Ga naar hoofdinhoud

Blog: Totaal geïmplodeerd

De eigenaar van een ruin belt mij op om eens langs te komen op stal. Zijn paard is enorm gesloten en hij kan erg lastig peilen wat er in hem om gaat. Bij aankomst zie ik een groot, fysiek sterk, paard dat inderdaad behoorlijk naar binnen is gekeerd. Terwijl ik naar hem kijk weet deze grote ruin me te verrassen, hij begint namelijk wel direct tegen me te ‘praten’.

De ongeveer 10-jarige ruin geeft aan dat hij zich gered voelt door de eigenaar. Hij was oorspronkelijk gefokt met als doel om een springtopper te worden. Vanaf de fokker verhuisde hij naar een trainings- en handelsstal, waar hij een erg harde en vooral snelle training onderging. Hij begreep indertijd niet wat er van hem gevraagd werd. Dat je met een ronde hals grote galopsprongen moet maken en vandaar uit met vaart moet springen. In de eerste plaats begreep dit springpaard de opdracht mentaal niet, daarnaast voelde het als een onmogelijke opdracht.

Lichaamstaal

De ruin laat me de beelden zien en fysiek zijn de striemen op zijn huid door de haargroei heen zichtbaar. Hij blokkeert op dat moment in lichaamstaal volledig, gaat stil staan met ingehouden adem, en ‘verdwijnt’ als het ware in een onzichtbaarheid ondanks zijn grote lijf. Ik begrijp dat de eigenaar het best lastig vindt dit paard te lezen, want in zijn lichaamstaal laat hij inderdaad maar heel kleine communicatie zien. Ik geef de eigenaar een paar tips waar hij op kan letten, hoe minimaal zijn fysieke communicatie ook is. “Echter”, zeg ik, “is dit paard heel erg spraakzaam en wil hij heel graag zijn verhaal kwijt!”

Nog steeds op afstand laat deze grote ruin mij zijn karakter zien. Emotioneel is het een bijzonder intelligent dier. Hij is erg gevoelig voor sfeer rond om hem, voor hoe de andere paarden zich voelen en de emoties die hij zelf beleeft als er met hem gereden wordt. Hij verzamelt al deze emoties en als de emmer dan werkelijk overloopt, kan hij enorm ontploffen. Ook kan hij hard zijn en is hij sterk, maar zijn looplust is verdwenen.

Somberte

Een gevoel van somberte overvalt me als hij begint te ‘vertellen’ dat hij onvoldoende presteerde en voor veel minder werd verkocht aan een andere trainingsstal. Hij was niet heel mager, maar wel schraal en laat me via zijn keelchakra voelen dat hij heel gefrustreerd was over het weinige hooi dat hij kreeg. Door omstandigheden moesten alle paarden op de tweede handersstal verkocht worden. Deze, voor het oog gesloten, ruin bleef als laatste over en werd gelukkig meegenomen door zijn huidige eigenaar.

Healingsessie

Ik zeg tegen de eigenaar dat hij een echt depressief paard heeft gekocht. Inmiddels geniet hij al een tijd van zijn weidegang en is hij wel opgeknapt, maar een groot gevoel van somberte blijft overheersen. Ik begin met de healingsessie, om hem te helpen alles wat hem dwarszit los te laten. We laten hem bewegen en hij loopt inderdaad heel voorzichtig, met ingehouden adem. Tijdens de healingsessie laat het paard veel los, zijn ingehouden buik zakt en zijn ogen gaan meer open en staan vriendelijker.

De aankomende periode zal er geoefend worden in het hervinden van de looplust, gewoon rechttoe rechtaan, voor het plezier in het bos!


Gerelateerde blogs