Ga naar hoofdinhoud

Blog: Wintertips voor onderhoud aan je zadel

Je bent de hele middag op stal bezig geweest, het is koud en nat. Je handen voelen koud, je wangen droog. Bij thuiskomst was je je handen, je reinigt je gezicht en je smeert even wat extra voedende crème tegen de droge huid. Net zoals je huid in de winter neigt uit te drogen, geldt dat met je zadel en andere lederwaren ook. Tijd dus voor wat extra verzorging! 

Houd je zadelkast droog

De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven. Al behandel je je spullen nog zo goed, als je kast vol vocht is ontstaat er schimmel. Schimmel is absoluut funest voor het leer; het droogt het leer uit en tast het leer ernstig aan. Laat je bezweette dekjes en singel dus drogen buiten je kast, laat je kast regelmatig even open staan om te luchten en zet een vochtvreter neer. Zorg voor een goede ventilatie. 

Droog het zadel en je (leren) singel na

Als je paard veel zweet trekt het zweet door je dekje heen naar je zadel. Droog dus na het rijden altijd even je zadel en singel na met een droge doek. Dit om schimmelvorming en uitdroging te voorkomen. Leg NOOIT je singel over je zadel heen na het rijden, het vocht van de singel zal in je zitting trekken wat voor ernstige uitdroging en verkleuringen kan zorgen. Droog ook je singelstoten even na en maak schoon met een licht vochtige doek. 

Reinig het leer regelmatig

Haal je beugelriemen van je zadel af en reinig je zadel grondig met een goede zadelzeep. Let er echter wel goed op dat je de zadelzeep ook weer verwijdert. Veel mensen laten de zadelzeep zitten, maar dit droogt verder uit. Neem je zadel nadien dus goed af met een vochtige doek zodat alle zeepresten zijn verwijdert. 

Voed het leer grondig

Gebruik een goede kwaliteit wax. Het liefst één zonder parfum; parfum bevat alcohol wat weer uitdroogt. Zelf gebruik ik het liefst een wax op natuurlijke basis; bijvoorbeeld één die voornamelijk bijenwas bevat zoals de Frank Baines SaddleFood. Verspreid de wax goed en probeer daarbij de stiksels zoveel mogelijk te vermijden. Stiksels reageren niet goed op oliën en kunnen hierdoor broos worden en op termijn vergaan. 

Terwijl je dan je zadel goed schoonmaakt, controleer dan direct even goed alle stiksels en bekijk je singelstoten nog eens goed. Zijn alle stiksels nog in orde? Is de kwaliteit van je singelstoten nog goed? Zijn er geen zichtbare scheuren? Het schoonmaken van je zadel is het ideale moment om alles even goed te controleren. Kleine mankementjes kunnen vaak makkelijk gerepareerd worden zonder al te veel kosten. Wacht je langer, dan is de kans groter dat het een grote reparatie wordt die ook weer een grotere investering vraagt. Zo is goed onderhouden ook meteen weer beter voor je portemonnee! 😉 


Gerelateerde blogs