Ga naar hoofdinhoud

Lymfedrainage bij paarden

Wat is manuele lymfedrainage?

Manuele lymfedrainage (MLD) is een vorm van massage gericht op het verbeteren van het lymfesysteem om daarmee opgehoopte afvalstoffen te laten afvoeren. Het kan worden toegepast bij heel veel problemen, en ook heeft het een totaal-ontspannend effect en verbetert het afweersysteem.

Wat is het lymfesysteem?

Het lymfesysteem is een netwerk van lymfevaten dat – parallel aan het bloedvatenstelsel – door het hele paardenlichaam loopt. Het lymfestelsel is bedoeld om overtollig vocht uit weefsels (zoals spieren) af te voeren. Dit vocht bevat onder andere afvalstoffen uit de spieren. Het vocht wordt door de lymfevaten naar de lymfeknopen getransporteerd, dit zijn klieren die zich bevinden op plekken waar de grotere lymfevaten elkaar kruisen. Deze lymfeknopen filteren en zuiveren het weefselvocht. Ziekteverwekkende stoffen als bacteriën en virussen worden daarbij uitgeschakeld. Het gezuiverde vocht (de lymfe) komt weer in de bloedsomloop terecht.

Hoe werkt manuele lymfedrainage?

Als de balans in het netwerk van bloed, bloedvaten en het lymfesysteem word verstoord, wordt het weefselvocht niet meer goed afgevoerd en blijft er vocht in de weefsels zitten. Lymfedrainage stimuleert het lymfesysteem en verhoogt de afvoercapaciteit. Het werkt in op het vegatieve zenuwstelsel, dat de regeling van de orgaanfuncties verhoogt. Denk hierbij aan de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling. Dit gebeurt volgens twee regelsystemen: het sympatisch stelsel en het parasympatisch stelsel. Het sympatisch stelsel zorgt voor aanpassing van het lichaam bij inspanning en stress situaties. De parasympaticus zorgt voor rust, ontspanning, opbouw en herstel

Wat is het effect van manuele lymfedrainage?

Lymfedrainage stimuleert het lymfesysteem, met als effect dat afvalstoffen het lichaam sneller verlaten. Daarnaast kan een paard alleen optimaal herstellen van inspanning, blessures, wonden, etc. als het parasympatische zenuwstelsel actief is. Lymfedrainage werkt in op het parasympatische systeem van een paard, waardoor het paard sneller en beter zal regenereren, herstellen en helen. Naast het afvoeren van afvalstoffen en het verbeteren van het herstel bevorderd lymfedrainage ook de algehele afweer (preventief), door de positieve werking die het heeft op het immuunsysteem.

Wanneer wordt manuele lymfedrainage ingezet?

Lymfedrainage kan bij heel veel problemen worden ingezet, zoals:

 • Stalbenen.
 • Overbelaste pezen en spieren.
 • Stijve rug en achterhandproblemen.
 • Een stugge hals en nek.
 • Peesontstekingen.
 • Hoefbevangenheid.
 • Oedemen.
 • Einschussbeen.
 • Slecht helende wonden.
 • Zomereczeem.
 • Verkoudheden.
 • Tijdens en na ziekte.
 • Na medicatie en koorts (maar nooit tijdens).
 • Spierherstel.
 • Traag herstel na inspanning.
 • Mok.
 • Chronisch progressief lymfoedeem (CPL).

Wat zijn stalbenen?

Door verminderde vocht- en bloedafvoer in de benen hoopt vocht zich op in de benen waardoor de onderbenen opzwellen. Dit zie je bijvoorbeeld bij paarden die langdurig in hun box staan met weinig bewegingsvrijheid. Je kunt de stalbenen simpelweg laten verdwijnen door het paard meer beweging te geven.

Wat is hoefbevangenheid?

Hoefbevangenheid is een ontsteking aan de hoef die meestal ontstaat door een stofwisselingsaandoening.

Wat is een oedeem?

Als een paard ergens op de weke delen van zijn lichaam (zoals buik en borst) opeens veel vocht vasthoudt, noemen we dat een oedeem. Het lymfesysteem is dan niet in staat het overtollige vocht op die plekken uit het weefsel af te voeren.

Wat is een einschussbeen?

Een bacterie treedt via een wondje het paardenlichaam binnen. Als het lichaam de infectie die daardoor ontstaat niet kan onderdrukken raken de lymfebanen ontstoken. Deze ontsteking kan zich vervolgens verspreiden over het hele been.

Wat is zomereczeem?

Zomereczeem is een allergische reactie op de steken van een bepaalde mug waardoor het paard erg veel jeuk heeft.

Wat is mok?

Wanneer de huid vies en vochtig is gaat die kapot, en kan ook onderhuisweefsel worden aangetast waardoor de lymfevaten lek kunnen raken. Hierdoor komt er extra vocht uit de vaten dat zich ophoopt in het been.

Wat is Chronisch progressief lymfoedeem (CPL)?

Wanneer de lymfebanen in de benen permanent zijn aangetast door een chronische ontsteking (bijvoorbeeld als gevolg van een infectie) is de afvoer van lymfevocht niet meer mogelijk. Hierdoor raakt de huid vies, vochtig en ontstoken. Grote wrongen met vocht en ontstekingsweefsel ontstaan aan de benen.