Ga naar hoofdinhoud

Blokkades herstellen met chiropractie bij je paard

Blokkades kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Langdurige blokkades kunnen resulteren in blessures. Een chiropractor kan blokkades opsporen en herstellen. Wat houdt chiropractie nou eigenlijk precies in?

  1. Een chiropractor onderzoekt het paardenlichaam op blokkades en herstelt deze met een ‘adjustment’ (manipulatie).
  2. Een adjustment is een impuls die met de handen of met een activator wordt uitgevoerd. Door dit impuls wordt bewegelijkheid van een gewricht tijdelijk hersteld, waardoor de werking van het zenuwstelsel wordt geoptimaliseerd.
  3. Een blokkade is een punt met verminderde beweeglijkheid.
  4. Blokkades kunnen ontstaan door veel verschillende factoren, zoals overbelasting of verkrampte spieren.
  5. Door een blokkade is er een verlies aan flexibiliteit bij de wervelkolom, hierdoor gaat het paard anders bewegen en het probleem op andere punten in het lichaam compenseren.
  6. Als blokkades niet verholpen worden, dan kan dit leiden tot blessures.
  7. Chiropractie kan preventief worden ingezet, maar ook bij vage klachten, gedragsveranderingen en rijtechnische problemen.
  8. Om blokkades op te sporen maakt een chiropractor gebruik van palpatie. Bij deze techniek wordt het paard volledig onderzocht door het lichaam aan te raken en te voelen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de bewegingen door middel van een loopanalyse in stap, aan de longe of onder het zadel.

Bron: PaardenPlein