Ga naar hoofdinhoud

Hoe vaak moet mijn paard worden behandeld bij een klacht?

Een terechte vraag die ik bijna van elke eigenaar krijg als ik een behandeling afrond. Zoals ik al eerder vertelde in mijn voorgaande blogs, is dat als je je paard preventief laat behandelen, kleine ongemakken snel kunnen worden ondervangen. Op deze manier worden grote problemen of klachten voorkomen. 

De meeste eigenaren die ik voor het eerst zie tijdens een consult noemen in eerste instantie kleine dingen, die wellicht een samenhang kunnen hebben met een fysiek ongemak. Vaak is het zo dat als je langer bezig bent tijdens een behandeling, meer ‘kleine dingen’ aan het licht komen en bepaald gedrag of rijtypisch probleem kan worden verklaard.

Mooi om te zien is dat terwijl je het paard behandelt, ook de eigenaar of ruiter tot inzichten komt. Want des te meer je zaken aan elkaar kunt linken, des te eerder je bepaalde ongemakken gaat herkennen waardoor je eerder iemand kunt inschakelen. Educatie geven over hetgeen wat je vindt in je onderzoek is een belangrijk onderdeel van je behandeling.

Als een klacht langer speelt, spieren verharden en compensatiestrategieën zijn ontstaan, heb je langer nodig tijdens een behandeling en zijn er wellicht meer behandelingen nodig.

Als de nazorg en adviezen goed worden nageleefd, kun je ervan uitgaan dat na 1, 2 of maximaal 3 behandelingen de problemen zijn opgelost. Is dit niet het geval, dan is er óf een structureel probleem ontstaan, óf het paard wordt verkeerd of te veel belast. Bij dat laatste is het zaak om daar eens kritisch naar te kijken en te bespreken met je behandelaar zodat hij of zij met je mee kan denken.

Soms maken we beslissingen uit liefde en goede bedoelingen die achteraf niet altijd even goed zijn voor ons paard. Verkeerde belasting is een groot begrip. Hieronder kun je rijtechnische belasting rekenen maar ook de intensiteit en zwaarte van een training. Is je paard geblesseerd, maar heb je niet de mogelijkheid om je paard kortdurend te beperken in bewegingsvrijheid, ga er dan maar vanuit dat het herstel langer gaat duren. Heb je een zadel van je stagenoot geleend om welke reden dan ook, bedenk dan goed na of je ook kunt beoordelen of hij past. Zo kan er onbedoeld ook een klacht ontstaan of in stand worden gehouden.


Gerelateerde blogs