Ga naar hoofdinhoud

Blog: Met het bit heeft de ruiter de sleutel in handen

Het bit is letterlijk de verbindende schakel tussen ruiter en paard. Om een perfecte verbinding te krijgen, moet elke schakel in de keten perfect zijn. De laatste jaren zijn er grote ontwikkelingen geweest in het behandelaanbod voor paarden. Zo zijn er onder andere nieuwe diergeneeskundige behandeltechnieken, osteopaten, fysiotherapeuten, zadelpassers, paardenzwembaden, paardentandartsen en masseurs die ervoor zorgen dat het paard een echte ‘happy athlete’ kan zijn en blijven. De meeste paardeneigenaren weten ook dat bijvoorbeeld een goed passend zadel het welzijn van het paard kan bevorderen, maar al die jaren is één belangrijke schakel onderbelicht gebleven: het bit.

Ymke Groenendijk bittenIk heb op een aantal (internationale) handels- en sportstallen gewerkt en gereden. Daar gebruikten we eigenlijk voor elk paard wel een ander bit. Dit heeft me altijd wel verwonderd, want waarom loopt paard A fijn op bit Z en paard B voor geen meter op bit Z? Maar veel theoretische kennis over bitten en de mond van het paard had ik toen nog niet, dus ik kon slechts gissen en wat hypotheses bedenken. Gelukkig zag ik in 2016 op internet een aankondiging van een introductiecursus bitfitting. Nadat ik, stuiterend en wel, terugkwam van de cursus, dacht ik: “Zou ik dan nu eindelijk later groot zijn? Ik weet – eindelijk na drie afgeronde studies – wat ik wil worden!” Dus zo gezegd, zo gedaan en ik schreef me in voor de volledige opleiding tot professional bitfitter en ben mijn bedrijf De Bitfitter gestart. En wat een geweldige keuze is dit geweest! Ik geniet er enorm van om de paarden en ruiters te zien verbeteren en zo te kunnen helpen de puntjes op de i te zetten, of juist hele grote problemen op te lossen.

Slecht passend bit

Het nut van een osteopaat, fysiotherapeut, paardentandarts of andere professional is inmiddels wel bewezen en niemand hoeft uit te leggen wat deze beroepen inhouden. Als ik vertel dat ik bitfitter ben, gaat er niet altijd meteen een lichtje branden bij mijn luisteraars. Ook niet als deze luisteraars al jaren in de paardenwereld meelopen. Maar als ik dan vertel wat ik doe en wat een slecht passend bit voor klachten kan geven, vindt iedereen het eigenlijk heel logisch. En niet zelden leidt dit tot een nieuwe klant.

Het bit als sleutel

Als een paard problemen in de aanleuning blijkt te hebben, zijn de eerder genoemde professionals ook vaak de eersten die bij het paard geroepen worden, en terecht overigens. Regelmatig worden er (kleine) afwijkingen gevonden aan het bewegingsapparaat en worden deze, indien mogelijk, verholpen. Toch komt het geregeld voor dat de aanleuningsproblemen blijven aanhouden of snel terugkeren. In dat geval is het zinvol om eens naar het hoofdstel en bit te laten kijken. Teugels en bit vormen, zoals eerder genoemd, de verbinding tussen paard en ruiter en met het bit heeft de ruiter de sleutel in handen. Zelfs als er geen sprake is van problemen in de aanleuning, kan een ander bit net het verschil maken tussen fijn en heel fijn te rijden zijn. Het zijn in dit geval de puntjes die op de i gezet kunnen worden. Met ogenschijnlijk kleine veranderingen kunnen grote resultaten geboekt worden.

Ymke GroenendijkMijn paard proefkonijn

Ik vind het zelf ook fijn om te weten hoe de bitten aanvoelen als je ermee rijdt, dus moest mijn paard proefkonijn zijn. Gezien zijn typische karakter – enorm ego en kort lontje -, viel dat niet altijd mee. Ik kan lezen en schrijven met dit paard (dat ging niet vanzelf, ik heb meerdere cursussen Chinees en Hebreeuws moeten volgen) en heb hem uitgebracht in het ZZ-springen. Sinds kort heb ik ook een opvolger voor hem. Deze knappe tweejarige staat nu in het land en mag nog lekker even paard zijn het komende jaar. Het ZZ-paard mag, binnenkort samen met mijn andere bejaarde paard, van zijn oude dag genieten. Gelukkig heb ik wel een paard te rijden op het moment; een hele fijne vierjarige merrie.

Samen groeien

Omdat ik van mening ben dat iemand nooit is uitgeleerd, kijk ik erg graag mee met fysiotherapeuten, instructeurs, dierenartsen en paardentandartsen. Iedereen kijkt toch op zijn eigen manier naar een paard en volgens de regels van waaruit iemand is opgeleid. Omdat aanleuningsproblemen heel complex (kunnen) zijn, probeer ik mijn perspectief te vergroten zodat ik een combinatie altijd vanuit de volle breedte kan observeren. Uiteraard zijn andere professionals ook van harte welkom om eens een dagje met mij mee te lopen. Van elkaars visie kun je leren en zo groei je elke dag.


Gerelateerde blogs