Ga naar hoofdinhoud

Blog: Voor- en nadelen per neusriem

In deze blog wil ik graag ingaan op de verschillende neusriemen die op de markt zijn. Er is zo veel te krijgen en wat zijn precies de voor- en nadelen van elke neusriem? Over het algemeen kun je zeggen dat neusriemen zorgen voor stabiliteit van het hoofdstel en het bit.

Gecombineerde neusriem

neusriem paard
Gecombineerde neusriem

De gecombineerde neusriem is de bekendste en meest gebruikte neusriem. De sperriem wil ik graag als eerst benoemen, omdat de naam van dit riempje misleidend is. Het nut van de sperriem is namelijk niet het dichthouden van de mond, maar het stabiel houden van het bit. Helaas wordt hij wel vaak behoorlijk strak vastgemaakt wat oncomfortabel kan zijn voor het paard. Onderaan de kaak, precies daar waar de sperriem loopt, komt namelijk een zenuwbundel uit de kaak. Je hebt vast wel eens een slapend arm of been gehad. Dit komt niet doordat de bloedtoevoer verminderd is, maar doordat er een zenuw bekneld zit. Je kunt je voorstellen dat dit gevoel op de neus voor een paard erg vervelend kan zijn. Het hogere gedeelte van de gecombineerde neusriem mag niet tegen het jukbeen aankomen, al vindt het ene paard het vervelender dan de andere, maar moet wel zo hoog liggen dat de bitringen niet op de neusriem komen te liggen. Bij het juiste gebruik, is dit een fijne neusriem om als eerste keuze te nemen. Het heeft geen scherpe inwerking en geeft gemiddelde stabiliteit aan het hoofdstel en bit.

Lage neusriem

Een neusriem die we vroeger vaker zagen en de laatste tijd ook weer wat meer gebruikt wordt, is de lage neusriem. Deze geeft meer stabiliteit aan de ligging van het bit en werkt op een andere plek op de neus in. Hij ligt op het neuskraakbeen in tegenstelling tot de gecombineerde neusriem die op het neusbeen ligt. Je zit hier wel met de zenuwbundel die aan de onderkaak uit het bot komt, dus zelf gebruik ik vaak het zogenaamde aansnoersysteem voor de lage neusriem. Het woord ‘aansnoer’ heeft wel een negatieve bijklank, dus ik ben nog aan het nadenken over een nieuwe naam van dit riempje. Het is namelijk ook met deze neusriem niet de bedoeling dat hij strak wordt vastgemaakt. De lage neusriem kan fijn zijn bij paarden die een wat onrustige mond hebben of die erg gevoelig zijn op de bovenste zenuwbundel – die onder de gecombineerde neusriem zit. Ookal verdient deze neusriem niet meteen een schoonheidsprijs volgens velen; functionaliteit gaat boven mooiheid.

Mexicaanse neusriem

mexicaanse neusriem paard
Mexicaanse neusriem

De Mexicaanse neusriem zie je wat vaker in de springsport voorbij komen. Omdat de druk op een vrij klein gedeelte van de neus zit, kan hij pittig inwerken als het paard de mond opendoet. Ook liggen de ringetjes vaak op het jukbeen en dat voelt net alsof je iets van metaal op je schenen drukt – en dat is niet prettig. Daarbij geeft hij wel veel ruimte aan de luchtwegen en bovenste zenuwbundel. 

Micklem hoofdstel

Wat de laatste jaren ook steeds meer gezien wordt is het Micklem hoofdstel, een hoofdstel meer ontworpen naar de anatomie van het hoofd. Ik zal nu alleen ingaan op het neusgedeelte. Ook deze neusriem is steeds vaker te krijgen voor de gangbare hoofdstellen. Het geeft veel vrijheid aan de bovenste zenuwbundel en jukbeen. Het geeft meer stabiliteit aan het bit en hoofdstel dan de gecombineerde neusriem en meer verdeling over de neus dan de lage neusriem. 

Er zijn natuurlijk meer soorten neusriemen, bovengenoemde worden veel gebruikt en ik denk dat het belangrijk is om stil te staan bij de inwerking van een neusriem bij het maken van een keuze.


Gerelateerde blogs