Ga naar hoofdinhoud

Blog: Ponybitten

De laatste maanden kom ik steeds vaker bij kleine pony’s voor een bitfitting. De pony’s worden vaak gereden in de wedstrijdsport door (jonge) kinderen of door volwassenen in de aangespannen sport. Uiteraard kunnen ook deze pony’s problemen hebben met hun aanleuning. Ook bij pony’s is het belangrijk dat de gebitten goed onderhouden worden. De sjieke welsh pony’s hebben bijvoorbeeld wel eens weinig ruimte in de schedel voor hun kiezen.

Wat me opvalt bij bitten die bij pony’s worden gebruikt, is dat ze vaak qua breedte wel goed lijken te passen, maar qua dikte niet. De meeste merken hebben wel de breedte aangepast naar de mond van een pony, maar de dikte is hetzelfde als bij grotere maten. En zo lopen er soms pony’s op een bit van 18 mm of zelfs 20 mm dik. De bitten van 2 cm zijn voor een rijpaard al aan de dikke kant, laat staan voor een pony. Het tussenstukje wordt ook niet altijd kleiner als een bit smaller wordt. De lippen van het paard gaan een behoorlijk stuk de mond in en als het tussenstukje te groot is, kan de lip in het scharnier komen.

Ponylijn

Gelukkig hebben een aantal merken een speciale ponylijn op de markt gebracht. De dikte en de grootte van het tussenstukje zijn bij deze bitten aangepast aan de ponymond. Deze bitten zijn rond de 10-12 mm dik en hierdoor komt de tong niet in de verdrukking. Het is eigenlijk goed te vergelijken met schoenen. Er zijn volwassenen met kleine voeten, maar die zijn niet per se net zo smal als een kind met dezelfde maat. Hier moet dus niet alleen de lengte van de schoen worden aangepast voor een kind, maar de schoen moet ook een stuk smaller zijn.

Bij het proberen van een ander bit komt ook gevoel van de ruiter kijken. Voor jonge of onervaren kinderen is het soms moeilijk om te vertellen hoe een ander bit voelt. Gelukkig laat bijna elk paard of pony ook aan zijn gedrag en houding zien hoe het bit voor hen aanvoelt. Extra goed kijken naar de reactie van een pony op een ander bit is dus cruciaal.

Stokmaat

Wat ik ook graag nog even wil noemen is dat de stokmaat van paard of pony niks zegt over de maat bit die hij nodig heeft. Ik ben eens bij een c-pony geweest voor een bit en die moest een bit hebben van 13,5 cm. Maar er zijn ook paarden die bijvoorbeeld een bit nodig hebben van 12,5 cm.


Gerelateerde blogs