Ga naar hoofdinhoud

Alternatieve zorg voor paarden

Naast de reguliere en erkende natuurgeneeskundige zorg bestaan er nog tal van alternatieve behandelingen, hieronder worden enkele besproken.

Wat houdt iriscopie bij paarden in?

Iriscopie is het uitlezen van ogen. Dit wordt bij mensen al heel erg lang gedaan. De laatste decennia is het uitlezen van de ogen bij paarden ook steeds populairder geworden. Het is een alternatieve manier om de oorzaak van een fysiek -en/of gedragsprobleem op te sporen.

Wat kun je achterhalen met iriscopie?

Met iriscopie kun je zien waar problemen in het paardenlichaam zitten. Ook is het mogelijk om erfelijke eigenschappen en oude verwondingen in het lichaam te ontdekken. Zaken die niet door een regulier onderzoek gezien worden, zijn vaak wel zichtbaar in het oog. Zo kun je zien of er erfelijke zwakheden of organen zijn die invloed zouden kunnen hebben op toekomstige prestaties. Omdat het uitlezen van een paardenoog anders is dan bij het menselijk oog, is veel onderzoek nodig. Vooral in Engeland en Amerika werken specialisten wijze samen om de werking van iriscopie te bewijzen. Deze bewijzen zijn steeds meer zichtbaar. Het kan zelfs zo zijn dat met iriscopie een diagnose kan worden gesteld, daar waar een dierenarts geen oorzaak voor een probleem kan vinden. Dit komt omdat het oog verbonden is met het hele zenuwstelstel van het lichaam. Je kunt ogen dus zien als de plattegrond van het lichaam. Een verandering in het lichaam is direct te zien in de ogen. Als je weet hoe deze verbindingen lopen, kun je zien waar de verandering plaats heeft gevonden. Zo kun je bijvoorbeeld zien of de mineralen uit balans zijn, of er een toxische belasting is of problemen met de spijsvertering. Ook stress is een element dat goed in de iris te zien is. Allemaal zaken die van groot belang kunnen zijn als een paard niet lekker in zijn vel zit of zelfs ziek is. Door middel van iriscopie kan eveneens de ontwikkeling van het paard gevolgd worden. Na, of al tijdens de uitvoering van het behandelplan, moet verschil in het oog waarneembaar zijn. Iriscopie is een alternatieve vorm van behandeling, en vervangt niet de reguliere zorg van dierenarts of specialist.

Wat houdt shiatsu bij paarden in?

Shiatsu is een vorm van manuele therapie, die bestaat uit het geven van druk (met behulp van duimen, vingers, handpalmen, ellebogen of knieën), rotaties en manipulaties. Op deze manier wordt een disbalans in het functioneren van inwendige organen gecorrigeerd. Shiatsu betekent letterlijk ‘vingerdruk’ en wordt ook wel acupressuur of drukpuntmassage genoemd. Evenals bij acupunctuur ligt de achtergrond van shiatsu in de traditionele Chinese geneeswijze, maar dan zonder het gebruik van naalden. Shiatsu is een holistische therapie, wat wil zeggen dat lichaam en geest als een geheel benaderd worden.

Niet de ziekte van het paard, maar het zieke paard wordt behandeld, waarbij er rekening gehouden wordt met allerhande aspecten die van invloed kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het stalmanagement, het voerschema, de hoeveelheid beweging die een paard krijgt en andere essentiële zaken die het welzijn van een paard kunnen beïnvloeden. De shiatsu therapeut oefent de manuele therapie uit op de energiepunten en energiebanen (meridianen) van het paard. De meeste paarden ontspannen tijdens de behandeling. Ze houden hun hoofd laag en gaan soms geeuwen of kauwen en likken

Wat is een biotensor?

De biotensor is een soort wichelroede, ingezet voor het opsporen van probleem- en pijnpunten en/of blokkades. Dit meetinstrument test als het ware de energetische toestand van het lichaam. Het apparaatje reageert op trillingen in het lichaam. Alle organen hebben een verschillende trilling ten opzichte van elkaar. Gebruikers van de biotensor therapie werken met de wetenschap dat alles in het universum uit trillingen bestaat, dus ook vaste materie. De biotensor kan alle trillingen opvangen en onderlinge verschillen waarnemen. Hiermee kan worden geconstanteerd hoeveel energie op een bepaald moment op een bepaalde plaats in het lichaam aanwezig is en/of een medicijn geschikt is voor het lichaam. Ook kan de biotensor aangeven welke therapie het paard op dat moment vooruit kan helpen. De biotensor is is op zichzelf dus geen therapie maar een hulpmiddel om een diagnose te kunnen stellen en te kunnen bepalen hoe het paard verder behandeld zou kunnen worden

