Ga naar hoofdinhoud

Blog: Medical taping, wat doet dat eigenlijk?

Gekleurde tape op paarden, je ziet het steeds vaker. Maar waarom wordt dat gedaan en wat doet dat nu eigenlijk? 

tapingAls ondersteuning na een fysiotherapeutische of osteopathische behandeling kan medical maping toegepast worden. Het principe is gebaseerd op het aanbrengen van elastische tape op het lichaam om een spier te stimuleren of juist te laten ontspannen. Het doel is om bewegingen te ondersteunen en te bevorderen. Daarmee kunnen de houding en bewegingen worden beïnvloed en worden bepaalde klachten behandeld.

Genezingsproces

Vroeger werd tape voor therapeutische toepassingen vooral gemaakt van stug materiaal, met als bedoeling om bewegingen tegen te houden, dus de bewegingen te beperken. Denk bijvoorbeeld aan een verstuiking van je enkel. Dergelijke blessures worden nog steeds ingetaped om een geblesseerd lichaamsdeel rust te geven en zodoende het genezingsproces te bevorderen.

Elasticiteit

De tape die bij medical taping wordt ingezet is juist van elastisch, dus dat is heel ander materiaal. Door die elasticiteit kan het goed integreren met de huid, dus kan het beter meebewegen. De tape geeft dus rek in alle beweegrichtingen. Via de huid heeft de tape invloed op receptoren en kan het de huid als het ware optillen. Dit liftend effect heeft invloed op de doorbloeding en de lymfecirculatie en dat werkt door in de onderliggende lagen.

Medical taping

Effecten medical taping

In zijn algemeenheid kan medical taping worden gebruikt bij verschillenen problemen of aandoeningen van spieren, pezen, ligamenten, lymfe, fascia, littekens en kneuzingen. De effecten kun je omschrijven als;

  • Verbeteren lichaamsbewustzijn.
  • Coördinatie en spiergebruik.
  • Vermindering van zwellingen.
  • Pijnvermindering.
  • Verbetering van de doorbloeding.
  • Ondersteunen van gewrichten.
  • Ondersteunen van pezen en gewrichtsbanden.

Zelf zie ik medical taping als een mooie aanvulling op een behandeling. Het verlengt als het ware het effect van de therapie. Medical taping kan toegepast worden bij paarden, honden en katten, mits de vacht niet te lang is. De haren zelf zijn geen belemmering in het effect van de medical taping. Bij paarden is de dichtheid van de innervatie – dat wil zeggen de aanwezigheid van uiteinden van zenuwen onder de huid – veel groter dan bij mensen. Daarom heeft medical taping, ondanks de aanwezigheid van de haren, vaak een groot effect.

Kundig aanbrengen

Taping is populair en ziet er gemakkelijk uit. Maar dat laatste is niet het geval. Er zijn verschillende technieken van tapen die toegepast kunnen worden. De keuze is afhankelijk van het effect wat je wilt bereiken. Zonder gedegen kennis van de anatomie en fysiologie van een paard en de juiste tape-technieken is tapen zinloos! Het is dus belangrijk de tape te laten aanbrengen door een dierenarts, dierfysiotherapeut of andere professional met de juiste kennis.


Gerelateerde blogs