worden, wat betekende dat er weer vocht doorheen kon stromen. Voor de behandeling met nanotherapie heeft hij silica gebruikt en veel vitamine C in combinatie met hyaluronzuur om het lokale genezingsproces extra te ondersteunen. Na een paar weken verwijderden we de externe bandage. Tot onze eigen verbazing liep het paard erg goed en kon hij naar huis om voor verdere revalidatie. Thuis wordt hij ook behandeld met nanotherapie. Een tijd later is de pees wederom gescand en deze is volledig hersteld. Dit was één van de extremere gevallen, waardoor Dr. Timurhan in de gelegenheid werd gesteld om de theorie van nanotherapie te bewijzen.

Thuisbehandeling

Nanotherapie kan dus door hiervoor opgeleide therapeuten en revalidatiecentra therapeuten worden gebruikt. Het kan plaatselijk worden toegediend, maar ook kan de nan0verstuiver worden toegepast het het hele paard. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een afgesloten cabine. Plaatselijke behandeling kun je ook prima zelf toepassen. Je kunt daarvoor het apparaat – de Nanopa nanoverstuiver ook huren en thuis de behandeling voortzetten. Uiteraard moet je niet zonder gedegen onderzoek zelf beginnen aan de therapie. Als je te maken krijgt met een blessure, moet er altijd eerst een onderzoek door een dierenarts plaatsvinden, waarbij echobeelden zeker onderdeel van een onderzoek moeten uitmaken. Daarmee kan heel nauwkeurig de locatie en de graad van de beschadiging worden vastgesteld. Het is aan een specialist om te bepalen welke supplementen en met welke regelmaat het paard behandeld dient te worden. Een behandeling met de nanoverstuiver duurt ca 10 minuten, maar dient in de meeste gevallen wel degelijks te worden gegeven.

Aanvullend op de nanotherapie is verder ook vibratie nodig. Het paard kan daarvoor het beste op een trilplaat worden gezet. Door de trilling wordt de werking verder versterkt en kan weefsel ook weer sterker worden.

Nanotherapie en revalidatie

Hoewel nanotherapie mogelijk een oplossing biedt bij blessures, mag nooit uit het oog worden verloren dat het volledige herstel van een paard niet met één soort therapie opgelost kan worden. Net zoals mensen moeten ook paarden een periode van revalidatie doormaken, om later sterk en gezond verder te kunnen. Gaat dat proces te snel, dan is de kans aanwezig dat er een duidelijke terugval komt, die vaak tot chronische problemen leidt. Zeker met peesblessures is dat het geval. Neem dus de tijd om een langer traject door te lopen met een duidelijk schema van stappen, draven en uiteindelijk een galopje. Zo’n schema kan door een dierenarts of nanotherapeut worden aangereikt. Door regelmatig een echo te laten maken, kun je het genezingsproces monitoren en eventueel je schema laten aanpassen.