Magneetveldtherapie (bio-resonantie) bij paarden

Deze therapie heeft niets met magneten te maken, al zou de naam dan doen vermoeden. De therapie maakt gebruik van hoogfrequente, pulserende magneetvelden. Magneetvelden zijn aanwezig in levende cellen in het lichaam en ze trillen op bepaalde frequenties. Als het magnetisch evenwicht uit balans is, ontstaan er problemen met de celstofwisseling, met allerlei klachten als gevolg. Bio-resonantie heeft dus te maken met levende systemen die in een bepaalde frequentie meetrillen. Om iets mee te laten trillen (resoneren) moet de trillingsfrequentie van de zender overeenstemmen met die van de ontvanger.

Hoe werkt magneetveldtherapie?

De zwakke elektromagnetische trillingen ontstaan door chemische processen in de cellen. Gezonde lichaamscellen hebben een bepaalde elektrische lading. Als deze lading te laag is, kunnen de cellen minder voedingsstoffen opnemen en zullen uiteindelijk minder afvalstoffen kunnen afvoeren. Met magneetveldtherapie worden de zieke cellen gestimuleerd om weer te gaan functioneren op de juiste elektrische lading en zodoende heeft het een helende werking. Behandeling is geheel pijnloos. De meeste dieren zijn rustig en ontspannen tijdens de behandeling.

De elektromagnetische signalen, die in en om het lichaam aanwezig zijn, kunnen met behulp van elektrodes worden opgevangen, via een kabel met een apparaat worden verbonden, daar worden gefilterd, versterkt of tegengekoppeld, en daarna naar de patiënt worden teruggestuurd. In het apparaat worden door een filter de harmonische en disharmonische trillingen van elkaar gescheiden. Harmonisch wordt beschouwd als gezondheidbevorderend, disharmonisch als schadelijk. De harmonische trillingen worden versterkt of verzwakt teruggeven, de disharmonische trillingen kunnen elektronisch in hun spiegelbeeld (180 graden fasedraaiing) worden teruggekoppeld.

Wat kun je testen met magneetveldtherapie?

Met magneetveldtherapie is het mogelijk om op een energetisch te testen door wat voor stoffen het dier ziek is geworden. Toenemende (milieu)toxines belasten het lichaam van dieren en veroorzaken veel chronische ziekten, zoals: allergieën, parasieten, dermatitis, chronische jeuk, infecties en gedragsstoornissen. Andere oorzaken van verstoringen kunnen ook inentingen, medicijnen of voedingsstoffen zijn.

Wanneer zet je magneetveldtherapie bij paarden in?

Magneetveldtherapie kan worden ingezet bij tal van problemen, bijvoorbeeld wanneer een paard:

  • Sinds een ongeluk veranderd lijkt te zijn.
  • Vaak last heeft van blaasontsteking.
  • Last heeft van jeuk.
  • Darmklachten heeft.
  • Bang is in bijvoorbeeld het donker, of om alleen te zijn.
  • Een gedragsprobleem heeft.
  • Niet tegen harde geluiden kan.
  • Chronische klachten heeft zoals bijvoorbeeld reuma of astma.

Wat houdt reiki bij paarden in?

Reiki is een methode waarbij gewerkt wordt met het sturen van kosmische energie, die overal om ons heen en in elk wezen aanwezig is. Reiki is een geneeswijze die al eeuwen oud is en die iedereen bewust kan leren toepassen. Reiki zorgt ervoor dat tekorten aan energie in ons lichaam worden opgelost zodat de natuurlijke balans werd wordt hersteld. Waar reiki stroomt wordt datgene wat ziekte veroorzaakt of herstel in de weg staat opgelost. Door handoplegging op pijnlijke plekken kunnen we de pijn uit die zones verminderen.

Wat doet reiki bij paarden?

Reiki brengt de energie van de chakra’s en het energieveld rondom het lichaam in balans en vermindert fysieke en emotionele klachten. Het vitaliseert lichaam en geest. Het bevordert de psychische en geestelijke groei. Met reiki kan je heel veel kwalen behandelen, maar het heeft niet gegarandeerd op elk wezen (mens of dier) hetzelfde of gewenste effect.

Vinden paarden reiki fijn?

Paarden vinden het meestal heerlijk om reiki te ontvangen. Vaak gaan ze er helemaal voor liggen, om zich volledig over te geven aan de energie en de trilling. In een enkel geval heeft het dier geen behoefte aan reiki en zal dat dan ook duidelijk laten merken. En als het paard voldoende energie heeft opgenomen, merk je dat ook meteen. Dan loopt hij weg of wendt zich duidelijk af.

