Ga naar hoofdinhoud

Het succesverhaal van Mirella & Unieka

De rubriek Succesverhalen laat je op positieve wijze zien hoe een goede behandeling leidt naar het enige dat echt telt: een paard dat lekker in zijn vel zit! In dit verhaal lees je over Mirella Cevaal en haar Fjordenmerrie Unieka. Het kleine paardje is door de familie Cevaal zelf gefokt en ze beleefden ruim 7 jaar veel plezier aan haar. Totdat Unieka begon te kreupelen en een misdiagnose het leed alleen maar groter maakte. Lees hoe Mirella en Unieka allebei toch het plezier weer terug vonden…

Atypische symptomen en een verkeerde diagnose

De 34-jarige Mirella Cevaal werkt bij een Zeeuws vakantiepark. Op de momenten dat ze vrij is brengt ze veel tijd door met haar paarden, waarvan er inmiddels 5 rond het huis lopen. Eén van de meest oudgedienden is Unieka. Een zelf gefokte Fjordenmerrie van 1.35m hoog. Multifunctioneel inzetbaar en nu op 19-jarige leeftijd een ideale pony voor kinderen en beginners. Dat Unieka op deze leeftijd nog zo goed meedraait in de familie is niet vanzelfsprekend, want Mirella heeft op het punt gestaan om haar in te laten slapen. Op 7-jarige leeftijd begon de Fjord kreupel en stijf te lopen. De dierenarts stelde de diagnose artrose en schreef onder andere gelatinaat en pijnstillers voor. Gelatinaat is een middel dat de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof verbeterd en daarmee het bewegen van gewrichten minder pijnlijk maakt.

Tweede diagnose

Maar, dit gold niet voor Unieka. Ze hield allerlei vage symptomen, bleef stijf  en kreupel en na bijna een jaar artrose medicijnen lag ze vaker op de grond dan dat ze nog op haar benen wilde staan. Mirella besloot dat ze de merrie niet langer wilde laten lijden en speelde steeds vaker met de gedachte om Unieka in te laten slapen. Een moeilijke beslissing en Mirella wilde voor haar eigen rust eerst een bevestiging van een deskundige hebben. Om zeker te zijn dat ze met inslapen de juiste beslissing zou nemen, vroeg ze een andere dierenarts dan degene die artrose had vastgesteld naar zijn mening. Hij maakte foto’s van de hoeven. En wat bleek? Unieka worstelde al die tijd met de gevolgen van hoefbevangenheid!

Alleen had ze nooit de daarbij behorende typische symptomen zoals met naar voor gestrekte en stijve benen staan. Ook was de bevangenheid volgens de foto’s waarschijnlijk in de achterbenen begonnen in plaats van in de veel meer gebruikelijke voorbenen. “Achteraf had ik het misschien wel kunnen weten,” zegt Mirella nu. “Maar ja, ik vertrouwde op de diagnose van de eerste dierenarts.” Unieka was bijvoorbeeld echt veel te dik destijds en ook vertoonde ze de voor hoefbevangenheid typische stijve ‘vetrol’ op de hals. “Mensen denken vaak dat ze veel spieren in de hals heeft, maar eigenlijk is het gewoon verkeerd opgehoopt vet als gevolg van de bevangenheid. Dat gaat ook niet meer weg,” vertelt Mirella.Paardenplein; bit; hoevbevangen

Zadel erop en rijden!

Maar ja, of het nu om artrose of hoefbevangenheid ging, Unieka leed nog altijd pijn en ook over hoefbevangenheid hoor je over het algemeen dat het ‘einde verhaal is.’ Deze algemeen gangbare gedachtegang was ook die van Mirella. De dierenarts raadde haar aan om eerst nog eens langs te gaan bij hoefsmederij Van Nassau in Roosendaal. “Heel veel mensen verklaarden me voor gek hoor,” lacht Mirella. “Het is een uur rijden voor ons en speciaal hoefbeslag is zeker niet goedkoop. Toch ben ik gegaan, ik vind dat als je een paard hebt, dat je eerst alles dan ook netjes af moet proberen te maken. Mits het realistisch is natuurlijk. En het paard moet het zelf ook kunnen en willen.”

Mirella kwam bij Van Nassau en die stelde een ernstige hoefbevangenheid aan alle vier de benen vast. “Ik heb nog nooit zo op mijn donder gehad.” Al had Van Nassau wel begrip voor haar verhaal nadat ze alles uitgelegd had. Beide achterbenen vertoonden gedeeltelijk al de symptomen van een ‘sincker’, wat inhoudt dat het hoefbeen dan in verticale positie helemaal door de zool heen gekanteld is. Aan de voorbenen was de toestand iets minder penibel, maar ook daar waren de hoefbenen ernstig gekanteld. Van Nassau gaf geen garantie, maar wilde wel proberen om het paardje weer ‘op de rit’ te krijgen.

