Ga naar hoofdinhoud

Craniosacraaltherapie bij paarden

Wat is craniosacraaltherapie voor paarden?

Craniosacraaltherapie is een zachte, manuele methode, die kan worden gebruikt om te onderzoeken in welke mate het systeem van het paard functioneert om dit vervolgens te verbeteren. Het carnioscrale gebied van het paard bestaat uit vliezen en hersenvocht, die de hersenen en het ruggenmerg beschermen. Het hersenvocht circuleert vanaf de schedelbotten (het cranium) tot aan het heiligbeen (sacrum). Wanneer deze pomp geremd of verstoord wordt, heeft dat invloed op de gezondheid van het paard. Door in dit geval een craniosacraalbehandeling toe te passen, kunnen de verstoringen in het systeem worden gevonden en behandeld. Hierdoor zal het functioneren van het centrale zenuwstelsel verbeteren. Met craniosacraaltherapie, die vooral gericht is op de ontspanning van het systeem, kan een groot aantal klachten van zowel fysieke als emotionele aard worden verholpen of sterk verminderen en door het systeem optimaal te laten functioneren en natuurlijke helende processen te verbeteren.

Hoe is craniosacraaltherapie ontstaan?

Craniosacraaltherapie is ontstaan vanuit de osteopathie. In 1900 ontdekte Dr. William Sutherland dat de boten van de schedel in verbinding staan met het heiligbeen door middel van de core link (schedel, ruggenwervelkolom met beschermend vlies en het heiligbeen samen). Sutherland ontdekte dat druk op verschillende botten van de schedel invloed heeft op het bekken en heiligbeen. Andersom heeft druk op het heiligbeen effect op de schedel.

Wat is het craniosacrale ritme?

De hersenen pompen iedere 6 tot 10 seconden craniosacraal vocht vanuit het hoofd, via het ruggenmerg naar het heiligbeen. Via het centrale zenuwstelsel worden afvalstoffen afgevoerd en het vocht voedt en herstelt alle cellen in het lichaam. Dit pompen van hersenvocht en het daarbij licht uitzetten en krimpen van de schedel wordt ook wel het cranio-sacrale ritme genoemd.

Waarom zwelt een schedel?

De schedel is geen vast geheel. Een schedel bestaat uit vesrchillende schedelbotten, die kleine ‘gewrichtjes’ met elkaar vormen. Hierdoor blijft er altijd beweging van de schedel mogelijk. De beweging die de schedel maakt is uitzetten en krimpen. Dit zijn zeer kleine bewegingen, die je niet met het blote ook kunt waarnemen. Dit kan een craniosacraaltherapeut echter wel voelen. Deze ritmische toename van hersenvocht veroorzaakt een minimale maar belangrijke uitzet en krimp in de schedel, de vochttoename moet natuurlijk ergens naartoe.

Wat zijn de oorzaken van een veranderingen in het craniosacrale systeem bij je paard?

De oorzaken van een verandering in het craniosacrale systeem zijn verdeeld in primaire en secundaire laesies. Laesies ontstaan als gevolg van ziekte of lichamelijke verwonding.

Bij een primaire laesie zit de oorzaak direct in de structuren die bij het cranio-sacrale systeem horen. Denk hierbij aan een klap die het paard tegen zijn hoofd heeft gekregen of een ontsteking in het hoofd, zoals sinusitis en kieswortelontsteking. Houd wel rekening met het feit dat een craniosacrale behandeling de ontsteking niet oplost. Hiervoor zul je een dierenarts moeten inschakelen. Je kunt daarentegen wel een craniosacraaltherapeut inschakelen wanneer bijvoorbeeld een gebitsprobleem is opgelost, maar het paard problemen blijft houden met bijvoorbeeld aanleuning.

Bij een secundaire laesie ligt de oorzaak buiten het craniosacrale systeem, maar waarbij het systeem er wel bij betrokken raakt. Een voorbeeld van een secundaire laesie is een paard dat vaststaat, gaat hangen in het halster en daardoor een blokkade van de eerste halswervel oploopt. Via de verbinding van de eerste halswervel met de schedel kan het craniosacrale systeem problemen krijgen.

Ook kunnen de oorzaken ontstaan op rijtechnisch gebied. Rijtechnische klachten die een craniosacrale oorzaak kunnen hebben, zijn headshaken,tongproblemen, aanleuningsproblemen, hoofd kantelen of kaakproblemen. Ook paarden met gedragsveranderingen, hormonale problemen zoals hengstigheid, kopschuwheid of kreupelheid kunnen problemen binnen het craniosacrale systeem hebben.

Hoe werkt het craniosacrale systeem en welke rol speelt een craniosacraaltherapeut hierin?

Zoals eerder beschreven pompen de hersenen het hersenvocht via het hoofd (cranium) naar het heiligbeen (sacrum). Dit craniosacrale ritme golft door het hele lichaam, dus ook door het bindweefsel dat om alle organen zit, door pezen, botten en spieren. Door de pompbeweging van het craniosacrale systeem krijgen alle cellen in het lichaam vers vocht toegediend en worden afvalstoffen afgevoerd.

