Ga naar hoofdinhoud

Acupunctuur bij paarden

Wat houdt acupunctuur bij paarden in?

Acupunctuur is een oude Chinese genezingsvorm die erop gericht is om de energie goed door de energiebanen (meridianen) in het lichaam te laten stromen. Met behulp van naaldjes. Dit wordt in deze vorm ook bij paarden toegepast.

Wat doet een acupuncturist bij paarden?

Een acupuncturist zoekt zenuwen en zenuwuiteinden in het lichaam op en prikt die aan met een naald. De naald moet meestal enige tijd in het lichaam blijven zitten om zijn werk goed te kunnen doen. Het doel van de behandeling is erop gericht om bepaalde organen beter te laten functioneren en samenwerken, om zodoende het zelf genezend vermogen van mens of dier aan te spreken. Het is een holistische manier van werken.  Dat wil zeggen dat men uitgaat van een goede balans in lichaam en geest, waar men op deze manier een bijdrage aan kan leveren. Alleen een goed opgeleide specialist kan dit beroep uitoefenen.

Hoe werkt acupunctuur?

Eén theorie over de werking suggereert dat de naalden de signalen in de zenuwbanen opstuwen en zo de sensoropeningen van de zenuwen blokkeren. De opstoppingen in het centrale zenuwstelsel nemen eventuele pijn weg. Sommige weefsels in ons lichaam kunnen bepaalde stofjes aanmaken die specifieke delen van de hersenen kunnen afsluiten, bijvoorbeeld endorfine (het gelukshormoon). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur de productie van endorfine stimuleert.

Een andere theorie, die zich baseert op de Oosterse denkwijze, zegt dat de ionen (geladen deeltjes) die door de meridianen (een soort elektronische snelwegen die organen onderling verbinden en organen met de huid verbinden) van het paardenlichaam stromen door acupunctuur de goede kant op gestuurd worden.

AcupunctuurWanneer zet je een acupunctuur in bij paarden:

 • Pijnklachten (verwondingen/blessures, peesproblemen, spierproblemen, rugklachten).
 • Bewegingsstoornissen.
 • Neurologische stoornissen.
 • Gynaecologische problemen (hormonale-/cyclusstoornissen, vruchtbaarheidsproblemen).
 • Orgaanstoornissen (maag- of darmklachten, leverstoornissen, nierafwijkingen).
 • Gedragsproblemen (angstig, vervelend tijdens hengstigheid, agressief).
 • Luchtweg problemen (keelontsteking, bronchitis, astma).
 • Circulatieproblemen (stalbenen).
 • Huidproblemen (mok, eczeem, jeuk, schimmel, kale plekken).
 • Immuunsysteem stoornissen.

Wat is het effect van acupunctuur?

 • Een verbeterde doorbloeding van bepaalde delen van het lichaam of juist een verbeterde doorbloeding van het hele lichaam.
 • Het vrijkomen van lichaamseigen pijnstillers (endorfine) in het lichaam waardoor er op een natuurlijke manier pijnvermindering optreedt.
 • Het vrijkomen van andere hormonen, zoals cortisol.
 • Stimulering van zenuwen.

Deze effecten zorgen ervoor dat het lichaam minder last van pijn heeft en dat er een sneller herstel op kan treden.

Wat is het verschil tussen acupunctuur en reguliere geneeskunsten?

Acupunctuur kijkt naar het hele lichaam, en niet naar slechts een specifiek onderdeel. Toch kunnen acupunctuur en reguliere geneeskunsten elkaar heel goed aanvullen.

Hoe gaat een acupuncturist te werk bij een paard?

Volgens de wetten van de acupunctuur heeft een paard twaalf hoofdmeridianen (energiebanen in het lichaam). In totaal heeft een paard 74 van deze meridianen. De acupuncturist moet bij een aandoening eerst bepalen welke van de meridianen wel en niet goed functioneren. Het hele ziektebeeld en alle denkbare factoren spelen daarbij een grote rol. Er zijn een aantal methoden om te meten welke meridianen functioneren en welke niet.

  • Diagnostiek met behulp van het voelen van de pols, het kijken naar de tong en het controleren van diagnostische punten op de meridianen op gevoeligheid.
  • De methode van Voll. Bij deze methode wordt de huidweerstand gemeten door het uitzenden van een klein elektrisch stroompje.
  • Kinesiologie. De acupuncturist test de spieren via een tussenpersoon die tegen het paard aan staat.
  • Een leggerantenne die aangeeft of het lichaam de juiste elektromagnetische signalen afgeeft.
  • Vals-methode. Op basis van de hartslag van het paard kan informatie over de energiebanen worden gegeven.

