Ga naar hoofdinhoud

Blog: Meest voorkomende gebitsproblemen bij paarden

Dat elk paard met regelmaat naar de tandarts moet is voor de meeste mensen inmiddels wel bekend. Maar welke gebitsproblemen komen het meeste voor?

Per leeftijdsfase is een paard gevoelig voor verschillende gebitsproblemen. Daarom ga ik in deze blog de problemen onderverdelen in leeftijdsgroepen. De meeste problemen zijn gelukkig te verhelpen of te voorkomen door regelmatig een gecertificeerd tandarts te laten komen.

Het paard tot en met 5 jaar

Paarden tot en met 5 jaar zijn natuurlijk erg druk met het wisselen van hun tanden en kiezen. Dit kan de nodige problemen met zich meebrengen als er een melkkies niet goed wisselt of als er voer vast komt te zitten door alle ‘bewegingen van het wisselen’ in de mond.
Ook wolfskiesjes kunnen problemen geven. Niet zozeer met het eten, maar natuurlijk wel als het paard beleerd gaat worden met een bit. Daarom is het verstandig om de wolfskiesjes te laten verwijderen voordat het paard beleerd wordt. Ook worden de randen van de kiezen vlijmscherp door het kauwproces. Jonge paarden ‘prikken’ daardoor sneller gaatjes in hun wang of tong.

Paarden tussen de 5 en 18 jaar oud

Scherpe randen is iets waar elk paard jaarlijks mee te maken krijgt. Doordat het glazuur van de tand minder hard afslijt ten opzichte van de rest van de kies, blijven er een soort scherpe glazuurpunten achter. Deze geven aan de bovenkaak problemen aan de wangkant (scherp, kan wondjes veroorzaken en kan ook overlast geven met de neusriem) en aan de onderkaak aan de kant van de tong. Ook haken komen veel voor, bijvoorbeeld omdat de kiezen net niet helemaal recht op elkaar passen en de voor- en/of achterzijde van de kiezenrij daarom niet zo mooi mee slijt. Haken kunnen de kauwbeweging flink belemmeren en ook klachten geven met rijden omdat het paard minder makkelijk zal kunnen buigen.
Te lange of scheve snijtanden kunnen teveel druk veroorzaken op het kaakgewricht en de snijtanden. Als een scheve beet niet gecorrigeerd wordt zal dit er met de jaren steeds erger inslijten.

Paarden ouder dan 18 jaar

Vanaf deze leeftijd zullen de kiezen meer richting hun ‘eindstadium’ komen. Dit verschilt wel erg per paard, bij de een kan dit al op zijn 20e zijn en een ander krijgt er pas op zijn 30e mee te maken. Doordat kiezen richting de wortel wat smaller toelopen, kunnen er ruimtes ontstaan waar voer tussen blijft hangen (diastasen). Dit kan zorgen voor geïrriteerd tandvlees en het voer kan gaan rotten. Voor het paard kan het dus wel flink wat klachten opleveren.
Kiezen kunnen los gaan zitten, voor het paard geeft dit ook veel problemen met eten omdat het pijnlijk is om steeds een maalbeweging te maken met een wiebelende kies.
Ook bij oudere paarden komt het probleem van de te lange of scheve snijtanden veel voor. Als ze te lang worden, komen de kiezen niet meer mooi op elkaar en zal het kauwen erg lastig worden.

  • Het advies is om het gebit van paarden tot en met 5 jaar elk half jaar te laten controleren.
  • Bij paarden tussen de 5 en 18 jaar oud is 1 keer per jaar meestal voldoende.
  • Paarden boven de 18 jaar kunnen in de meeste gevallen ook jaarlijks gecontroleerd worden.

Mocht er een afwijking zijn, dan zal de behandeld tandarts het advies geven voor een ander schema.


Gerelateerde blogs