Ga naar hoofdinhoud

Blog: Wolfskiezen

Ze veroorzaken vaak problemen, de wolfskiezen! Ik ga uitleggen wat nou precies de problemen zijn met wolfskiezen en waarom je paard ze heeft.

Een van de meest gestelde vragen over wolfskiezen is toch wel: waarom hebben paarden ze als ze toch gelijk verwijderd moeten worden? De wolfskies is eigenlijk een overblijfsel van de evolutie. Net zoals sommige mensen verstandskiezen krijgen. Bij ons is dat ook een overblijfsel van de evolutie, de verstandskiezen dienen geen functie meer en leveren vaak meer problemen dan goeds op.

Problemen in de aanleuning

Bij paarden doen de wolfskiezen niet mee in het kauwproces, eigenlijk hebben ze totaal geen doel. Het zijn heel kleine kiesjes, die vaak een korte wortel hebben in vergelijking met de rest van de tanden en kiezen van het paard. Deze kiezen geven in de meeste gevallen weinig problemen, totdat er met een bit gewerkt wordt. De wolfskiezen bevinden zich altijd voor de eerste kiezen in de mond, soms er strak tegenaan en soms met wat ruimte ertussen. Maar zodra het paard een bit in heeft, zal het bit altijd tegen de wolfskiezen aankomen. Het bit kan de kiezen inslijten, los tikken en geeft continue druk. Het is dus ten zeerste aan te raden om je paard te laten controleren op wolfskiezen voordat deze beleerd wordt. Als dit niet gebeurt zie je vaak problemen in de aanleuning ontstaan.

Ruinentanden

Wolfskiezen worden nog vaak verward met de ruinentanden. De ruinentanden zijn net zo goed een overblijfsel van de evolutie, vroeger werden deze tanden gebruikt als gevechtswapen. Deze tanden komen meestal voor bij het mannelijk paard (soms bij de dominante merries ook in kleinere vorm). Ze doen ook niet mee in het kauwproces, maar leveren in tegenstelling tot de wolfskiezen ook bijna nooit problemen op. In sommige gevallen worden ze wat ingekort zodat ze niet in de tong prikken. Deze tanden bevinden zich dichter bij de snijtanden. Extractie is ook een stuk lastiger als dit nodig zou zijn, de wortels van deze tanden kunnen wel 5 tot 8 cm lang zijn.

Wolfskiezen verwijderen

Even weer terug naar de wolfskiezen. Het verwijderen van deze kiezen duurt meestal niet zo lang, afhankelijk van hoe groot ze zijn. In de meeste gevallen is het binnen een paar minuten klaar. De wolfskiezen kunnen ook ‘blind’ in de mond zitten. Deze zijn iets lastiger te verwijderen. Dit betekent namelijk dat ze niet door het slijmvlies heen zijn gekomen. Je kunt ze onder het tandvlees voelen, maar je kunt ze niet zien. In dit geval moet er dus eerst een klein gaatje in het tandvlees gemaakt worden om bij de wolfskies te kunnen komen.

Na het verwijderen van de wolfskiezen mag het paard 5 tot 7 dagen even geen bit in, zodat de wondjes kunnen genezen. Als deze kiezen verwijderd zijn en de wondjes zijn mooi genezen, zal het paard hier in de toekomst geen last meer van hebben.


Gerelateerde blogs