Ga naar hoofdinhoud

Het succesverhaal van Jenifer & Dyanne

De rubriek Succesverhalen laat je op positieve wijze zien hoe een goede behandeling leidt naar het enige dat echt telt: een paard dat lekker in zijn vel zit! In dit verhaal lees je over Jenifer Doldersum en haar 8-jarige bruine merrie Dyanne. Jenifer kocht haar draver voor het maken van lange buitenritten door de bossen en velden rondom haar woonplaats. Maar al snel bleek dat buitenritten er even niet meer in zaten. Lees hieronder hoe Jenifer erin slaagde om Dyanne letterlijk weer op de rit te krijgen….

Een sprong te hoog

Na 9 jaar ‘paardloos’ kreeg Jenifer toch weer kriebels. Naast haar opleiding tot verzorgende IG had Jenifer weer genoeg tijd over voor paardenbezigheden. Hoog tijd voor een eigen paard! Dat werd de draver Dyanne, die tot haar zevende jaar succesvol is uitgebracht in drafkoersen in zowel Nederland als Duitsland. Na beëindiging van haar sportcarrière ging de dravende merrie een mooie toekomst tegemoet als recreatiepaard voor Jenifer. Het stel begon goed, ze reden veel buiten en maakten af en toe een sprongetje. Tijdens één van deze springsessies ging het echter fout. Dyanne gooide heel hoog op en Jenifer belandde geblesseerd in het zand.

Eigenlijk had ze in de drie maanden dat ze Dyanne had wel vaker gemerkt dat het rijden toch niet zo makkelijk ging als ze verwacht had. Jenifer ging op zoek naar een trainer om Dyanne eerst verder door te laten trainen voordat ze er zelf weer verder mee zou gaan. De beoogde trainer bekeek het paard en gaf aan er niet aan te willen beginnen. “Dyanne liep niet rad volgens hem.” Een onregelmatigheid in de bewegingen van Dyanne bracht Jenifer de volgende dag bij de dierenarts.

Fysiotherapie, longewerk en de Seawalker

Paardenplein; Bit; SeawalkerDe dierenarts constateerde dat de rugspieren van Dyanne erg vast zaten en verwees Jenifer door naar een fysiotherapeut. Daar hoorde ze dat met name de rugspieren van de voor de drafsport getrainde merrie verre van sterk genoeg waren om een ruiter te dragen. En dus moesten Jenifer en Dyanne aan de bak. Of in de bak, het is maar hoe je het zeggen wil. Spieren trainen! De fysiotherapeut raadde aan om te starten met veel stapwerk en met werk aan de longe inclusief bijzetteugels voor het versterken van Dyanne’s rug.

Al meteen de eerste keer vond Dyanne bijzetteugels bepaald géén succes. Ze staakte, steigerde of weigerde vlot te lopen. Na nog enkele keren proberen  vond ook Jenifer het longeren geen succes. “Het was niet voor ons weggelegd.” Maar wat dan wel?

Via een kennis hoorde Jenifer van Health for Horses uit Hollandscheveld. Een bedrijf dat onder andere beschikt over een ‘seawalker’. Eigenlijk niets meer of minder dan een stapmolen met een waterdichte cirkel van blauwe wanden eronder. De paarden lopen door een ondiepe laag water en worden zo gestimuleerd om hun benen hoger op te tillen dan ze normaal zouden doen. Het water stond bij Dyanne meestal zo halverwege haar pijpbenen zodat ze niet zou gaan stuwen door het water. Het paard moest haar benen tijdens het stappen steeds extra hoog op blijven tillen. Resultaat? De beste spiertraining die Dyanne zich maar kon wensen. Ze liep elf weken lang één keer per week in de avonduren een klein half uur in de seawalker en ze knapte zienderogen op!

Spieren, ontspanning en een tevreden paard

Geen protesten, geen moeilijkheden en vooral wel een mooi resultaat. De spieren op de achterhand en rug ontwikkelden zich in drie maanden tijd steeds verder en ook mentaal leek het waterwerk Dyanne veel meer rust en fitheid te geven. “Ik heb haar ondertussen ook thuis verder getraind door buiten te blijven rijden, door een beter passend zadel te kopen en door na anderhalve maand seawalker er ook rijlessen naast te nemen. Lessen waarin we met veel voorwaarts-neerwaarts rijden ook voornamelijk focussen om de rug van Dyanne sterker maken.”

Een totaalpakket dat de conditie, fitheid en spierkracht van Dyanne zienderogen verbeterde. “Het zadel moet nu zelfs alweer worden aangepast, omdat het anders teveel op de rugspieren gaat drukken,” volgens een enthousiaste Jenifer.Paardenplein; Seawalker; water

Hoe is het nu?

Na drie maanden wekelijkse training in de seawalker houdt Jenifer het nu bij alleen dressuurmatig aan de rugspieren van Dyanne blijven werken. Daarnaast maken ze samen met de buurvrouw weer lekker lange buitenritten tot soms wel 5 uur en Dyanne en Jenifer springen weer volop en met veel plezier. “Dyanne lijkt ook echt vrolijker geworden en ze zit na de trainingen in de seawalker echt lekkerder in haar vel volgens mij,” zegt Jenifer. “En dat is toch ook heel belangrijk voor een paard?” vult ze helemaal terecht aan.

Ze ziet de toekomst met haar draver rooskleurig tegemoet. Het gaat inmiddels zo goed met de combinatie, dat Jenifer stiekem toch ook weer wat begint te dromen over een terugkeer in de wedstrijdsport. “Eerst volgend jaar maar eens een paar oefenwedstrijden en dan eens zien of we klaar zijn om een keer mee te doen aan een echte wedstrijd.” Springen of dressuur? “Springen het liefst wel, maar ja, daar hoort dressuur eerst ook nog wel bij natuurlijk,” lacht Jenifer. En ondertussen kan ze iedereen een seawalker training ten zeerste aanbevelen. “Ik ben er in elk geval super tevreden over.”

Deel jouw succesverhaal

Jenifer, bedankt voor het delen van jouw succesverhaal, je ontvangt een waardebon ter waarde van 20 euro van HorseFitShop. Heb jij ook een succesverhaal? Vul dan het formulier in en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op PaardenPlein.

Sponsored by HorseFitShop

HorseFitShopBen jij op zoek naar supplementen, gezondheids- of verzorgingsproducten voor jouw paard? Dan ben je bij HorseFitShop aan het juiste adres! HorseFitShop is namelijk dé webshop voor een fit en gezond paard. Bij HorseFitShop vind je een breed assortiment met bekende merken zoals NAF, PUUR, Pavo en Bucas, maar ook een uitgebreide huismerkenlijn. Daarnaast kan je bij HorseFitShop altijd terecht voor kundig advies en tips op het gebied van gezondheid en paardenwelzijn. Bezoek de website voor leuke aanbiedingen en interessante informatie voor jou en je paard.