Ga naar hoofdinhoud

Blog: Verhuizen valt niet altijd mee

Ik kreeg een verzoek van een eigenaar om te kijken naar haar paard. Zij wilde graag weten of ze er goed aan had gedaan om haar paard te verhuizen. Van een traditionele stal waar de paarden overdag op het land staan en in de nacht op stal naar een paddock paradise. Ze had er goed over nagedacht. Haar oude merrie heeft artrose en door de lange nachten op stal werd ze stijf. Meer beweging zal de oude merrie goed doen. Toch werd het gesprek met deze vriendelijk merrie verrassend anders.  

Het eerste wat de merrie mij laat voelen is een grote vermoeidheid. Het moe zijn komt door 2 dingen. Allereerst voelen haar darmen te leeg aan. Ik ‘hoor’ dat ze de vitaminen niet meer zo goed opneemt en dat haar darmen wat trager zijn gaan werken. Dit is een ouderdomskwaal en kan heel goed worden ondersteund door de juiste voeding. De andere oorzaak van haar vermoeidheid is de veranderingen van stal. ‘Moet ik me weer aanpassen aan de groep’, ‘maar ik ben niet zo vitaal meer’. Oudere paarden komen in de groep vaak onderaan de hiërarchie te staan. Ze zijn niet zo snel meer en ook vaak mogen zij als laatste bij het hooi. Hoewel de merrie meer beweging krijgt die heel goed voor haar is, heeft het onbedoeld ook zo zijn keerzijde. De merrie houdt zich staande in de groep, zolang het maar niet te druk wordt. Ze vond het een hele opgave. Ze had geen zin in de verandering en weet ook niet goed waarom dat moest. Zij zegt: ‘het andere huis was veel overzichtelijker.’ Strakker in de structuur en dat vond ze fijn. ‘Hier vind ik het wat rommelig’, ze bedoelt wat chaotischer.

Langer naar buiten

Ik krijg het gevoel dat ze nu op een soort paddock paradise staat waar ze langer naar buiten kan. Dat blijkt achteraf te kloppen. De merrie zegt: ‘mijn baasje denkt dat ze daar goed aan heeft gedaan. Maar te veel rompslomp hoeft van mij niet meer.’ Ze is bijzonder lief en erg attent op haar eigenaar, waarvan ze weet dat die het allerbeste voor haar wil. Lekker eten en lekker tutten, daar geniet ze heel erg van. Op de vraag of zij terug wil naar de vorige stal, zegt ze nee, niet weer veranderen! Waar wel op gelet moet worden is dat de kudde niet te groot wordt. Met te veel paarden moet ze zich te veel inspannen om in de kudde staande te blijven. Ze weet dat ze met haar oude, wat stramme lijf zwakker is dan de anderen.

Afweging

Zo zie je maar dat er voors- en tegens zijn bij het zoeken naar de juiste stal die het beste kan bieden aan je geliefde viervoeter. Dat het één daarmee niet per se beter is dan het andere. Het is een afweging van de eigenaar die denkt het juiste te doen voor zijn paard.


Gerelateerde blogs