Ga naar hoofdinhoud

Blog: Verwachtingen

Wat zijn de verwachtingen van een behandelaar die je voor je paard laat komen? Of dit nu je dierenarts, hoefsmid of osteopaat is. Het is goed om te bespreken welk resultaat je verwacht, zowel als eigenaar als behandelaar.

In mijn vorige blog kon je lezen dat niet iedereen even geduldig is in het afwachten van resultaten. Soms merk ik dat verwachtingen niet altijd reëel zijn. In het geval van een positief resultaat op korte termijn zal dit niet zo’n punt zijn en krijg ik veel positieve berichtjes en filmpjes over de voortgang. Dit is waar je het natuurlijk uiteindelijk allemaal voor doet, het behalen van een positief resultaat. 

Laatste redmiddel

Soms wordt tegen mij gezegd: “ik heb al alles geprobeerd, dit is mijn laatste optie.” In zo’n geval kan de verwachting of heel hoog liggen of juist niet. Een probleem dat al maanden speelt is niet binnen een week opgelost. Spieren moeten na een behandeling weer wennen aan een bepaalde belasting omdat de spanning ofwel tonus verandert en de mobiliteit is verbeterd. Je paard wordt als het ware ‘gereset’ en het evenwicht wordt hersteld… maar er is ook een ‘point of no return’. Vergeet niet dat sommige klachten of symptomen waarbij een bepaald gedrag tot uiting komt, rijtechnisch worden aangepakt, wat het onderliggend probleem vaak niet ten goede is gekomen.

Damage done

Als een probleem langer speelt waardoor aanpassingen in het lichaam ontstaan, zal dat op termijn structurele veranderingen met zich kunnen meebrengen. Denk hierbij als voorbeeld aan slijtageklachten. We kunnen wel ervoor zorgen dat het gewricht weer evenwichtig wordt belast, maar dat wil niet zeggen dat de gedane schade ook zal verdwijnen. Op dat moment zorg je ervoor dat het proces wordt vertraagd of in ieder geval niet verslechterd.

Preventief

Dan komen we weer terug op het feit dat het juist belangrijk is om preventief te behandelen. Een paard is niet op ontworpen om bereden te worden (nee echt niet), maar om als grazer dagelijks kilometers af te leggen en te vluchten voor roofdieren. 

Dus van belang om alle factoren die invloed hebben op zijn welzijn zo goed mogelijk te laten verlopen of in te richten. Daarbij hoort ook het tijdig signaleren van een afwijkend beloop in het herstel of een training. Als wij een sport gaan beoefenen, kunnen blessures of kleine problemen ontstaan in het totale evenwicht van het lichaam, op termijn kan daarbij ook onomkeerbare schade worden oplopen.

Zo gelden ook deze regels voor het paard. Blijf reëel, wees blij met elke stap richting verbetering en pas je eigen verwachtingen aan op het (huidige) functioneren van je paard. Mijn regel is dat als na twee behandelingen te weinig resultaat wordt behaald er meer aan de hand is, dus grote kans dat er structurele veranderingen hebben plaatsgevonden. Bekijk dan eventueel in overleg met je dierenarts, osteopaat en eventueel onder begeleiding van een dierenfysiotherapeut welke opties er zijn om wel met je paard verder te kunnen. Probeer in dat geval te kijken naar de (tijdelijke) mogelijkheden, in plaats van enkel te focussen op de beperkingen.


Gerelateerde blogs