Ga naar hoofdinhoud

Het succesverhaal van Mieke & Havel

De rubriek Succesverhalen laat je zien hoe het zoeken naar een goede behandeling leidt naar het enige dat echt telt: een paard dat lekker in zijn vel zit! In dit verhaal lees je over Mieke en Havel. Mieke kocht de nu zesjarige KWPN-ruin een aantal jaar geleden als jong paard. Een super braaf dier dat nooit een stap verkeerd zet. Hij pakt zijn trainingen vlot op en de weg naar de top ligt voor hen open. Totdat Havel steeds vaker en vaker met heftige koliek in zijn stal blijft staan. Volg in het onderstaand succesverhaal de weg die Mieke en Havel aflegden langs op hun zoektocht naar hernieuwd succes…

Maagzweer

Mieke bracht Havel al vrij snel uit in het L2, met het voornemen hem vlot door te trainen en te starten in het Z2 en ZZ-Licht. De training kwam tijdelijk even stil te liggen door haar eigen zwangerschap. Minder leuk was het feit dat de training eerder ook al af en toe stil lag door de haperende gezondheid van Havel.

Doordat Mieke haar 5 paarden aan huis heeft, merkt ze elke verandering in hun normale doen snel op. “Havel is super braaf, maar ook een echte binnenvetter. Een wat menselijke emotie die ik aan een dier toeschrijf wellicht, maar misschien toch wel de oorzaak van zijn problemen,” zegt Mieke. “Havel gaapte vaak, stopte soms zomaar ineens met eten, had vaak koliekaanvallen en ook zijn schraapgedrag nam flink toe. Schrapen is zijn manier om pijn aan te geven.” Mieke wist dat hij absoluut niet lekker in zijn vel zat, maar waardoor?

De dierenarts dacht dat de problemen met de koliek veroorzaakt werden door een maagzweer. Het middel Omeprazol is eigenlijk het enige medicijn daartegen. Een maagscopie waarbij met een camera in de maag van het paard gekeken wordt geeft pas echt volkomen zekerheid over het al dan niet aanwezig zijn van een maagzweer. “Maar is ook heel belastend en stressvol voor het paard (12-16 uur vasten en 6 uur niet drinken.)”

Havel knapte wel iets op van de Omeprazol, maar zijn klachten namen niet voldoende af. Mieke besloot om toch een maagscopie te laten doen. En wat bleek? Havel had een flinke maagzweer direct bij de ingang van de maag.

Oplossing? Een volle maand de volledige dosis Omeprazol. Normaal staat hier een behandeltermijn van 2 weken voor, maar Havel had meer nodig. Na een maand volgde de tweede scopie om te kijken of de zweer afnam. In een halfjaar tijd heeft hij in totaal 3 scopieën gehad. De zweer was wel duidelijk kleiner geworden, maar Havel was nog altijd niet fit en bleef last van koliek houden.

Darmflora

De dierenarts deed navraag bij een vroegere docent van hem aan de Veeartsenijschool in Utrecht. Die gaf aan dat met zo’n zware behandeling met Omeprazol de hele darmflora van het paard kapot gaat en dat zo vooral de kwade bacteriën de overhand krijgen.

Wat nu? Mieke ging op zoek op het internet en paste het hele stalmanagement aan op Havel. Ze stelde alles in het werk om een maagzweer en koliek zoveel mogelijk te voorkomen. Denk aan:

  • Stress zoveel mogelijk voorkomen.
  • Continu hooi ter beschikking zodat de maag gevuld blijft.
  • Eerst ruwvoer geven en pas aan het einde van de ochtend krachtvoer.
  • Elke dag met z’n allen de wei of paddock in.
  • Sociaal contact, zowel op stal als in de wei.

Ook is Mieke gestart met het voeren van probiotica en is ze op zoek gegaan naar sportvoer met een zetmeel en suikergehalte van maximaal 5 -10%. Van zijn normale sportvoeding met hogere gehaltes kreeg Havel steeds weer koliek. Haar voerleverancier wilde uiteraard graag het geschikte voer leveren, maar hij raadde aan om daarnaast ook eens iets anders eens te proberen: een haaranalyse.