Wanneer pas je reiki toe?

Reiki is geen vervanging van de dierenarts of eventuele medicijnen. Het kan wel een aanvulling zijn en kan worden gecombineerd met andere alternatieve of reguliere geneeswijzen.

Wat is bachbloesemtherapie bij paarden?

Bachbloesemremedies zijn vloeibare plantenextracten die positief inwerken op emoties bij mensen en dieren. Voorbeelden van dergelijke emoties zijn gebrek aan zelfvertrouwen, neerslachtigheid, stress en angst. Een therapeut die gespecialiseerd is in bachbloesems kan je adviseren welke remedie het beste aansluit bij de problemen die je bij je paard hebt geconstateerd. Vaak is het mogelijk om meer soorten remedies in één flesje te laten samenstellen, wat je als kuur aan een paard kunt geven. De beste en blijvende resultaten ontstaan vaak met een kuur van drie maanden. De eerste resultaten zie je al na een paar dagen of weken, afhankelijk van de ernst van de klacht.

Wat is het verschil tussen bachbloesem en homeopathische geneesmiddelen?

Een vergelijking met homeopathische geneesmisddelen is wellicht snel gemaakt, echter een groot verschil is dat bachbloesems uitsluitend inwerken op de emotionele kant van mens en dier. Een bachbloesem remedie heeft de eigenschap om negatieve emoties om te buigen in hun positieve pool. Negatieve emoties worden niet onderdrukt maar omgebogen in hun positieve pool zoals bijvoorbeeld gebrek aan zelfvertrouwen in zelfzekerheid of ongeduld in innerlijke rust.

Is een bachbloesem extract veilig?

Een bachbloesem extract is volledig natuurlijk en kan zowel door mensen als dieren worden gebruikt. Het is veilig en onschadelijk. Er is geen enkele bijwerking, je kunt niet overdoseren en het werken niet verslavend. Bachbloesemtherapie kan daarom worden gebruikt in combinatie met andere medicatie of behandelingsvormen, inclusief homeopathie.

Wat houdt aromatherapie bij paarden in?

Dit is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van geurende kruiden, bloemen en andere plantendelen. Aromatherapie is een eeuwenoude therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van essentiële oliën. Essentiële oliën bevatten extracten van kruiden, bloemen, zaden, hout, hars en/of wortels. Ze hebben een positief effect op verschillende elementen van lichaam en geest. Aromatherapie wordt vooral ingezet bij klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid. De geuren zouden inwerken op het onderbewuste en een verstoord zenuwstelsel terug in evenwicht brengen.

Hoe pas je aromatherapie bij paarden toe?

Aromatherapie kan ook voor paarden en andere dieren worden gebruikt. Je kunt de olie in je handen wrijven en dit voor het paard houden, zodat hij het kan inademen. Ook kun je het in de vacht wrijven, zodat het paard de geur langer blijft opnemen. Een voorwaarde is dat het paard de geur aangenaam moet vinden. Indien het paard een geur afwijst, is dat geen geschikte olie voor desbetreffend paard.
Sommige essentiële oliën zijn ook geschikt voor inwendig gebruikt, echter hier kun je beter niet zelf mee experimenteren. Laat een opgeleide aromatherapeut bepalen of dit kan en welke olie gebruikt kan worden.

Wat is het doel van aromatherapie?

Het doel van aromatherapie kan variëren, je kunt ze toepassen om een paard rustiger te maken of juist te stimuleren, en het welzijn en welbehagen te vergroten. Ook werken ze ondersteunend bij diverse ziekten. Er wordt gezegd dat essentiële oliën ontgiftend en ontstekingsremmens werken, hoewel daar geen wetenschappelijk bewijs voor is. Ze worden zowel preventief als genezend ingezet. De werking is over het algemeen vrij direct, binnen een half uur kun je soms al effecten zien in het gedrag van een paard.

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van aromatherapie is beperkt, hoewel uit in-vitrotesten is gebleken dat een aantal etherische oliën antibacteriële en antivirale effecten heeft.

Wat houdt paranormale genezing in?

Van alle alternatieve behandelingen die je voor een paard kan regelen, is paranormale genezing de meest ‘alternatieve’. Een paranormaal genezer is gevoelig voor de universele levensenergie en kan aura en de chakra’s onderzoeken en helen. Een goede therapeut heeft genezende gaven en kan blokkades en trauma’s behandelen. Er bestaan zelfs opleidingen voor, waar mensen kunnen leren om hun gaven te ontwikkelen. Niet iedereen staat er open voor en dat is wel een voorwaarde om eraan te beginnen. Maar een paranormaal genezer inschakelen kan een methode zijn om je paard fysiek of mentaal te begeleiden en te helpen.

