Ga naar hoofdinhoud

Het succesverhaal van Gwendolyn & Isaac

De rubriek Succesverhalen laat je op positieve wijze zien hoe een goede behandeling leidt naar het enige dat echt telt: een paard dat lekker in zijn vel zit! In dit verhaal lees je over Gwendolyn en haar Friese ruin Isaac. De Fries blijkt al vanaf dag één een moeilijk paard zonder vertrouwen in de mensheid. Toch geeft Gwendolyn niet op en zet alles op alles om zijn vertrouwen te winnen. Lees hier hun reis op zoek naar geluk en vertrouwen….

Koppige Fries?

Isaac is een inmiddels 8-jarige Friese ruin van 1.50m hoog. Hij is geboren in Amerika en al op jonge leeftijd na wat internationale omzwervingen in Nederland terecht gekomen. Daar bleek hij te klein voor goede dekhengst en werd hij ondergebracht bij een trainingsstal. Daar werd hij in 4 weken tijd ingereden, beleerd voor de kar en gecastreerd. Tijdens een aangespannen rit is hij in een hek terecht gekomen en heeft toen een behoorlijk grote wond opgelopen aan zijn achterhand.

Samen met alle voorgaande gebeurtenissen is de dagelijkse pijnlijke behandelingen van die wond hem toen waarschijnlijk allemaal wat teveel geworden en heeft hij het vertrouwen in mensen verloren in de ogen van zijn huidige eigenaresse Gwendolyn. Zij is 24 jaar oud, werkt als pedagogisch medewerker in de dagopvang en heeft met de aanschaf van Isaac haar eerste eigen paard gekocht.

Ze leerde Isaac kennen toen hij als 5-jarige op stal kwam bij een ver familielid waar ze hem mocht verzorgen en rijden onder begeleiding van een instructrice. Dit ging meteen al niet vanzelf. Isaac droeg dag en nacht een halster omdat om- en afdoen vrijwel onmogelijk waren en hij was alleen met behulp van brokjes te benaderen. Hij straalde in de buurt van mensen vaak een intense spanning uit, die Gwendolyn ook tijdens het rijden altijd oppikte. “Al zag je niks aan hem, hij stond wel continu op ontploffen, maar hij ontplofte nooit echt.” Wel staakte hij vaak en weigerde dan voorwaarts te lopen. Iedereen om haar heen zei dat ze hem vanwege zijn koppige karakter ‘maar eens even flink aan moest pakken en stevig door moest rijden,’ dan zou hij wel stoppen met zijn koppigheid.

Het ging van kwaad tot erger en op een gegeven moment begon Isaac zijn eigenaar letterlijk aan te vallen. Steigeren, bijten en slaan leek het enige dat hij nog kon en zijn baas besloot hem weg te doen. Gwendolyn wilde hoe dan ook voorkomen dat Isaac een ongewisse toekomst in de handel tegemoet ging en kocht het paard zelf. Ondanks het feit dat op hem rijden inmiddels uitgesloten en ronduit gevaarlijk was. En ondanks dat anderen haar voor gek verklaarden. En ondanks dat dit pas het begin van wat een hele lange reis zou worden bleek te zijn.

Ze huisvestte het paard bij een kleinschalige pensionstal, besloot dat blootvoets lopen beter voor hem zou zijn en belde een osteopaat. Die stelde vast dat Isaac ontzettend scheef was en door zijn hele lichaam heen op allerlei plekken vast zat. Na de behandelingen begon Gwendolyn met het volgen van lessen in rechtrichten en natural horsemanship in de hoop dat ze wat vertrouwen bij het paard kon herstellen.