Hij ging aan de slag met bekappen en het onderbrengen van een speciaal ‘breakover beslag.’ “Een soort steunzool voor paarden. Het is een hoefijzer dat de druk van de voorkant van de hoeven volledig weghaalt. Maar, wát een man is die Van Nassau! Hij zei: “In 3 dagen de pijnstillers afbouwen, zadel erop en rijden.” Ik dacht dat hij knettergek was en ben niet gaan rijden. Dat durfde ik niet, wel heb ik veel gelopen en gefietst met Unieka. Elke dag beweging was de opdracht. Na een week had ik bijna mijn aloude pony weer terug! Zonder pijnstillers en poedertjes. Tien weken later moest ik terugkomen en kreeg dikke complimenten! Er was goed zichtbaar wat de vele beweging had gedaan. Nieuw beslag eronder en blijven bewegen was het devies.”

Hoefbevangenheid blijven voorkomen

Vanaf de eerste dag na de diagnose is het revalideren begonnen. Unieka moest heel veel kilo’s afvallen en dus veel bewegen. Wat ook de doorbloeding en het herstel van de hoeven zo optimaal mogelijk zou maken. “Zorgen voor voldoende beweging was míjn verantwoordelijkheid, van Unieka zelf kon ik dat natuurlijk niet verwachten. Ik heb haar met behulp van kennissen toen zelfs beleerd voor het werk voor de kar, zodat we echt kilometers konden gaan maken. Unieka ken ik al vanaf veulen en het beleren ging gelukkig eigenlijk bijna vanzelf. Eerst met dubbele lijnen oefenen, tuigje erom en zo steeds verder. Unieka vertrouwt mij helemaal en we rijden nog steeds regelmatig met de kar.”

Naast de zorg voor voldoende beweging komt Unieka ook vrijwel nooit meer in de wei. “We houden haar in een ruime uitloopstal van waaruit ze zo de rijbak in kan lopen. Ze heeft gezelschap van een ezel en ze krijgt bijna alleen maar grofstengelig hooi te eten, aangevuld met supplementen voor vitaminen. Wij willen allemaal veel te goed voor onze paarden zorgen en stoppen ze veel te vol met van alles. Met soms dus eigenlijk voornamelijk alleen maar hele schadelijke gevolgen. Ze hebben lang niet zoveel voedingstoffen nodig als wij vaak denken.”

Hoe is het nu?

Paardenplein; bit; van nassau“Unieka begint inmiddels wel een beetje een ouder dametje te worden. Gelukkig heeft ze dat gewoon gehaald! Mensen hebben me echt regelmatig voor gek verklaard, maar ik ben blij dat ik haar niet in heb laten slapen destijds. Het is nog steeds de ideale pony voor onder andere de Bixie proefjes van mijn nichtje. Ook zetten we haar regelmatig in voor het ringrijden en af en toe doen we mee aan een onderlinge marathon met de kar.”

Mirella gaat nog steeds elke 9 à 10 weken langs bij Van Nassau, die met vakkundig bekappen en beslaan de hoeven van Unieka weer hersteld heeft. “De hoeven zijn iets kleiner en steiler dan bij een gemiddelde Fjord misschien, maar totaal niet meer gevoelig en gewoon gezond en goed doorbloed.”

Wat Mirella aan anderen mee wil geven is: “Hoefbevangenheid hoeft niet het einde van je paard te zijn! Durf bij twijfel aan de diagnose van je eigen dierenarts ook eens een andere deskundige om zijn advies te vragen. Vraag informatie bij diverse mensen die er echt verstand van hebben en ga vooral niet zelf op internet speuren, daar word je echt gek van!

Deel jouw succesverhaal

Mirella, bedankt voor het delen van jouw succesverhaal, je ontvangt een waardebon ter waarde van 20 euro van HorseFitShop. Heb jij ook een succesverhaal? Vul dan het formulier in en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op PaardenPlein.


Sponsored by HorseFitShop

HorseFitShopBen jij op zoek naar supplementen, gezondheids- of verzorgingsproducten voor jouw paard? Dan ben je bij HorseFitShop aan het juiste adres! HorseFitShop is namelijk dé webshop voor een fit en gezond paard. Bij HorseFitShop vind je een breed assortiment met bekende merken zoals NAF, PUUR, Pavo en Bucas, maar ook een uitgebreide huismerkenlijn. Daarnaast kan je bij HorseFitShop altijd terecht voor kundig advies en tips op het gebied van gezondheid en paardenwelzijn. Bezoek de website voor leuke aanbiedingen en interessante informatie voor jou en je paard.