Ga naar hoofdinhoud

Blog: Wat moet jij weten in je zoektocht naar een zadelpasser?

Ik hoor het zo vaak: “Ik zie door de bomen het bos niet meer!” Doelend op alle zadelmerken en alle professionals in zadelland. En trouwens, niet alleen in zadelland! Dit gaat eigenlijk op voor alle professionals rondom het paard; hoe weet je nou wie je kan vertrouwen? Er is tegenwoordig een wildgroei aan behandelaars met stuk voor stuk ongetwijfeld de beste intenties, maar niet altijd de juiste kennis. Paardeneigenaren doen een vervelende ervaring op en worden vervolgens wantrouwig. Begrijpelijk natuurlijk, maar voor ons is het erg lastig om dat vertrouwen dan terug te winnen! Dus; wat moet jij weten in je zoektocht naar een kundige zadelpasser

1. Zadelpasser en zadelmaker is een vrij beroep

Dat betekent dat je geen diploma of opleiding hoeft te hebben om aan het werk te gaan als zadelpasser/-maker, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij een paardenfysiotherapeut of dierenarts. In principe volstaat een zak geld en een goede dosis lef om jezelf om te dopen tot zadelpasser/-maker. Er is echter wél een beroepsvereniging. Om in aanmerking te komen voor een lidmaatschap bij deze beroepsvereniging dien je wél een (erkende) opleiding te hebben afgerond, en ben je verplicht je jaarlijks bij te scholen. Zo ben je er dus zeker van dat je zadelpasser een erkende opleiding heeft gevolgd en regelmatig bijscholingen volgt (en dus up-to-date blijft van de nieuwste kennis). Bovendien is er een onafhankelijke geschillencommissie die, mocht er toch sprake zijn van een geschil tussen jou en je zadelpasser, zal bemiddelen en zorgdragen voor een goede afwikkeling.

2. Vraag naar ervaringen

Ervaringen van anderen kunnen je veel vertellen, luister goed en lees tussen de zinnen door. Ideaal gezien wil je iemand die eerlijk en kundig is, je niet direct aansmeert wat het beste is voor zijn of haar portemonnee, maar het je wel eerlijk zegt als je huidige zadel gewoon echt niet meer passend te maken is. Vraag eens rond bij meerdere mensen, en lees ook de recensies op de betreffende Facebook-bedrijfspagina’s. 

3. Zoek naar een klik

Natuurlijk wil je iemand die kundig is, maar een klik is minstens zo belangrijk. In het team rondom jou en je paard wil je kundige mensen waarbij je het idee hebt open en eerlijk te kunnen praten over waar je tegenaan loopt. Alleen dan kun je zorgen dat jij en je paard de juiste hulp krijgen; zorg dus dat het klikt met de betreffende persoon. 

4. Kijk welk diploma de zadelpasser heeft

Diploma’s zijn niet zaligmakend, maar het geeft wel aan dat hij/zij een bepaalde basiskennis heeft. In Nederland kun je de volgende diploma’s tegenkomen; Diploma van SMS (de engelse Society of Master Saddlers), MSFC diploma (Master Saddle Fitting Consultant) en SaddleProfessional.  

Onthoud: Wat voor de één past hoeft voor de ander niet te passen, juist daarom is ook een klik zo belangrijk! Wees je ervan bewust dat in principe iedereen altijd zijn best zal doen voor jou en je paard, niemand zal bewust iets fout doen om je paard of jou te schaden. Zorg dus dat je goed met elkaar blijft communiceren! 


Gerelateerde blogs