Osteopaat, dierenarts en terug bij af

Toch bleef het tobben. De rug van Isaac aanraken was bijna onmogelijk. Zelfs naar hem wijzen was vaak al teveel van hem gevraagd. Hij liet lichaamscontact en trainingen vanaf de grond nauwelijks toe. Isaac bleef vaak ronduit agressief en de osteopaat brak zelfs een behandeling af omdat Isaac continu gericht zijn achterhand omdraaide en naar haar sloeg. Ze raadde Gwendolyn aan om eens met hem langs te gaan bij Eric Laarakker of hem te laten onderzoeken bij de paardenkliniek in Bodegraven. Tot dan toe had elke dierenarts die bij Isaac geweest was alleen maar gezegd dat het paard niks mankeerde en dat hij ‘gewoon even streng aangepakt’ moest worden. Niet de visie van Gwendolyn en dus koos ze voor Eric Laarakker. Die stelde o.a. de ziekte van Lyme en een paard dat mentaal niemand meer toe durfde te laten vast.

En Gwendolyn was voor haar gevoel terug bij af. De behandelingen sloegen verder niet echt aan en het feit dat ze geen eigen trailer had om steeds naar De Bilt te gaan werkte ook niet echt mee. Ze koos uiteindelijk toch maar voor het ook laten fotograferen van de rug van Isaac bij de reguliere praktijk van Bodegraven. Met de melding dat als er de verwachtte kissing spines uit zouden komen, dat ze haar paard dan ter plekke in wilde laten slapen. Gwendolyn was ten einde raad. En wat kwam er uit de foto’s? Eigenlijk niets bijzonders. Een paar wervels die nodig training nodig hadden ter ondersteuning, maar verder weinig bijzonderheden. En daar stonden ze. Een boos en niet berijdbaar paard dat officieel niets mankeert en een eigenaresse met haar handen in het haar. Gwendolyn zag even weinig tot geen toekomst meer voor hen.

Onverwacht toch veel bereikt

Totdat de combinatie terug op stal was en Gwendolyn toch maar weer verder ging met het grondwerk. Wat ontdekte ze tot haar verrassing? Er was wel degelijk wel iets veranderd! Misschien wel dankzij de agressie die Isaac ook voor het maken van de foto’s had getoond. In Bodegraven had hij de boel nogal op stelten gezet, waardoor hij een ver bovengemiddeld zware verdoving gekregen had. Dit gaf de artsen niet alleen de kans om hem veilig te fotograferen, maar ook konden zij nu wel “aan zijn wervels trekken en plukken,” wat volgens Gwendolyn nog nooit iemand echt helemaal gelukt was, simpelweg omdat hij het nooit toegelaten had.

Ze was dolgelukkig met het kleine beetje verbetering dat ze nu had. Omdat ze weer verder kon met Isaac! Hij liet zich veel beter aanraken overal en ze kon nu zelfs zonder problemen weer een barebackpad op zijn rug leggen. Maar nog altijd was hij niet ontspannen en de samenwerking niet zoals heel fijn zou zijn. En nu? Toch even streng doorpakken? Doen wat iedereen doet? Zweep erover? Hard zijn?

Heel even gaf ze er een beetje aan toe. Ze volgde lessen bij diverse mensen en trachtte in navolging van wat haar verteld werd om het paard diep, rond en laag te rijden. ‘Want dat is goed voor zijn rug,’ zeggen ze dan zegt Gwendolyn. Maar zelf geloofde ze daar niet in. Als het zo goed voor hem zou zijn, waarom werd hij er dan steeds zo boos van? Ze volgde haar gevoel en haar zoektocht ging verder. Ze wilde volhouden en uitzoeken wat er met Isaac aan de hand was.

Zadel erop en rijden weer?

De osteopaat kwam weer in beeld en zij stelde vast dat Isaac inderdaad duidelijk verbetering liet zien. Ze kon hem nu tenminste volledig behandelen! En moedigde Gwendolyn aan om het rijden weer eens voorzichtig aan op te gaan pakken. Gwendolyn koos voor een rustige aanpak. Ze liet het paard masseren en een zadelmaker paste een zadel voor hem aan. Gedurende de hele winter oefende Gwendolyn met het op- en afzadelen. Ze nam weer lessen grondwerk en leerde zo het paard alles dat hij nodig had ter voorbereiding op het werk onder het zadel. Onder andere om rustig naast een opstapkrukje te blijven staan. In het voorjaar leek Isaac er klaar voor: Hij kon getraind gaan worden onder het zadel. En niet geheel onopmerkelijk: hij liet dit probleemloos toe!

