Ga naar hoofdinhoud

Blog: Maak het verschil!

Deze ochtend rijd ik in de Achterhoek om op bezoek te gaan bij een Haflingermerrie. Het is het eerste paard van deze mevrouw, dat bedoelt is als gezinspaard. Mennen, buitenritten maken en als kinderpony. Alleen loopt het allemaal wat stroef! De eigenaresse voelt wel dat er iets aan de hand is, maar weet niet zo goed waar te beginnen.

Bij aankomst valt me op dat het de merrie loperig is en maar ‘doorsjouwt’. Als je niet beter zou weten, denk je aan een onopgevoed, drammerig paard. Ik voel direct dat dat haar essentie niet is en dat ze redenen heeft om zo te doen. De Haflinger is erg onrustig, dus we laten haar eerst een beetje lopen in de paddock. Er daar laat ze mij het voelen hoe zeer en stijf zij is. Als een plank gaat ze de bocht door! Ik krijg een ontzettend zere rug en pijn in mijn kaken. En ik hoor mijzelf roepen, maar ze kan helemaal niet lopen!

Deze merrie heeft haar hele leven heel erg hard gewerkt, zeg ik. En in commerciële zin is zij goed uitgebuit. Bij het uitspreken van de waarheid en mijn handen op de derde chakra van de merrie (waar je ik en je karakter huist) komt nu enige rust. Het blijkt inderdaad dat zij voor het allergrootste deel van haar leven fokmerrie is geweest.

Later blijkt dat zij inderdaad acht veulens heeft gehad. Ze was een bijzonder goede en loyale moeder. Maar naar ieder veulen werd zij graatmager. Toen het negende veulen moest komen, was ze ‘op’. En omdat zij gust bleef, is ze verkocht aan een manege. De merrie zat letterlijk niet lekker in haar vel en begon te tanken en sterk te worden. Omdat ze iedereen ondersteboven trok, was het niet een geschikt manegepaard. Gelukkig voor de lieve merrie kwam zij via een kleine tussenhandelaar bij de huidige eigenaresse terecht. Die nam de tijd om eens goed naar het dier te kijken, dat heeft voor deze merrie echt het verschil gemaakt.

Na de healingsessie voelt de Haflinger opgelucht en meer zen aan. Alle chakra’s zijn nagelopen, draaien de juiste kant op en zitten op de juist plek. Ik adviseer naar aanleiding van de zere kaken een bezoek aan de paardentandarts. Nadat de tandarts is geweest, krijg ik te horen dat er twee wolfkiesjes zijn verwijderd! Logisch dat zij het bit vastpakte, ze was nog nooit naar de tandarts geweest. En vanwege de vele bevallingen adviseerde ik een chiropractor, omdat haar bekken scheef stond. Ook haar SI-gewicht zat niet goed. De chiropractor bleek er best wat werk aan te hebben. Gelukkig voor de merrie staat haar bekken nu weer recht.  De merrie is eindelijk echt op haar plek. Ze is rustig, ontzettend lief, geniet van alle aandacht en is heel braaf onder het zadel nu. Voor de Haflinger is haar wereld nu echt een wereld van verschil! 


Gerelateerde blogs