Haaranalyse

In haren (en ook hoeven en nagels) wordt het verloop van de algehele conditie van dieren en mensen als het ware ‘opgeslagen’. Analyse van haren geeft zo een compleet beeld van de gezondheidstoestand in de afgelopen maanden. Mieke heeft een pluk haar van Havel opgestuurd naar de Praktijk voor Homeopathie Frederike Domenie. Samen met de voeding en de supplementen (probiotica) van Havel. Verder wilde Frederike vooraf bewust helemaal niets van het paard weten. Hierdoor start ze heel open en onbevooroordeeld met de haaranalyses die ze doet.

Nadat Frederike het haar geanalyseerd had, kreeg Mieke de uitslag en tot haar verbazing klopte die precies met het hele verhaal van Havel! De voornaamste conclusie was dat zijn darmslijmvliezen niet goed werkten en dat de darmen daardoor zijn voeding niet goed opnamen.

Vervolgens kreeg Mieke supplementen voorgeschreven die precies toegespitst waren op de behoeftes van Havel. Alles waar hij tekort aan had, werd heel nauwkeurig aangevuld met supplementen.

maagzweer, haaranalyseMesttransfusie

Ook raadde Frederike een mesttransfusie aan. “Een mesttransfusie is een heel oud principe dat al jaren geleden werd toegepast, maar een beetje in de vergetelheid is geraakt. Bij een mesttransfusie krijgt het paard met een beschadigde en slechte darmflora via de mest van gezonde paarden de goede bacteriën toegediend. Hierop gaat de darmflora van het zieke paard zich herstellen.”

“Verse, ‘schone’ mest oplossen in een emmer water, een beetje suiker toevoegen en met een sonde inbrengen bij het paard.” Let op! Dit moet een dierenarts doen! Mieke is haar dierenarts heel dankbaar voor het feit dat hij zo open stond voor deze vorm van ‘alternatieve’ geneeskunde.

“Meteen na de eerste transfusie knapte Havel zienderogen op, maar anderhalve maand later kreeg hij toch weer een terugval.” Of de transfusies 2 of 3 keer zijn gedaan, weet Mieke niet precies meer. Het maakt ook niet uit, Havel knapte eindelijk weer op!

Hoe is het nu?

“Havel zal waarschijnlijk altijd wel een gevoelig paard blijven. Wisselingen tussen seizoenen of voer blijven lastig voor hem. Maar nu staat hij helemaal zonder supplementen en met normaal sportvoer tussen de andere paarden.” Het gaat goed met hem en Mieke heeft er vertrouwen in dat ze hem weer volop in de dressuur uit kan gaan brengen, zodra ze zelf weer begint met rijden.

Ook zijn Mieke en Havel begonnen met grondwerk. Om het mentale aspect en het opkroppen van stress aan te pakken. Dit doet ze bij Hilde de Back van Participaard. Via het grondwerk heeft Mieke gezien dat Havel nu leert om minder onzeker en meer zelfstandig te zijn. Stukje bij beetje blijft hij steeds minder letterlijk op Mieke ‘leunen’ als het spannend wordt.

Door Havel zo ook mentaal sterker te maken, ziet Mieke de toekomst rooskleurig tegemoet en wil ze “als echte dressuurmuts” iedereen laten weten hoe belangrijk het is om ook echt eens “verder te kijken dan je neus lang is.” Alternatieve geneeswijzen en bredere manieren van trainen  zoals grondwerk hebben haar inziens een hele grote toegevoegde waarde voor ons en onze paarden.

De namen van Mieke en Havel zijn gefingeerde namen. Hun echte namen zijn bij de redactie bekend.


Deel jouw succesverhaal

Mieke, bedankt voor het delen van jouw succesverhaal, je ontvangt een waardebon ter waarde van 20 euro van HorseFitShop. Heb jij ook een succesverhaal? Vul dan het formulier in en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op PaardenPlein.


Sponsored by HorseFitShop

HorseFitShopBen jij op zoek naar supplementen, gezondheids- of verzorgingsproducten voor jouw paard? Dan ben je bij HorseFitShop aan het juiste adres! HorseFitShop is namelijk dé webshop voor een fit en gezond paard. Bij HorseFitShop vind je een breed assortiment met bekende merken zoals NAF, PUUR, Pavo en Bucas, maar ook een uitgebreide huismerkenlijn. Daarnaast kan je bij HorseFitShop altijd terecht voor kundig advies en tips op het gebied van gezondheid en paardenwelzijn. Bezoek de website voor leuke aanbiedingen en interessante informatie voor jou en je paard.