Ga naar hoofdinhoud

Blog: Stoute paarden bestaan niet

Voorafgaand aan een onderzoek en behandeling van een paard vertelt de eigenaar/ruiter welke gedragingen hij ziet en wat er moeilijk gaat tijdens het rijden. Zo worden de ondeugden die de viervoeters uithalen toegelicht, de ze uithalen om de ruiter dwars te zitten of om onder het werk uit te komen. Mijn antwoord is dan altijd ‘een stout paard bestaat niet’. Ze hebben simpelweg niet het (cognitief) vermogen om plannetjes te smeden om de eigenaar of ruiter te dwarsbomen. 

Gedrag is een uiting van het paard om ons iets aan te geven. Dat kan subtiel zijn, of zeer intens. Als een paard zich anders gaat gedragen om ‘onder het werk uit te komen’ is er in de meeste gevallen meer aan de hand. De oplossing zoekt men vaak in een ander (sterker) bit, hulpteugel of extra lessen om het paard ‘erdoorheen’ te rijden. Of op aanraden van je stalgenoot wil het misschien wel eens helpen om eens van instructeur te wisselen. Bij deze laatste ligt wellicht wel een belangrijke taak.

Verder kijken

Vaker hoor ik van de hondeneigenaren die ik in mijn praktijk zie, dat ze door de hondeninstructeur geadviseerd zijn om de hond te laten nakijken door een osteopaat. De gedragsdeskundige wilde weten waarom de hond een bepaald gedrag laat zien, dat niet altijd te verklaren is door wat ze bijvoorbeeld hebben meegemaakt. Hierdoor kun je bepaalde zaken uitsluiten. Gelukkig zijn er ook (steeds meer) paardeninstructeurs die ook op een gegeven moment verder gaan kijken, zich dezelfde vraag stellen en dan adviseren om eens te laten onderzoeken of er niet ergens een fysiek ongemak of probleem is. 

Hints

Dus mocht je paard je de subtiele hints geven dat er iets mis is, twijfel dan niet aan jezelf. Mensen denken dat ze zich dingen verbeelden en achteraf zien ze vaak dat ze de signalen wel hebben opgepikt, maar hebben dat op dat moment te veel vermenselijkt. Een paard dat steeds meer ‘spooky’ wordt, gaat afstormen op de hindernis of gaat staken, doet dat niet omdat hij of zij dat heeft bedacht op een mooie zondagmorgen.

Preventie

Ten slotte wil ik nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is om je paard preventief te laten onderzoeken en behandelen. Twee keer per jaar is geen overbodige luxe als je regelmatig rijdt. Kleine probleempjes kunnen makkelijker worden opgelost en krijgen niet de kans om te escaleren. Zo blijft je paard in balans en zal zijn gedrag meer constant en stabiel blijven


Gerelateerde blogs