Ga naar hoofdinhoud

Het succesverhaal van Angela & Nikita

De rubriek Succesverhalen laat je zien hoe een goede behandeling leidt naar het enige dat echt telt: een paard dat lekker in zijn vel zit! In dit artikel lees je over Angela van Duinen en haar elfjarige valkmerrie Nikita. Angela besteedt sinds een jaar of vier zoveel mogelijk tijd aan het trainen van haar pony. Totdat de lol er voor beiden langzaamaan steeds verder vanaf gaat. Lees hoe Angela en Nikita dankzij fysiotherapie allebei het plezier weer terugvonden…

Kreupel en niet goed in het vel zitten

In de dressuur hebben Angela en Nikita hun sporen ruimschoots verdiend en in september tijdens hun debuut in het Z1 reden ze meteen een dik winstpunt. Bij het springen starten ze op L-niveau, maar die tak van sport staat even op een lager pitje. Al vrij snel nadat Nikita op stal gekomen was, ging Angela wedstrijden rijden. Af en toe haalden ze een winstpuntje, maar echt hard ging het niet. In 2015 liet Nikita steeds vaker blijken dat ze niet lekker in haar vel zat, maar Angela kon niet ontdekken wat het probleem precies was. In de zomer van 2016 gaf Nikita tijdens de trainingen en lessen steeds moeilijker na en ze liep uiteindelijk zelfs kreupel. Na wat manueel onderzoek door haar instructrice werd meer duidelijk: Nikita had pijn. De D-pony reageerde heel heftig en boos op vrijwel elke aanraking en Angela werd door haar instructrice doorverwezen naar Robin Kik van Fysio Hippique.

Slecht zadel, zere spieren & behandeling

De fysio Robin nam niet alleen Nikita zelf onder handen. Ze bekeek ook haar zadel. En wat bleek? “Het (bij een erkende zadelmaker gekochte en gepaste) zadel paste ontzettend slecht op de rug van de pony en de rugspieren van Nikita waren hierdoor compleet vast geraakt.”

fysiotherapie, zadelRobin begon met het handmatig losmaken van de spieren in de rug en de rest van het lichaam van Nikita. Rijden was een tijdje ‘not-done’ voor Angela. Wat ze wel moest doen was vrijwel elke dag even longeren. Alleen in stap en dan in combinatie met touwtjes tussen de voorbenen door aan de longeersingel, via het bit naar de oogjes bovenaan de singel.

“Dit stimuleerde Nikita in het laag houden van haar hoofd en hals en het rondmaken van de rug.” Dit versterkte haar buikspieren. Die belangrijk zijn bij het dragen van het gewicht van een ruiter. Het stapwerk aan de longe hebben Angela en Nikita in de loop van 2 à 3 maanden uitgebreid naar ook draf- en galopwerk op de cirkel.

Robin had heel toevallig zelf nog een zadel liggen dat wél prima bij de rug van Nikita paste. Na deze paar maanden hebben ze met dit zadel zo ook het rijden en het lessen weer langzaamaan opgepakt.

Hoe is het nu?

Nog altijd wordt Nikita elk half jaar behandeld door Robin. Je paard of  pony door een fysiotherapeut laten onderhouden en het regelmatig laten controleren en losmaken van de spieren raadt Angela echt iedereen aan. “Mensen zien fysiotherapie vaak als een luxe, maar zo zie ik het  zeker niet meer! Juist het regelmatig een fysiotherapeut naar je paard laten kijken, kan je zóveel extra profijt opleveren!” Angela twijfelt er niet aan: bij haar blijft Robin vaste prik op de agenda!

Waarom? “Na verloop van tijd geeft Nikita nu vanzelf weer aan dat het nageven en inbuigen haar meer moeite kost. Dan heeft ze echt al veel last, want een paard geeft ongemak pas aan als het al echt veel pijn doet”, zegt Angela. Dan is het hoog tijd om goed naar je paard te luisteren en om in dit geval Robin te bellen dus.

fysiotherapie, zadel
Boven: Nikita zomer 2018/Onder: Nikita zomer 2015

Compleet andere pony

Na de behandelingen lijkt het voor Angela dan het wel of ze op een compleet andere pony zit! “Zo moeilijk als Nikita in het begin soms was met nageven en inbuigen, zo soepel reageerde ze weer na de eerste behandelingen. En dat blijft nu steeds zo.” De rug is en blijft nu los en ontspannen en de winstpunten blijven maar binnen stromen. In de zomer van 2017 zijn Angela en Nikita voor het eerst weer gestart in het L1. Binnen de kortste keren startte de combinatie M2 en inmiddels is ook de eerste wedstrijd in het Z1 met succes en dikke winst verreden. Angela straalt! En Nikita niet minder…

Wel wordt Angela binnenkort 18 en of ze Nikita uit gaat brengen tussen de paarden is nog even de vraag. Maar, ook al zou Nikita verkocht worden, Angela zal haar nieuwe eigenaar wel op het hart drukken om een goed passend zadel en een fysiotherapeut aan haar standaard uitrusting toe te voegen. Dat staat vast!


Deel jouw succesverhaal

Angela, bedankt voor het delen van jouw succesverhaal, je ontvangt een waardebon ter waarde van 20 euro van HorseFitShop. Heb jij ook een succesverhaal? Vul dan het formulier in en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op PaardenPlein.


Sponsored by HorseFitShop

HorseFitShopBen jij op zoek naar supplementen, gezondheids- of verzorgingsproducten voor jouw paard? Dan ben je bij HorseFitShop aan het juiste adres! HorseFitShop is namelijk dé webshop voor een fit en gezond paard. Bij HorseFitShop vind je een breed assortiment met bekende merken zoals NAF, PUUR, Pavo en Bucas, maar ook een uitgebreide huismerkenlijn. Daarnaast kan je bij HorseFitShop altijd terecht voor kundig advies en tips op het gebied van gezondheid en paardenwelzijn. Bezoek de website voor leuke aanbiedingen en interessante informatie voor jou en je paard.