Maar nog was de reis niet ten einde. Na een tijdje werd hij steeds bozer bij het opzadelen en hij begon zelfs met bokken tijdens het rijden. “Hij had al veel gedaan, maar bokken nog nooit. Ik raakte toen even echt ten einde raad,” vertelt Gwendolyn. “Waarom reageerde hij altijd overal zo heftig op?”

Kijk eens echt naar je paard

Ze ging weer op zoek naar een oplossing en kwam terecht bij een masseur die ook lessen geeft in klassieke dressuur, met de nadruk biomechica. Het paard zélf letterlijk eerst bekijken. Hoe is zijn bouw? Hoe beweegt hij? De instructrice leerde Gwendolyn om de bewegingsmogelijkheden van haar paard (inclusief zijn oude blessure) in acht te nemen en op grond daarvan te trainen. “Als je de bouw van een Fries bekijkt, dan kán hij met zijn opgerichte hals helemaal niet goed voorwaarts neerwaarts lopen zolang hij nog geen eigen balans heeft ontwikkelt.”

En weer boekten ze voortuitgang. Na verloop van tijd ontwikkelde Isaac een eigen balans en kon hij wel met zijn neus naar de grond af en toe. Gwendolyn was opgelucht. Zie je wel! Ze had gelijk gehad. Dat hij na een vakantie wederom boos om bijna alles werd was een domper. Maar, ook Isaac had gewoon gelijk! Na onderzoek door de osteopaat bleken zijn schoft, ribben en SI gewricht weer wat vast te zitten.

Hoe is het nu?

Het hebben en houden van een paard is en blijft nu eenmaal waarschijnlijk altijd een uitdaging. Er zullen steeds weer nieuwe problemen opduiken die opgelost moeten worden.

“Ik heb geleerd dat Isaac qua ernst van zijn blessures wel best vaak van een mug een enorme olifant maakt. Maar hij beleefd het wel echt als die olifant! En dus zal ik die nooit mogen negeren of als een mug mogen behandelen. Daar beschaam ik dan zijn vertrouwen mee. Waar hij alleen maar weer boos van wordt.”

Gwendolyn houdt vol met hem en droomt van een toekomst met een gelukkig paard dat lekker genoeg in zijn vel zit voor het samen maken van lange buitenritten over het strand of door het bos. En als ze kijkt hoever ze samen al gekomen zijn, dan gaat ook dat uiteindelijk vast gaan lukken.

En wat ze nog aan anderen wil meegeven is: “Luister altijd naar je eigen gevoel. Ga jezelf niet met anderen vergelijken en blijf altijd oog houden voor de positieve dingen die je al wel bereikt heb. Bouw van daaruit verder en geef het de tijd.”

Deel jouw succesverhaal

Gwendolyn, bedankt voor het delen van jouw succesverhaal, je ontvangt een waardebon ter waarde van 20 euro van HorseFitShop. Heb jij ook een succesverhaal? Vul dan het formulier in en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op PaardenPlein.


Sponsored by HorseFitShop

HorseFitShopBen jij op zoek naar supplementen, gezondheids- of verzorgingsproducten voor jouw paard? Dan ben je bij HorseFitShop aan het juiste adres! HorseFitShop is namelijk dé webshop voor een fit en gezond paard. Bij HorseFitShop vind je een breed assortiment met bekende merken zoals NAF, PUUR, Pavo en Bucas, maar ook een uitgebreide huismerkenlijn. Daarnaast kan je bij HorseFitShop altijd terecht voor kundig advies en tips op het gebied van gezondheid en paardenwelzijn. Bezoek de website voor leuke aanbiedingen en interessante informatie voor jou en je paard.