Wat doet een paardentolk?

Een dieren- of paardentolk vangt subtiele signalen van dieren op en deze informatie wordt vertaald voor een eigenaar die bepaald gedrag van zijn dier niet begrijpt en daar graag een verklaring voor wil.

Wat zijn Schussler celzouten?

De Duitse homeopaat Dr. Schüssler ontdekte de 19e eeuw dat veel klachten en ziektes ontstaan door een tekort aan mineraalzouten in lichaamscellen. Extra mineralen toedienen was geen oplossing, zo constateerde hij. De cellen zijn dan namelijk niet meer in staat om de benodigde mineraalzouten op te nemen. Schüssler kwam toen op het idee de mineraalzouten te verdunnen en te potentiëren. Door die speciale bereiding worden de cellen geprikkeld om weer voldoende voedingsstoffen op te nemen. Zo wordt de mineralenstofwisseling hersteld en komt het lichaam weer in balans. Schüssler celzouten (of Schüssler zouten) zijn er zowel voor mensen als voor dieren. Bij de opleiding voor natuurgeneeskunde voor dieren wordt het fenomeen Schüssler zouten als onderwerp onderwezen, wat aantoont dat het een alternatieve methode is die sterk wordt gewaardeerd en vaak wordt toegepast. Schüssler zouten zijn onschadelijk en kunnen worden gecombineerd met reguliere medicijnen en behandelmethodes.

Wat is guasha-therapie bij paarden?

Guasha betekent letterlijk ‘schrapen’ van ‘ziekten door gestagneerde energie’. Het is een oude medische behandeling die ongeveer tweehonderd jaar voor Christus voor het eerst werd beschreven en nog steeds beoefend wordt in de traditionele Chinese geneeskunde. Wanneer afvalstoffen worden afgevoerd, krijgt het zelfherstellend vermogen van het lichaam een boost. Dit geldt zowel bij paarden als bij mensen.

Hoe wordt guasha uitgevoerd?

Voor het schrapen over de huid wordt meestal een gepolijste jadesteen gebruikt. Het stevig schrapen langs de spieren of langs de acupunctuur meridianen veroorzaakt uitstroming van bloed vanuit haarvaten en kan onderhuidse bloeduitstortingen veroorzaken, die meestal na twee tot vier dagen verdwijnen. Guasha-therapie verwijdert afvalstoffen en zorgt ervoor dat voedingsstoffen en zuurstof de cellen weer goed kunnen bereiken. Op deze manier kunnen een heleboel klachten worden verlicht of opgelost.

Wanneer gebruik je guasha?

Guasha-technieken worden gebruikt in de behandeling van allerlei symptomen zoals o.a. pijnsymptomen, rugklachten, astma, problemen met spijsvertering, stofwisseling, vermoeidheid en nog veel meer. Guasha is relatief onbekend in Europa. Er bestaan diverse soorten stenen waarmee guasha wordt uitgevoerd. De ene steensoort is wat ‘zachter’, terwijl een andere wat scherper geslepen is; elke steen heeft zo zijn eigen eigenschappen.

Wat houdt een guasha-behandeling in?

Een behandeling bij een paard begint vaak bij de schoft. Er wordt dicht tegen het bot aan geschraapt met de steen. Het lichaam slaat de afvalstoffen op in het bindweefsel en de spieren. Sommige paarden hebben in het begin moeite om zich over te geven aan de therapie, maar gaan het bij een tweede of derde behandeling pas prettig voelen. Daarna gaat het verder met de schouders. Onder het gladde oppervlak van de steen is elke oneffenheid onder de huid goed voelbaar, veel beter dan wanneer je met je handen over de huid strijkt. Het is de combinatie van de techniek en de inwerking van de steen die er voor zorgen dat de afvalstoffen in beweging komen. Er wordt laagje voor laagje gewerkt en zo worden problemen opgelost, ongeacht waar ooit de oorspronkelijke oorzaak zat. De guasha-therapeut hanteert dezelfde patronen als een sportmasseur. Het verschil met sportmassage is dat guasha diep doordringt tot in de organen.

Is er een opleiding tot guasha-therapeut voor paarden?

Op verschillende locaties in Nederland kun je een opleiding tot guasha-therapeut volgen. De opleiding tot guasha-therapeut voor paarden komt voort uit de humane opleiding. Kies je voor deze opleiding, dan wordt je opgeleid tot guasha-therapeut voor zowel mensen als paarden. De opleiding ‘Guasha voor mens en paard’ duurt anderhalf jaar en bestaat uit vijftien cursusdagen met één cursusdag per zes tot acht weken. Wie de opleiding met succes heeft afgerond, krijgt daarvan een certificaat.