Ga naar hoofdinhoud

Blog: Paardenrassen en gebitsproblemen

Krijgen bepaalde paardenrassen vaker gebitsproblemen dan anderen? Zit er verschil in de slijtage van de kiezen bij verschillende rassen? Dit zijn vragen die vaak gesteld worden, daarom ga ik ze nu beantwoorden in mijn nieuwe blog!

Verschil

Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende paardenrassen en net als bij honden staat elk ras bekend om zijn eigen karakter en mogelijke gevoeligheid voor aandoeningen. Maar geldt dit ook voor de tanden en kiezen? Jazeker, er zit zeker verschil in de gebitsproblemen per ras. Dit wil overigens niet zeggen dat dit een gegeven is. Het punt is dat sommige rassen gevoeliger zijn of meer aanleg hebben voor mogelijke problemen dan andere rassen. De lagen waaruit de tanden en kiezen zijn opgebouwd, zijn bij alle paarden en ook ezels hetzelfde en uiteraard de hoeveelheid tanden en kiezen ook.

Gebitsproblemen

Laten we beginnen met een ras waarbij tandzorg nog vaak wordt overgeslagen, maar die het eigenlijk hard nodig hebben! Dat zijn de Shetlanders. Omdat de meeste Shetlanders niet gebruikt worden als rijpony, worden de gebitsbehandelingen van deze pony’s nog regelmatig vergeten. Omdat Shetlanders hele kleine hoofden hebben, maar wel evenveel kiezen als alle andere paarden, zitten ze vaak met een ruimtegebrek in hun mond. Doordat het zo krap is binnen in die mond, worden kiezen verdrukt. Ook zien we veel overbeten en onderbeten bij Shetlanders. Als de kiezen niet gelijkmatig op elkaar kunnen afslijten omdat ze niet recht op elkaar staan (zoals dus meestal bij over en onderbeten) groeien deze tanden of kiezen door. Dit kan grote problemen geven. Vergelijkbare problemen als bij de Shetlanders worden vaak bij ezels aangetroffen. Eigenlijk ook om diezelfde reden. Er is te weinig ruimte. Ezels hebben natuurlijk een veel groter hoofd dan shetlanders, maar de neus en de mondholte is helemaal niet zo ruim.

Koudbloeden versus volbloeden

Bij koudbloeden is er vaak een meer ‘vierkante’ hoofdvorm dan bij warm- of volbloeden. Dit zorgt ervoor dat er bij koudbloeden vaak haakjes aan de voorste en achterste kiezen gezien worden. Door de schedelstructuur bij volbloeden (vaak meer holling in het neusbot) worden daar vaker problemen op het midden van de kiezenrij aangetroffen. Tuigers hebben meestal de ‘hardste’ kiezen om af te slijten of te behandelen.

Aandoeningen zoals EOTRH

Er zijn geen rassen die specifiek bekend staan om het krijgen van een ziekte aan de tanden of kiezen. Aandoeningen zoals bijvoorbeeld EOTRH komen voor bij allerlei verschillende rassen.


Gerelateerde blogs