Ga naar hoofdinhoud

Blog: Wat kun je voorbereiden op een osteopaatbezoek?

Wat wordt van mij als eigenaar verwacht als mijn osteopaat komt voor een onderzoek en behandeling?

Heb je je paard nog nooit laten onderzoeken en behandelen door een osteopaat? Dan is het soms afwachten wat er van je verwacht wordt als eigenaar. Maar ook voor degene die er wel mee bekend zijn is dit soms niet helemaal duidelijk. Waar moet je nu als eigenaar op letten, wat moet je wel en vooral niet doen met je paard als je de osteopaat verwacht? In de meeste gevallen staat het paard al mooi gepoetst klaar te wachten, maar vaak genoeg wordt het paard nog snel even uit de wei geplukt. In deze blog gaan we een aantal tips geven om het onderzoek en de behandeling zo optimaal te laten verlopen. 

  1. Zorg dat je paard droog en schoon is. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar in de praktijk zeker niet altijd het geval. Paarden die (gelukkig!) veel buiten lopen, kunnen met natte modderplekken of vol zand zitten. Om met name de rug goed te kunnen onderzoeken is het wenselijk dat de huid en vacht schoon en droog is. Zet je paard dus ruim van te voren binnen en borstel zand en modder weg.
  2. Zorg dat je paard minimaal een uur van te voren niet is gereden (of gelongeerd). Even snel nog rijden, omdat je toch naar stal gaat en dit dan mooi combineren is verre van handig. Je paard is opgewarmd waardoor het onderzoek wordt bemoeilijkt. Zones die normaal makkelijk eruit te halen zijn kunnen over het hoofd gezien worden, spierspanning is veranderd en gevoelige plekken zijn minder op de voorgrond. Voor het onderzoek is het belangrijk dat je paard niet warm is maar normaal op temperatuur.
  3. Voedertijd; hier heb je in de regel minder invloed op als je op een stal staat waar ze op vaste tijden gaan voeren. Als je weet dat er op specifieke tijden wordt gevoerd, spreek dan niet rond die tijd af met je osteopaat. Paarden worden onrustig wat je onderzoek en behandeling lastig maakt.
  4. Blijf bij je paard tijdens een behandeling en houdt hem vast met een haltertouw. Lijkt misschien overbodig, maar soms wordt het paard met alle goede bedoelingen op de wasplaats gezet met 1 of 2 touwen. Persoonlijk vind ik het prettig als het paard zich vrij kan bewegen als dit nodig is, je weet immers nooit hoe hij reageert tijdens een behandeling waarbij je toch vaak werkt aan de zere plekken.
  5. Wees alert. Stop je paard niet vol met lekkers of zit niet aan hem te ‘krioelen’. Dit werkt allemaal afleidend. Ben aandachtig voor reacties tijdens een behandeling en volg de aanwijzingen van je behandelaar op.
  6. Zeker als je de eerste keer je paard laat behandelen kan dit wat spannend zijn voor jezelf en is het fijn dat je vriendinnen op stal met je meekijken. Als 1 of 2 mensen rustig meekijken is dit natuurlijk geen probleem. Het is echter niet ideaal voor het paard (en je behandelaar) als er een hele club omheen staat en er continu gekletst wordt. Creëer voor je paard een rustige omgeving met niet te mensen of drukte. 
  7. Zorg na afloop dat je paard even rustig 10 minuten aan de hand kan stappen of zet hem terug op de wei. Hem of haar alleen in een bak zetten waar hij op zijn vriendjes gaat roepen en gaat rennen, is zeker niet wenselijk. Doe dus vooral datgene wat hij/zij gewend is, maar zorg dat ze na afloop even kunnen bewegen om de doorbloeding te bevorderen en het afvoeren van afvalstoffen te faciliteren.


Gerelateerde blogs