Ga naar hoofdinhoud

Dry needling bij paarden

Wat is dry needling voor paarden?

Dry needling is een therapie bij paarden met spierproblemen. Bij dry needling prikt de behandelaar rechtstreeks met een (droge) naald in de spieren van een paard. Door dit ‘aanprikken’ ontstaat een gevoel van een elektrisch schokje en daarna ontspant een spier zich gelijk. De behandelaar voelt wanneer er een gewenste reactie komt en kan de naald mogelijk nog wat heen en weer bewegen voor een groter effect. Verkrampingen en knoopjes in spieren worden op die manier snel verholpen en het paard krijgt daardoor direct meer bewegingsvrijheid.

Wat zijn triggerpoints bij paarden?

Wanneer een spier goed functioneert, kan deze samentrekken en weer ontspannen. Door blessures of overbelasting kan de stofwisseling in de spier afnemen, waardoor afvalstoffen zich ophopen. Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort in de spier en ontstaat een pijnlijke plek, die vaak ook voelbaar is als een plaatselijke verdikking van de spier. Zo’n triggerpoint (spierknoop) kan ook uitstralen naar andere delen van het paardenlichaam. Langdurig onbehandelde spierproblemen kunnen leiden tot spierzwakte, beperking in beweeglijkheid en zelfs verminderde coördinatie bij het paard.

Hoe ontstaan triggerpoints bij paarden?

Triggerpoints kunnen ontstaan door acuut trauma (zoals een ongeval, vastliggen of een verkeerde beweging), chronische overbelasting (door langdurig verkeerd bewegen, een slecht passend zadel of verkeerde training ), systemische factoren (bijvoorbeeld stress, slechte voeding, slecht gebit, infecties/ziekte) of een combinatie hiervan. Ieder paard ontwikkelt weleens triggerpoints. Soms verdwijnen ze vanzelf weer en merk je er als eigenaar niets van. Als er klachten merkbaar optreden, is het uiteraard belangrijk om je paard te laten onderzoeken door bijvoorbeeld een dierenarts, chiropractor of dierfysiotherapeut. Eerst moet worden onderzocht waar de oorzaak van de klachten ligt, waarna een behandelplan volgt. Dry needling kan hier een onderdeel van zijn.

Hoe kan dry needling een aanvulling zijn op de totaalaanpak?

Dry needling kan helpen om een vicieuze cirkel te doorbreken en een paard meer ruimte geven in zijn lichaam, maar het is nooit een op zichzelf staande therapie. Het is een aanvulling op een behandeling door de dierfysiotherapeut, osteopaat of chiropractor. Dry needling toepassen zonder verdere aanpak heeft een kortdurend effect en zal geen blijvende oplossing vormen. Met een therapeutische behandeling kunnen blokkades worden opgelost, spieren worden opgerekt en de symmetrie en balans in het lichaam kan worden hersteld en dat is de basis voor het herstel. Dry needling kan soms als versterkend of versnellend middel worden toegevoegd aan de behandeling, maar om een paard weer helemaal lekker in zijn lijf te krijgen moet altijd voor een totaalaanpak worden gekozen, waarbij ook aangepaste training een wezenlijk onderdeel zal zijn.

Bij welke klachten bij je paard kun je dry needling toepassen?

Het lijkt erop dat bij alle problemen die spiergerelateerd zijn, dry needling toegepast kan worden. Dat geldt dus zowel voor acute problemen als chronische probloemen die al langer bestaan. Of het effect heeft – en of dat effect blijvend is – hangt natuurlijk af van de oorzaken van de problemen, want spierproblemen ontstaan natuurlijk niet vanzelf. Daar kunnen tal van redenen voor zijn, waarvan vele rijtechnisch zullen zijn. Maar ook een valpartij of langdurige rustperiodes door bijvoorbeeld revalidatie zijn mogelijke oorzaken. Vergelijk het maar met je eigen lichaam. Teveel en verkeerde bewegingen, ongelukjes en een chronisch verkeerde houding kunnen allerlei problemen veroorzaken, die je uiteindelijk gaat voelen in je spieren. En hoe langer het probleem aanhoudt, hoe meer je verkrampt in je beweging en gaat compenseren in je lijf en zo houd je spierproblemen in stand. Een dry needling behandeling kan het patroon doorbreken, waardoor je weer verder kunt. Signalen dat een paard spierproblemen heeft, zijn bijvoorbeeld:

  • Moeite met nageven;
  • Lastig inbuigen;
  • Moeite met ondertreden of verzamelen;
  • Laat zich lastig opzadelen;
  • Protest en staken tijdens het rijden;
  • Kreupelheid.

Wie kan dry needling uitvoeren bij jouw paard?

Alleen behandelaars die hiervoor opgeleid zijn, kunnen de techniek toepassen.  De behandelaar hoort voldoende kennis te hebben van het hele bewegingsapparaat van paarden, om te kunnen bepalen waar een behandeling met de naalden nuttig is. Vaak zijn het behandelaars die van origine werkzaam zijn in fysiotherapie,  osteopathie en chiropractie. Zij hebben zich bijgeschoold om zo hun behandelingen te kunnen aanvullen met dry needling. Logisch, aangezien dry-needling nooit als middel op zich kan worden ingezet. Steeds meer therapeuten volgen een aanvullende opleiding om zich deze techniek eigen te maken.

Is dry needling pijnlijk voor een paard?

Dry needling is in veel gevallen niet echt pijnlijk, maar meer irritant. Hoewel het zeker ook voorkomt dat een paard het echt pijnlijk vindt en de behandeling tegenwerkt door te willen vluchten. Dat hangt vooral af van de mate waarin een spier ‘op spanning’ staat of hoe gevoelig de spierknoop is. Het is moeilijk te voorspellen wanneer een paard slecht zal gaan reageren op de naalden, dus de behandelaar moet altijd voorzichtig te werk gaan. De behandeling is meestal vrij kort, maar de effecten zijn direct en goed merkbaar. Na de behandeling is het goed om het paard die dag verder te laten ontspannen. De behandelaar geeft altijd een advies voor het trainen in de dagen of weken na de behandeling.

Hoe vind ik iemand die dry needling toepast?

Een therapeut past het meestal toe tijdens een normale behandeling van fysiotherapie, osteopathie of chiropractie. Dan zijn er meestal geen extra kosten aan de behandeling.

Wat is het verschil tussen dry needling en acupunctuur?

Dry needling mag je niet verwarren met acupunctuur. Hoewel beide behandelingen met naalden worden uitgevoerd, zijn het twee totaal verschillende toepassingen! Een acupuncturist zoekt zenuwen en zenuwuiteinden in het lichaam op en prikt die aan met een naald. De naald moet meestal enige tijd in het lichaam blijven zitten om zijn werk goed te kunnen doen. Het doel van de behandeling is erop gericht om bepaalde organen beter te laten functioneren en samenwerken, om zodoende het zelfgenezend vermogen van mens of dier aan te spreken. Het is een holistische manier van werken, dat wil zeggen dat men uitgaat van een goede balans in lichaam en geest, waar men op deze manier een bijdrage aan kan leveren. Alleen een goed opgeleide specialist kan dit beroep uitoefenen.