Ga naar hoofdinhoud

Blog: Een goed gebit en naadloze sokken

Aanleuningsproblemen zijn regelmatig de oorzaak dat een paardeneigenaar me belt voor een bitfit consult. Maar zijn deze problemen altijd alleen terug te voeren op een verkeerd bit? Het antwoord hierop is nee.

Voordat ik met een daadwerkelijke passen van een (ander) bit begin, check ik eerst de bespiering en gevoeligheden op het hoofd van het paard en de staat van het gebit. Het kan namelijk zijn dat het gebit zo afwijkend is dat het de aanname en inwerking van het bit belemmert. In dat geval is het van belang dat er eerst een goede paardentandarts bij het paard komt om het gebit elektrisch en onder verdoving te behandelen. Met een handvijl kunnen de laatste kiezen namelijk niet bereikt worden en zullen daar eventuele haken en scherpe randen niet afgehaald kunnen worden. Ook kunnen de snijtanden met een handvijl niet worden bijgewerkt. Met goed verzorgde voorste kiezen en onbehandelde achterste kiezen blokkeren de kaken alsnog en zullen eventuele aanleuningsproblemen aanhouden. De sedatie is niet alleen nodig om het paard rustig te houden waardoor de tandarts makkelijker en veiliger kan werken, maar ook om het dier zo ontspannen te krijgen dat de mond ver genoeg open kan om alle kiezen te kunnen behandelen.

Soms is er slechts een kleine afwijking te vinden in het gebit, maar dit kan wel al problemen geven. Je kunt het vergelijken met een steentje in je schoen; dit vindt iedereen irritant en zal het steentje eruit halen. Het steentje kunnen we vergelijken met een grote afwijking aan het gebit, elk paard heeft er last van. Maar een naadje in je sok verdragen over het algemeen de meeste mensen, maar er zijn ook mensen die last ondervinden van dit naadje en op zoek gaan naar naadloze sokken. Zo ook de paarden, die hebben uiteraard geen last van jouw sokken met naden, maar ze kunnen wel hinder ondervinden van een klein wondje in de mond(hoek) of klein haakje aan een kies of snijtand. In dit geval heeft het eindeloos proberen van nieuwe bitten geen enkele zin. Ik hou het altijd in mijn achterhoofd bij het passen en proberen van de bitten als ik een kleine afwijking in de mond heb gezien. Voor grote afwijkingen verwijs ik het paard eerst door naar een tandarts voordat we met de bitten aan de gang gaan. Dan kom ik op een ander moment terug als het gebit is behandeld en eventuele wondjes in de mond zijn hersteld.

Een goed voorbeeld zijn scheve snijtanden. Deze kunnen behoorlijk wat moeilijkheden geven met het inbuigen of het lang en laag rijden. In eerste instantie is iemand eerder geneigd om een fysiotherapeut, chiropractor of osteopaat in te schakelen bij deze problemen. Eventuele blokkades in het lijf worden hiermee opgelost, maar deze kunnen uiteraard een gevolg zijn van de afwijking in de snijtanden en zullen dus terugkeren. Ik zal proberen uit te leggen hoe de snijtanden invloed kunnen hebben op deze aanleuningsproblemen.

Diagonaal

Als je met een paard een volte of bocht wil rijden, zal de onderkaak als eerste de bocht ingaan door die kant op te bewegen. De rest van het hoofd volgt daarna. Zijn de snijtanden scheef afgesleten, zoals op de eerste foto, zal het paard makkelijker een bocht naar links kunnen maken dan naar rechts. Dit komt doordat de onderkaak makkelijker naar links kan bewegen dan naar rechts, omdat hij bij de beweging naar rechts tegengehouden wordt door de lange snijtanden van de bovenkaak.

Smile

Het komt ook voor dat een paard een smile heeft, in dit geval zullen de inbuiging naar zowel links als rechts minder makkelijk gaan dan dat mogelijk zou zijn bij rechte snijtanden. In deze gevallen kun je stretchen en masseren tot je erbij neervalt, maar het zal in het gunstigste geval slechts een korte periode een klein beetje effect hebben omdat de oorzaak niet is weggenomen.

Meer problemen

In deze blog ben ik nu alleen ingegaan op de aanleuningsproblemen in combinatie met het gebit. Maar afwijkingen in het gebit hebben natuurlijk ook invloed op het algemene welbevinden van het paard (denk aan het goed kunnen kauwen van voedsel, problemen die ontstaan ergens anders in het lijf bijvoorbeeld het kaakgewricht enzovoort). Ook zijn er uiteraard meer afwijkingen in het gebit en lijf te vinden die invloed hebben op de aanleuning dan in deze blog beschreven.


Gerelateerde blogs