Ga naar hoofdinhoud

Blog: Tandheelkundig avontuur

Als paardentandarts en bitfitter ben ik werkzaam door heel Nederland, maar met name in de regio Twente. Veel mensen die met een rasp om kunnen gaan, noemen zichzelf paardentandarts. Tegenwoordig is de kennis over tandheelkunde voor paarden al veel verder. Voor een goede behandeling is een gedegen opleiding en juist instrumentarium nodig. Alleen het raspen van scherpe randen is niet voldoende. Hiermee worden veel andere tandheelkundige problemen over het hoofd gezien. Een onjuiste behandeling kan meer problemen veroorzaken dan verhelpen.

Door mijn baan in een tandheelkundige praktijk voor mensen zag ik veel problemen voorbij komen. Al jaren lang werk ik met paarden en begon me steeds meer af te vragen hoe het voor paarden moest zijn om tandheelkundige problemen te krijgen. Welke problemen komen juist bij paarden veel voor en hoe los je dat op? Ik merkte dat hoe meer ik leerde over het paardengebit hoe meer ik daar graag wat mee zou kunnen doen. Na lang gezocht te hebben naar een goede opleiding voor paardentandarts die aansluit bij mijn visie voor paardenzorg kwam ik uit bij Louis Pequin. Hier heb ik vier jaar geleden mijn opleiding gevolgd en succesvol afgerond. Om me verder te blijven ontwikkelen, volg ik regelmatig nascholingen in Nederland en Duitsland.

Mobiele kliniek in Amerika

Momenteel verblijf ik in Amerika om mee te reizen met een mobiele kliniek voor gebitsbehandelingen. Dit is een grote trailer waar het paard in gezet kan worden voor de behandeling. De trailer is uitgerust met alle mogelijke voorzieningen. Op dit moment zijn we met een team van drie personen. We reizen door heel Californië en zetten meestal de trailer op voor een aantal dagen bij een ranch. Hier verblijven we dan en kunnen we op dat moment de behandelingen doen. Dus geen gebrek aan het ontmoeten van nieuwe paarden en nieuwe mensen!

Andere gebitsproblemen

De paarden hier zijn over het algemeen wat kleiner en koeler dan de gemiddelde warmbloed die we gewend zijn in Nederland. Ook de leefomstandigheden van de paarden zijn anders, zo staan ze minder in de stal en hebben ze veel meer ruimte om buiten te lopen. Door de droogte in dit gebied hebben de paarden minder gras om te eten en worden ze bijgevoerd met hooi. Al deze factoren zorgen ervoor dat je andere gebitsproblemen aantreft dan wat we in Nederland zien.

Manier van werken

De dag dat ik aankwam in Amerika hadden we een rustdag. Daarna zijn we vertrokken voor de eerste behandelingen. Momenteel verblijven we in een prachtig huis bovenop een berg, met een prachtig uitzicht. Terwijl je op de veranda zit, kun je zo de paarden zien rondlopen. We verblijven hier ruim een week en vertrekken elke ochtend vanuit deze plek naar ranches in de omgeving. Daar zetten we de kliniek op zodat we de hele dag paarden kunnen behandelen. De volgende stop die we gaan maken is op een ranch waar we zowel zullen werken als slapen. Gemiddeld komen er zo’n 8 tot 10 paarden op een dag in de kliniek. De behandelingen zijn erg variërend van het trekken van melktanden tot het corrigeren van scheve snijtanden. Als er een kies getrokken moet worden bij een volwassen paard kan dit ook in de trailer gedaan worden. Dan kunnen er eerst röntgenfoto’s gemaakt worden en daarna kan er een gerichte behandeling plaatsvinden.

Ik ben erg benieuwd wat voor een problemen we allemaal gaan tegenkomen en op welke plekken we terecht zullen komen. Het is toch een heel tandheelkundig avontuur op deze manier?

Voor mijn volgende blog zal ik meer behandelingen en bijzondere gevallen uitlichten en daar uiteraard foto’s van toevoegen!


Gerelateerde blogs