Ga naar hoofdinhoud

Blog: Maar ze is er nog…

Oudere paarden. Gelukkig zie ik ze steeds vaker in mijn praktijk. De ‘happy atlete’ mag ook tijdens de pensioenperiode lekker in het lijf blijven. Vaak zijn het merries en ik noem ze meestal koninginnen. Ze hebben hun hele leven hard gewerkt voor hun ruiters. Nu zitten ze op een troon en worden ze door hun dienaren op hun wenken bediend. Af en toe behandel ik paarden die ik niet snel vergeet en deze week was dat Mikadonna.

uder paard Claudi LeijtenMikadonna, een KWPN-merrie van 24 jaar. De laatste drie jaar wordt ze eigenlijk niet meer gereden. Twee weken geleden kon ze haar hoofd niet meer optillen en dreigde ze om te vallen. Ze kon niet bij de voerbak en drinkbak, haar hoofd kon niet omhoog en ze had hevige pijn. Een zielig paard stond in de wei. De dierenarts kwam tot de conclusie dat ze een blessure in de nek had. Pijnstillers en fysiotherapie was het advies.

Steeds soepeler

Tijdens de eerste fysiotherapie-behandeling voelde ik dat ze de spieren in haar nek duidelijk meer ging ontspannen, haar oogopslag veranderde zienderogen. Ook kon ze haar hoofd al snel weer een stuk hoger krijgen. De eigenaren waren enthousiast, zo goed hadden ze haar lang niet gezien. Enkele dagen later kwam ik terug en hoor ik dat Mikadonna zowaar haar diva-gedrag weer liet zien! En vandaag, een week verder, kan Mikadonna weer bij de voerbak en drinkbak komen. Ze loopt weer goed en de spieren in de nek worden steeds soepeler. En haar gedrag was herkenbaar eigenwijs; ze duwt me met haar neus de stal uit. Dat is duidelijke taal, ze is mij als therapeut nu wel beu…

Koningin van de wei

Als rijpaard zal ze niet meer gebruikt worden, maar zonder pijn kan ze nu weer de koningin van de wei zijn. En zoals eigenaresse Astrid zei: ‘dat maakt niet uit, het belangrijkste is dat ze er nog is.’ Niets is fijner voor een paard om lekker soepel in zijn lijf te zitten. Ook, en misschien wel juist als je paard ouder is, en minder vaak gereden wordt.

Ouder paard

Als je een ouder paard niet of nauwelijks laat bewegen, kan dit verlies van spieren en souplesse geven. Dat kan weer leiden tot blessures. Dus het is van belang om ook het oudere paard lekker in zijn vel te laten zitten, door regelmatig wat beweging met hem/haar te doen. Een goede mobiliteit is ook belangrijk voor de positie van een paard in een kudde, waar oudere paarden vaak in gehouden worden. Misschien is fysiotherapie dan ook iets voor jouw oudere koning(in)?


Gerelateerde blogs