Ga naar hoofdinhoud

Rugpijn rode draad bij rijtechnische problemen

De aansturing van spieren maar ook van organen en ingewanden verloopt via de ruggenwervels. Om goed te kunnen functioneren, moeten gewrichten en spieren harmonisch kunnen samenwerken om zo gevraagde oefeningen uit te kunnen voeren. In de vorige eeuw werd rugpijn afgedaan als kwade wil, luiheid, streken, uittesten van de ruiter en zelfs slecht karakter. Gelukkig zijn de tijden veranderd.

Tekst: Stefan Alen, ICREO

We weten nu dat heel wat vormen van verzet of rijtechnische problemen te wijten zijn aan een rugprobleem bij het paard. De rug speelt zowel letterlijk als figuurlijk een centrale rol in het functioneren van het paardenlichaam. De wervelzuil is de centrale as in het lichaam waaraan alles bevestigd is. In eerste instantie natuurlijk de ledematen, maar ook het hoofd en zelfs de organen en ingewanden. En in deze hoedanigheid huisvest de wervelzuil ook alle informatie vanuit de hersenen naar alle structuren in het lichaam. En niet te vergeten: die informatie verloopt in twee richtingen, dus ook vanuit de uiteinden terug naar centraal: naar de hersenen. Zo worden we ons bewust van wat we doen met onze ledematen, maar ook of we honger hebben of een volle blaas.

Een osteopaat kan veel betekenen voor paarden met rugproblemen. Als we aan osteopathie denken, dan zijn we geneigd om dit automatisch te koppelen aan kreupelheid, manken of onregelmatige gangen. Maar deze therapie heeft veel meer in zich vanwege het feit dat de rug zo ontzettend belangrijk is voor het algemene functioneren van het gehele dier.

Bij het inschakelen van een osteopaat, of eigenlijk elke behandelaar voor je paard, is het belangrijk om na te gaan of de therapeut een (para-)medische vooropleiding genoten heeft. Je geeft je lievelingsdier toch het best in handen van iemand met een gedegen kennis van zaken.

Let wel op wanneer een behandelaar onze, of een andere (para-)medische, opleiding noemt of vermeld op zijn of haar eigen website. Dit betekent namelijk niet per definitie dat de therapeut die opleiding daadwerkelijk gevolgd én voltooid heeft. Controleer daarom bij twijfel of de behandelaar echt gediplomeerd is. Op de website van een opleiding staat in veel gevallen, net als bij ICREO, een vrij toegankelijke lijst met gediplomeerde therapeuten.