Ga naar hoofdinhoud

Het juiste bit voor jouw paard door bitfitting

Er zijn veel verschillende paardenbitten op de markt, maar hoe kies je nou de juiste bit voor jouw paard? Een bitfitsessie kan uitkomst bieden. Wat is bitfitting en waar moet je op letten bij de aanschaf van een bit?

  1. Tijdens een bitfitsessie kijkt een bitfitter zowel naar de mond van het paard, als naar het totaalbeeld van de optoming.
  2. Op basis van de bevindingen van de bitfitter worden een aantal bitten getest.
  3. Tijdens het testen van de bitten beoordeelt de bitfitter het gedrag van het paard en geeft de ruiter aan of er verschillen voelbaar zijn.
  4. Veel rijtechnische en lichamelijke problemen kunnen veroorzaakt worden door een slecht passend bit.
  5. Of een bit past, ligt aan de hoeveelheid ruimte in de paardenmond, maar ook de dikte en lengte van de tong. Daarnaast kunnen gevoelige lagen of gebitsproblemen ook invloed hebben.
  6. Bitten kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, zoals RVS, argentaan, aurigan, sweet-iron, kunststof of rubber.
  7. Een dun bit is niet perse scherper, de scherpte hangt vooral af van het middenstuk dat op de tong inwerkt.
  8. Het is belangrijk dat een bitfitter verstand heeft van paardrijden, want dan kunnen subtiele verschillen vaak beter worden opgemerkt.
  9. Vaak weet de bitfitter of een bit toegestaan wordt door de KNHS, maar bij twijfel is het verstandig om de reglementen van de KNHS na te kijken.

Bron: PaardenPlein.nl