Ga naar hoofdinhoud

Het succesverhaal van Eline & Puck

De rubriek Succesverhalen laat je zien hoe een goede behandeling leidt naar het enige dat echt telt: een paard dat lekker in zijn vel zit! In deze aflevering lees je over Eline van ’t Hoff en haar vijftienjarige bruine KWPN merrie Puck. Een stoere alleskunner die Eline het liefst uitbrengt in de samengestelde wedstrijdsport (SGW). En met succes. Totdat Puck op een vroege ochtend met haar achterbenen door de stal heen sleept. Lees hoe Eline en Puck samen dankzij manuele lymfe drainage tóch de draad weer oppakten….

Einschuss

In de SGW is de combinatie L startgerechtigd, in de dressuur Z2 en in het B springen hebben ze 1 winstpunt behaald. In de wintermaanden staat Puck bij een pensionstal, waar Eline haar net zo fanatiek doortraint als in de zomermaanden. Zover haar studie het toelaat dan, is ze bezig met de training en het op conditie houden van Puck.

In de hete zomer van 2018 ging Puck op een warme zondagavond zomaar ineens spontaan in haar stal staan. Vreemd gedrag voor de levendige merrie en Eline ging op onderzoek uit. “Puck bleek een temperatuur van 39,8 graden te hebben, maar verder was er niets bijzonders te zien.” De volgende ochtend vroeg was Eline alweer present en trof Puck aan die met haar achterbenen sleepte. Op de stalvloer waren overal sleepsporen zichtbaar en Eline belde de dierenarts. Die gaf alleen pijnstilling, omdat het echte probleem van Puck ook hem niet duidelijk werd.

einschuss, MLD
Links het goede been en rechts het einschuss been vóór behandeling

Duidelijkheid

Pas de volgende ochtend was er wel duidelijkheid. Puck had enorme “Wel zes keer zo dikke bloedvaten op een verder ook van de kogel tot aan de lies opgezwollen en pijnlijk achterbeen.” Einschuss! Dit betekent dat er bacteriën via een (onopgemerkt) wondje het lymfestelsel en de bloedvaten zijn binnengedrongen. Daar leiden ze soms tot een heftige ontstekingsreactie. “De dierenarts kwam en schreef nu 3 dagen antibiotica en éénmalig een dosis corticosteroïden voor. Het laatste is een vocht afdrijvend hormoon wat ervoor zorgt dat de ergste zwelling en daarmee de pijn van de strakgetrokken huid verdwijnt.”

Puck was duidelijk minder kreupel na 3 dagen, maar was nog lang niet fit en het been bleef ook wat dik. “Van het been is vervolgens een echo gemaakt en daarop was te zien dat er nog veel restvocht zat. Kwestie van aankijken, tijd geven en rustig even afwachten volgens de dierenarts.” Maar ja, wachten is niet helemaal de meest sterke kant van Eline… Wachten duurt zo lang! En dus ging Eline op zoek naar nog andere mogelijkheden op het internet. Ze had allerlei methodes zoals bijvoorbeeld groene klei al geprobeerd, maar niets werkte echt goed. Ze hoorde van iemand over MLD (manuele lymfe drainage), las er positieve verhalen over op Bokt.nl en is op zoek gegaan naar een ervaren en erkende MLD-therapeut via het MLD-register.

Manuele lymfe drainage

Op zaterdag stuurde Eline een mail naar Jolanda Mariet en meteen op maandagmorgen stond Jolanda bij haar op de stoep. “Ze heeft in totaal 4 behandelingen gegeven aan Puck.” MLD houdt in dat Jolanda door middel van zachtjes heen en weer bewegen van de huid de vlak onder de huid liggende lymfevaten stimuleert om overtollig vocht af te voeren. Bij de behandeling zetten de bloedvaten van het been altijd enorm op. “Vanaf de tweede behandeling begon Puck ook steeds te kauwen en te likken en wat te gapen. Bij de derde keer gaapte ze echt niet normaal veel en lang. Het vocht in het been nam per behandeling steeds verder af.”

Vanaf de tweede behandeling begon Jolanda ook met het toepassen van Equine Touch, dit om Puck letterlijk in haar geheel weer “lekker in haar vel te krijgen.”

“Door de pijn van de einschuss had Puck haar achterbenen en daarmee meteen haar hele lijf ongelijk belast. Equine Touch hielp om het lijf weer los en in balans te krijgen. Een dubbele win-win behandeling.” Equine Touch is ook een manuele therapie, maar nu gericht op het stimuleren en losmaken van de fascie, het alles omvattende bindweefsel van het paard. “Dit deed ze van het puntje van haar neus tot en met het puntje van de staartwortel en alles wat ertussen zit. Puck kantelde altijd wat met haar hoofd. Jolanda maakte het kaakgewricht los en Puck balanceerde dat zelf meteen ook nog even wat. Mond wijd open, kauwen, schuiven, de onderkaak opnieuw ‘inparkeren’ en sindsdien kantelt Puck niet meer met haar hoofd.”

Ook gaven zowel Jolanda als de dierenarts aan dat rustige beweging belangrijk is. Eline zette Puck daarom regelmatig aan de longe en/of wandelde wat rond met haar.

Hoe is het nu?

MLD, einschuss, sgw
Foto’s: Anne Bulten

Na de laatste behandeling van Jolanda is het einschuss been bijna dunner geworden dan het andere been. Eline is weer volop aan het trainen. Ze merkte duidelijk dat Puck hard in conditie achteruit was gegaan door de noodgedwongen wekenlange rust, maar al na een week ging de conditie weer met sprongen vooruit. Zondag 9 september namen Eline en Puck deel aan een sgw-wedstrijd en Puck heeft nog nooit zo soepel en makkelijk haar dressuur en cross gelopen. Aan het springen zijn ze helaas niet meer toegekomen door een val van Eline tijdens de cross.

In de toekomst verwacht Eline weer volop te starten met Puck en ze is heel blij dat ze na de einschuss verder gekeken heeft dan haar neus lang is.” Ik kan echt iedereen met een paard met lymfe- en immuun gerelateerde problemen MLD aanraden en ik denk dat meer bekendheid hierover de paardenwereld goed zou doen.”

Het was een mooie ontdekkingsreis volgens Eline, waarbij ze geleerd heeft dat er nog veel meer te winnen valt op het gebied van het combineren van de reguliere en alternatieve geneeskunde. De dierenarts inschakelen is altijd goed! Maar de dierenarts combineren met alternatieve geneeskunde en ze liefst laten samenwerken is voor het paard het beste wat er is in de ogen van Eline. “Samenwerken is de beste optie om zo samen de mooiste resultaten te bereiken…”


Deel jouw succesverhaal

Eline, bedankt voor het delen van jouw succesverhaal, je ontvangt een waardebon ter waarde van 20 euro van HorseFitShop. Heb jij ook een succesverhaal? Vul dan het formulier in en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op PaardenPlein.


Sponsored by HorseFitShop

HorseFitShopBen jij op zoek naar supplementen, gezondheids- of verzorgingsproducten voor jouw paard? Dan ben je bij HorseFitShop aan het juiste adres! HorseFitShop is namelijk dé webshop voor een fit en gezond paard. Bij HorseFitShop vind je een breed assortiment met bekende merken zoals NAF, PUUR, Pavo en Bucas, maar ook een uitgebreide huismerkenlijn. Daarnaast kan je bij HorseFitShop altijd terecht voor kundig advies en tips op het gebied van gezondheid en paardenwelzijn. Bezoek de website voor leuke aanbiedingen en interessante informatie voor jou en je paard.