Ga naar hoofdinhoud

Het succesverhaal van Marrit & Friso

De rubriek Succesverhalen laat je op positieve wijze zien hoe een goede behandeling leidt naar het enige dat echt telt: een paard dat lekker in zijn vel zit! In dit verhaal lees je over Marrit de Groot en haar Friso. Een stoere en sensibele pony die het liefst elke dag het bos in gaat en eigenlijk nog nooit echt iets mankeerde. Totdat hij over zijn hele lijf grote bulten kreeg. Lees hoe Marrit en Friso de draad toch weer oppakten…

Van kerngezond naar een paard vol bulten

De 18-jarige bruine ruin Friso is een kruising tussen een IJslander en een Welsh pony. Een heel sensibel en voorwaarts paardje van 1.31m hoog dat eigenlijk niets liever doet dan vlotte bosritten maken. Zijn eigenaresse Marrit heeft Friso al sinds zijn vierde jaar. Zelf is ze 26 en geeft les als kunstdocent op een middelbare school. Helemaal in hun beginperiode heeft Marrit Friso zelf beleerd en toen ook wel echt heel dressuurmatig gereden, met in het achterhoofd dat hij weg zou gaan naar andere mensen. Dit is nooit gebeurd en nu zijn ze 14 jaar later nog altijd een fijne combinatie die al heel wat kilometers in het bos rondom hun pensionstal in de benen heeft.

Jarenlang verliepen die bosritten zonder problemen en was Friso altijd het toonbeeld van blakende gezondheid. Tot de zomer van 2017. Hij kreeg last van grote bulten met een doorsnede van soms wel 5cm. Het begon met een paar bulten, maar al snel zat zijn hele lichaam er vol mee. Korte tijd erop ontwikkelde hij ook zogenaamde ‘hotspots’, kleinere bultjes met korsten erop. Marrit belde de dierenarts en die ging ervanuit dat de bulten door insecten veroorzaakt werden. Hij adviseerde Marrit een vliegendeken en insecten werende sprays te gaan gebruiken, wat ze keurig deed. Maar wat niet hielp.

Hoest en bloedonderzoek

Enkele weken later ontwikkelde Friso ook mok en een vervelende hoest. Dat was zo midden in de zomer wel heel vreemd in de ogen van Marrit. Zeker ook omdat haar pony nooit eerder zoiets gehad had. Ze vroeg nu een andere dierenarts om advies. Hij ging uit van een allergie en schreef allergieremmers voor. Aangevuld met Ventipulmin tegen de inmiddels ontstane bronchitis. Die combinatie van medicijnen verhielp wel wat van de problemen, maar sloeg toch ook eigenlijk niet echt blijvend aan. Friso bleef kuchen en huidproblemen houden. Marrit vroeg om bloedonderzoek, maar daar wilde de dierenarts niet aan beginnen.

En dus stapte Marrit naar een derde paardendokter, één die wel bloed af wilde nemen. Uit het bloedonderzoek kwam een pollenallergie naar voren. Samen met een hele hoge concentratie antistoffen tegen schimmels en mijten. Eigenlijk een typisch koudbloeden probleem, maar Friso had er blijkbaar ook zijn ongemakken van. De dierenarts schreef injecties tegen de allergie voor en de huidproblemen verdwenen. Maar de hoest bleef. Het ooit zo fitte dier was vaak kortademig en hoestte veel. Marrit verhuisde naar een ander stal, waar het in tegenstelling tot haar vorige stal wel mogelijk was om Friso 2x per dag supplementen te laten geven en waar hij stofvrij voordroog hooi zou gaan eten. Marrit deed er alles aan om de omgeving van Friso zo stofvrij mogelijk te maken, maar nog verdween de hoest niet helemaal.

Acupunctuur onder een sceptische blik

De dochter van de staleigenaar kwam met een tip. Ze had gehoord van Margrietha Boven, een dame die een opleiding acupunctuur volgde en nog een interessante casus nodig had om haar opleiding af te ronden. “In eerste instantie was ik sceptisch. Ik vroeg me af hoe acupunctuur mijn paard met luchtwegproblemen en huidproblemen zou kunnen helpen maar mijn dierenarts was ook enthousiast en dus ik besloot ervoor te gaan,” zegt Marrit. Friso werd dus een casus.

