Ga naar hoofdinhoud

Blog: Voordelige trainingsmethode

Het dierenwelzijn in de paardensport ligt momenteel onder een vergrootglas. Als bezoeker van  Jumping Amsterdam kon ik merken dat de sfeer enigszins gespannen was. Stichting Dier&Recht plaatste kort daarvoor opiniestukken en startte een petitie: “Stop pijn en dwang in de paardensport!” Verschillende ruiters hebben hier een goede reactie op gegeven, maar ook wij als fysiotherapeuten kunnen onze bijdrage leveren in een reactie naar de media. Wij zijn tenslotte naast de dierenarts en para-veterinairen de enige wettelijk erkende beroepsgroep die paarden mag behandelen.

Op mijn website Science & Equine zijn verschillende samenvattingen van wetenschappelijke artikelen gepubliceerd omtrent dit thema. Onderzoekers hebben dus al langer aandacht voor het welzijn van de paarden in de sport. Hieronder licht ik er eentje toe, dit werd samengevat door mijn collega Isabeau Deckers. 

De ontwikkeling van een welzijnsgerichte trainingsmethode
Wanneer is een trainingsmethode voordelig voor het fysieke en mentale welzijn van onze sportpaarden?

Het doel van deze studie was om het effect van een systematische, buikspier-stimulerende en stress verlichtende trainingsmethode te analyseren aan de hand van gedrag. Bovendien werd de relatie met hoofd- en hals positie, pijngevoeligheid en spierspanning vóór en na de training geanalyseerd. Ook werd gekeken naar de bewegingspatronen tijdens de training. Er werd verondersteld dat een diepere positie van hoofd en hals leidt tot positieve gedragssignalen een afname van pijn en een verminderde spierspanning.

De trainingsmethode bestaat uit een longeer- en rijsessie waarbij de paarden worden gestimuleerd in hun natuurlijke bewegingspatronen, namelijk met hun hoofd en hals in een voorwaarts neerwaartse tendens. (zie figuur HNP 6). High-speed camera’s en motion sensoren werden gebruikt om het gedrag en de beweging te evalueren. Om pijngevoeligheid en spierspanning te objectiveren en analyseren werd een algometer gebruikt.

Het gewenste en stress verlichtende gedrag nam aanzienlijk toe in een lagere hoofd- en hals positie. De bereidheid, vermogen om te werken en de kwaliteit van de gangen namen toe tijdens de trainingssessie. Pijngevoeligheid en spierspanning van de rug daalden. De onderzoekers concludeerden dat deze trainingsmethode de paarden in een positieve mentale toestand brengt, goede beweegpatronen creëert en een positief effect heeft op het welzijn van het paard tijdens én na de training.

Op basis van deze studie kun je zeggen dat het stimuleren van dit bewegingspatroon een welzijnsvriendelijke trainingsmethode is voor het algemene sportpaard.

> From: Olafsen, Norwegian University of Life Sciences, Ås (2015) 1-49. All rights reserved to Olafsen, Linn. Click here for the online summary.


Gerelateerde blogs