De reactie die het paard geeft bij het drukken op bepaalde punten geeft de toestand van bepaalde organen aan. Daarnaast kan ook het normale onderzoek (röntgenfoto’s, bloedonderzoek, etc.) belangrijke gegevens opleveren.

Na het stellen van de diagnose volgt de behandeling. De naalden variëren van flinterdunne mini-punaises tot centimeterslange pennen. Soms kan het ronddraaien, verhitten of onder stoom zetten van de naalden ook helpen. Het ronddraaien, rukken en plukken zorgt ervoor dat de energie oploopt (toniseert) of daalt (sedeert).

Gaat acupunctuur goed samen met andere behandelmethoden?

Acupunctuur is prima toe te passen in combinatie met andere alternatieve methoden. Denk aan de traditionele Chinese kruiden geneeskunde, chiropraxie en osteopathie, homeopathie, phytotherapie (planten), magnetiseren en neutraaltherapie.

Welke vormen van acupunctuur bestaan er allemaal?

 • Droge naald acupunctuur. Hiermee bedoelen we het stimuleren van bepaalde acupunctuurpunten door middel van traditionele acupunctuur naalden.
 • Aquapunctuur. Oftewel: het injecteren van bepaalde vloeistoffen in acupunctuurpunten.
 • Elektroacupunctuur. Hierbij wordt gebruik gemaakt van stroom om acupunctuurpunten te stimuleren.
 • Laseracupunctuur. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een laser om de acupunctuurpunten te stimuleren.
 • Dry needling. De behandelaar prikt hierbij rechtstreeks met een naald in bepaalde spierknopen in de spieren van een paard (of mens of ander dier)
 • Moxa. Dit is het verwarmen van acupunctuurpunten met een kruid, gerold in een sigaar.
 • Cupping, oftewel het vacuüm trekken van bepaalde punten.
 • Meso- of neuraaltherapie, oftewel het verdoven van bepaalde gebieden door de huid in te spuiten, om zo chronische pijnwaarneming te doorbreken.
 • Tapping. De behandelaar klopt zachtjes op bepaalde meridianen en acupunctuurpunten.Afhankelijk van het probleem of de klachten kan er gekozen worden voor een van deze specifieke technieken.

Wat is elektro-acupunctuur?

Bij elektro-acupunctuur wordt gebruik gemaakt van stroom om acupunctuurpunten te stimuleren. Hierbij worden eerst naalden op bepaalde acupunctuurpunten gezet, die verbonden zijn aan een elektrisch stimulatie-apparaat via draden. Door middel van elektro-acupunctuur kan er een sterkere prikkel worden toegediend dan bij gewone acupunctuur het geval is. Hierdoor vindt het vooral zijn toepassing bij chronische klachten en zenuwaandoeningen en verlammingen. Daarnaast kan het ook gebruikt worden bij ernstige pijn of als verdoving bij een pijnlijke ingreep .

Wat is het verschil tussen acupunctuur en dry needling bij paarden?

Bij acupunctuur wordt een holistische manier van werken toepast. Dat wil zeggen acupunctuur bedoeld is om een bedrage te leveren aan de goede balans in lichaam en geest. Dry needling is geen holistische benadering maar juist een heel directe. De behandelaar prikt hierbij rechtstreeks met een naald in spierknopen – ook wel triggerpoints of A’Shi punten genoemd – in de spieren van een paard (of mens of ander dier). Door dit ‘aanprikken’ ontstaat een gevoel van een elektrisch schokje en daarna ontspant een spier zich per direct. De behandelaar voelt wanneer er een gewenste reactie komt en kan de naald mogelijk nog wat heen en weer bewegen voor een groter effect. Verkrampingen en knoopjes in spieren worden op die manier snel verholpen en het paard krijgt daardoor direct meer bewegingsvrijheid.

Wat is het verschil tussen acupunctuur en acupressuur?

Acupressuur is een variant op acupunctuur. Het is een soort massagetechniek: met zijn vingers, hand, handpalm of soms elleboog oefent de acupressurist druk uit op bepaalde punten van de huid. In tegenstelling tot de acupuncturist wordt er geen gebruik gemaakt van naalden of andere instrumenten die de huid kunnen doorboren.

Bronnen: Rodinde Hoogenraad, www.dieracupunctuurjannekeklok.nl