Een interessant geval bleek hij ook al snel zeer zeker te zijn. Friso heeft het niet zo op naalden namelijk. Inentingen en injecties vindt hij verschrikkelijk en hoe hij over acupunctuur dacht laat zich raden. Hij schopte, hij beet en hij deed alles wat hij normaal niet doet. Maar Margrietha liet zich niet afschrikken. Marrit is nog altijd zeer te spreken over de geduldige en vasthoudende werkwijze van Margrietha. Ze bedacht een behandelcombinatie van massage, acupressuur (‘acupunctuur’ zonder naalden) en acupunctuur. En dat werkte! Eerst maakte ze Friso helemaal ontspannen met een fijne massage, daarna drukte Margrietha op diverse drukpunten met haar handen en uiteindelijk mocht ze dan ook met de naaldjes aan de slag van de pony.acupressuur paard

De punten die Friso dan nog steeds echt niet prettig vond, behandelde Margrietha enkel met pressuur en het resultaat mocht er zijn! Marrit zegt: “Soms geloof ik het nog steeds niet. Na de eerste behandeling was het hoesten over, de ademhaling was stukken beter, alle gekke geluiden tijdens inspanning waren zo goed als verdwenen en zijn huid was rustiger.

Acupressuur punten

Ik had nooit gedacht dat ik nog onbezorgd door het bos zou kunnen rijden. Inmiddels rij ik zonder pollennetje (gaasje voor over de neusgaten) uren met Friso door het bos en hij geniet er misschien nog wel meer van dan ooit te voren. Friso heeft sinds de behandelingen geen terugval meer gehad. Af en toe ademt hij iets moeizamer maar dit wordt doormiddel van een acupressuur onderhoudsbehandeling opgelost.”

Hoe is het nu?

Van Margrietha heeft Marrit geleerd hoe ze zelf in de kootholtes en op de kroonranden van Friso acupressuur kan toepassen. Marrit doet dit trouw en gaat daarbij alle 4 de benen van haar pony één voor één langs. Zodra Friso zich ontspant, begint hij te kauwen en te gapen. Ook verandert zijn ademhaling tijdens de acupressuur. Op dat moment weet Marrit dat het goed is.

Friso heeft nog geen last van nieuwe hoestbuien gehad en hij galoppeert weer als de beste. Met zijn ouderwets ijzeren conditie rent hij de halve stal er weer uit in het bos. Vorig jaar twijfelde Marrit er flink aan of hij nog wel die verwachtte 10 jaar mee zou kunnen, maar nu gaat ze ervanuit dat hij best nog wel eens echt tot zijn 28e mee zou kunnen op buitenritten. En als hij weer gaat hoesten? “Dan bel ik zeker naar Margrietha voor een herhalingsbehandeling.”

Marrit raadt iedereen aan om zich goed te laten informeren bij problemen met hun paard. “Blijf zoeken naar de oorzaak en probeer ook eens iets waar je in eerste instantie misschien niet in geloofd. Ook al sta je ergens sceptisch tegenover, het kan soms wel de beste oplossing zijn.”

Wil je weten hoe het verder gaat met Friso? Volg hem via: instagram horsepony_friso

Deel jouw succesverhaal

Marrit, bedankt voor het delen van jouw succesverhaal, je ontvangt een waardebon ter waarde van 20 euro van HorseFitShop. Heb jij ook een succesverhaal? Vul dan het formulier in en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op PaardenPlein.


Sponsored by HorseFitShop

HorseFitShopBen jij op zoek naar supplementen, gezondheids- of verzorgingsproducten voor jouw paard? Dan ben je bij HorseFitShop aan het juiste adres! HorseFitShop is namelijk dé webshop voor een fit en gezond paard. Bij HorseFitShop vind je een breed assortiment met bekende merken zoals NAF, PUUR, Pavo en Bucas, maar ook een uitgebreide huismerkenlijn. Daarnaast kan je bij HorseFitShop altijd terecht voor kundig advies en tips op het gebied van gezondheid en paardenwelzijn. Bezoek de website voor leuke aanbiedingen en interessante informatie voor jou en je paard.