Ga naar hoofdinhoud

Blog: Welk bit voor mijn paard?

Het komt wel eens voor dat iemand mij benadert met de vraag welk bit zijn of haar paard in moet. Helaas kan ik geen antwoord geven op die vraag zonder het paard te hebben gezien voor zowel de inspectie van de mond en het hoofd als hoe het paard onder het zadel loopt. Het is hetzelfde als iemand een zadelpasser tegen zou komen bij de supermarkt en zou vragen welk zadel het paard op moet.

Maar voor een zadel zal deze vraag niet meer zo snel gesteld worden, omdat iedereen zich ervan bewust is dat een zadel om maatwerk vraagt.

Op zoek naar een fijne inwerking

De meeste paarden die ik zie op een consult zijn al langere tijd onder het zadel, maar ook eigenaren van net beleerde of nog te beleren paarden weten de weg naar een bitfitter te vinden. Om tot een goed bit te komen, is het uiteraard belangrijk dat het in de mond past, maar ook dat het op een plek inwerkt die het paard prettig vindt. Dit zie je in de reactie van het paard als hij wordt gereden met een ander bit.

Jonge paarden

Bij jonge paarden is dit proberen beperkt mogelijk of nog helemaal niet als het paard nog niet zadelmak is. Als ze wel onder het zadel zijn kunnen er natuurlijk verschillende bitten geprobeerd worden. Wel hou ik altijd rekening met de mate van africhting en kan hierdoor soms maar een of twee bitten proberen. Als hier niet de juiste tussen zat, ga ik op een later moment terug. 

Voor onbeleerde paarden is het proberen van bitten onder het zadel nog niet mogelijk. Gelukkig zijn er eigenaren die voor het beleren van het paard mij inschakelen zodat ze meteen goed kunnen beginnen. Een paard dat nog nooit een bit heeft ingehad moet vertrouwen krijgen in het vreemde ding in zijn mond en dat wil alleen als hij perfect past en mooi in de mond ligt. En dat kan natuurlijk wel bepaald worden zonder dat het paard onder het zadel gereden wordt.

Nakijken van het paardengebit

Een stap die gezet moet worden voordat er een bit in de mond van het jonge paard kan, is het laten nakijken en balanceren van het gebit. Het kan ook zijn dat een paard (blinde) wolfskiezen heeft. Deze moeten eerst worden verwijderd omdat ze op een plek in de mond zitten waar het bit komt te liggen. Een wolfskies heeft verder geen functie en kunnen veel irritatie veroorzaken, dus verwijderen is in vrijwel alle gevallen noodzakelijk.

Finetunen

Als het bit mooi past zowel qua dikte, breedte als vorm, durft een paard het bit makkelijker aan te nemen en zal het vanaf begin af aan vertrouwen kunnen opbouwen. Als het paard dan beleerd is en de knopjes er een beetje opzitten, ga ik nog een keer terug voor de finetuning en om te kijken of er een bit is dat qua inwerking beter past bij de combinatie ruiter-paard.


Gerelateerde blogs