Stress, ziekte of een blessure zorgt ervoor dat de doorstroming in het lichaam moeilijker gaat, waardoor afvalstoffen ophopen. Dit kan op den duur lichamelijke klachten geven. De craniosacraaltherapeut voelt waar het ritme is verstoord en probeert de doorstroming weer op gang te brengen.

Waarom is cranio-sacraaltherapie goed voor je paard?

Craniosacraaltherapie kan worden gebruikt om te genezen, ter preventie en voor ‘onderhoud’. Je kunt de therapie bij je paard toepassen bij zowel acute als chronische aandoeningen, slechte balans, stijfheid, scheefheid, rugklachten, kaakproblemen, trauma aan het hoofd door hangen, hoofd stoten of door slecht passend hoofdstel, headshaking, sinusproblemen, slechte doorbloeding van de benen, maag-/darmstoornissen, ataxie, na tandartsbehandeling, na zware inspanning, bij hoofdpijn, stress/nervositeit, boosheid/agressie, depressie, et cetera.

Hoe verloopt een anamnese bij een craniosacraalbehandeling bij je paard?

Voordat de eerste behandeling begint, vind er een gesprek met de eigenaar of vaste verzorger van het paard plaats. Dit wordt ook wel de anamnese genoemd, wat inhoud dat de therapeut informatie krijgt van de eigenaar of verzorger over de medische voorgeschiedenis van het paard. Hierbij kun je denken aan vragen over het verleden van het paard, zijn zadel, het bit, training, de leefomstandigheden van het paard (stalling, weide, enz) voeding, de verzorging van hoeven en tanden, enz. Daarnaast wordt het paard geobserveerd in stand en in stap en er worden foto’s gemaakt. Deze worden gebruikt om goed het verschil te kunnen laten zien van voor en na de behandelingen.

Hoe verloopt de behandeling bij een craniosacraalbehandeling?

De cranio-sacraalbehandeling vindt meestal plaats op een rustige, voor het paard bekende plek waar hij prettig voelt, zoals zijn stal. Tijdens een behandeling ontspant het paard en kan hij reacties geven zoals lopen, geeuwen, met de hoef over de grond schrapen, hoofdschudden, briesen en zuchten. Dit is echter normaal gedraag waar je geen zorgen over hoeft te maken. Door een behandeling wordt een proces in werking gezet, het zelfgenezend vermogen wordt gestimuleerd en afvalstoffen worden afgevoerd.

Hoeveel craniosacraalbehandelingen zijn er nodig bij je paard?

Gemiddeld worden er tenminste drie behandelingen aangeraden, normaal gesproken eenmaal per week.

Hoeveel rust heeft mijn paard nodig na een craniosacraaltherapie?

Na een craniosacraalbehandeling, werkt het proces nog ongeveer vijf dagen door. Het is dus van belang dat het paard rust krijgt (zo’n 3 tot 5 dagen). Natuurlijk mag je altijd met je paard gaan wandelen of licht grondwerk doen, maar je moet wel rustig aan doen en het paard niet te hard aan het werk zetten. Na een behandeling mag het paard daarom enkele dagen niet bereden of op een andere manier zwaar belast worden. Hierdoor laat je het paard optimaal profiteren van de behandeling.

Zijn er bijwerkingen na een craniosacraalbehandeling voor je paard?

Het lichaam van een paard reageert op een craniosacraalbehandeling. Hierdoor kan het zijn dat het paard wat dunnere ontlasting krijgt, moe is of een loopneus krijgt. Vrees niet, deze verschijnselen zullen snel weer verdwijnen.

Wanneer schakel je een cranioscraaltherapeut in?

Craniosacraaltherapie nodigt het lichaam uit om weer optimaal te gaan functioneren en zo het zelfherstellend vermogen te vergroten en de weerstand te verhogen. De therapie is bijvoorbeeld geschikt bij herstel van diverse blessures, bijvoorbeeld stijfheid, rugproblemen, en vele andere ongemakken. Een paard dat bijvoorbeeld niet lekker in zijn vel zit, een slechte balans heeft of sloom of juist erg energiek is kan ook profeit hebben van een behandeling, maar het is ook heel geschikt voor paarden met gedragsproblemen. Enkele andere voorbeelden waarbij het toegepast kan worden zijn: acute en chronische aandoeningen, kaak problemen, een slechte balans, gedragsproblemen, ataxie, slechte doorbloeding in de benen, na zware inspanning, headshaking, stress en agressie.

Kun je cranioscraaltherapie ook ter preventie gebruiken bij je paard?

Jazeker, een cranioscaraalbehandeling werkt ook preventief waardoor je het niet alleen voor zieke, maar ook voor gezonde paarden kunt gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om een preventieve behandeling te doen om ervoor te zorgen dat jouw paard in een goede conditie blijft. Dit kun je bijvoorbeeld het beste doen voor of na een drukke, inspannende periode voor het paard. Hierbij kun je ervoor kiezen om elke drie maanden of één keer in het half jaar een behandeling te nemen, zodat je problemen en blessures kunt voorkomen.