Ga naar hoofdinhoud

Blog: Wat is verbinding en hoe krijg je een fijne verbinding?

In deze blog wil ik graag ingaan op het begrip verbinding. Iedereen hoort het voorbij komen en soms staat het ook op je protocol bij het commentaar van de jury. Maar wat is het nu precies en hoe krijg je een fijne verbinding?

Mijns insziens is verbinding de gedragenheid en lossigheid uit het lijf die je voelt in je hand. Het paard moet dus op een ontspannen manier zijn spieren aanspannen en een fijne aanleuning hebben. Om een goede verbinding te krijgen moet een aantal zaken goed voor elkaar zijn. Allereerst moet de tuigage op orde zijn, het zadel moet goed passen en het paard moet een bit hebben die hij fijn en makkelijk aanneemt. Daarnaast is het belangrijk dat het paard goed in zijn vel zit, letterlijk. Het paard moet voor zijn bouw, leeftijd en africhtingsniveau soepel en recht kunnen bewegen.

Ideale druk

Goed, nu is alles goed voor elkaar maar hoe voelt een fijne verbinding nu eigenlijk? De ideale druk om in je hand te hebben tijdens het rijden is in beide handen gelijk en ligt tussen de halve en één kilo. Elke ruiter heeft ook zijn eigen voorkeur voor een bepaalde hoeveelheid druk. Een ongelijke druk kan onder andere komen vanuit een paard die niet goed rechtgericht is of een onderliggend probleem compenseert. Het is de bedoeling dat de achtervoeten in hetzelfde spoor van de voorvoeten lopen. Het scheve lopen kan vele oorzaken hebben, zo heeft elk paard een natuurlijke scheefheid maar een niet goed onderhouden gebit heeft bijvoorbeeld ook invloed. Er kan ook iets gebeurd zijn waardoor een paard scheef wordt, denk maar aan een val of een uitglijder in de wei of aan vastliggen in de stal.

Constant, verende druk op de teugels

Maar ook de ruiter zelf heeft invloed op de gelijke druk over beide teugels. Vrijwel ieder mens heeft een voorkeur voor links of rechts en heeft vaak in een arm meer kracht dan in de andere. Het is de taak van de ruiter en instructeur hier bedacht op te zijn zodat beide armen even los zijn en evenveel druk uitoefenen. Ook zijn aangespannen spieren vanuit de ontspanning bij een ruiter erg belangrijk. Zo kan hij voelen wat het paard doet en een constante, maar verende druk houden op de teugels.

Jonge paarden

Ook jonge paarden kunnen met een fijne aanleuning en goede verbinding lopen als een paard wat verder geschoold is, kan hij meer dragen vanuit achter en zal de verbinding optimaliseren. Als een paard te licht is aan de voorkant en zich opkrult en aan alle eerder gestelde voorwaarden wordt voldaan, kan het bij jonge of minder ver geschoolde paarden een gebrek aan kracht zijn in de lendenen om de hals al ver voor zich uit te dragen.

Gelijke druk op beide teugels

Zoals je kunt lezen komt verbinding dus zowel vanuit het paard als vanuit de ruiter. Voor de ruiter is het belangrijk met je been naar je hand toe te rijden en niet het hoofd van het paard naar beneden vragen en dan het tempoverlies oplossen met het geven van been. Daarbij moet de ruiter constante maar gelijke druk krijgen en zien te houden op beide teugels.

Teugeldrukmeter

Een nieuwe technologie om in kaart te kunnen brengen hoeveel druk iemand precies in de hand heeft en hoe dat is verdeeld, is een teugeldrukmeter. Ik heb er een in bestelling staan, dus binnenkort een nieuwe blog met het nut en functioneren van een teugeldrukmeter.


Gerelateerde blogs