Ga naar hoofdinhoud

Blog: Lichaamsbouw & de kans op blessures

Wanneer we een nieuw paard kopen, zijn we geneigd te kijken naar hun bouw en conformatie, ofwel lichaamssamenstelling. Dit helpt ons niet alleen om een mooi paard te kiezen, maar helpt ons ook bij het beoordelen van de kwaliteit van het paard en zelfs de kans op blessures. Er zijn enkele uiterlijke kenmerken die op eventuele zwakke schakels kunnen wijzen. 

In een onderzoek uit 2004 werden 115 jonge racepaarden gevolgd om te bepalen welke type lichaamsbouw verband houdt met bepaalde blessures. Er werden enkele kenmerken gevonden die een relatie hadden met kwetsbaarheid voor blessure. Dat waren: de onderlijn van de nek, de lengte van het schouderblad, de hoek van de voorknie als je hem van opzij bekijkt, en als je hem van voren bekijkt, en de hoek van de hoef.

  1. De onderlijn van de nek: een langere onderlijn vergroot de kans op effusie van het kogelgewricht. Effusie is het toenemen van vocht in het gewricht, in deze context zou dit het gevolg kunnen zijn van trauma of inflammatie (ontsteking).
  2. Een langere scapula (schouderblad) vermindert de kans op fracturen (breuken) van het voorbeen.
  3. Een paard dat meer bokbenig (met gebogen voorknieën) staat, heeft een vergrootte kans op problemen in de voorste kogelgewrichten en op fracturen (breuken) van het kootbeen.
  4. ‘Bench knee’ positie vergroot de kans op problemen in de voorste kogelgewrichten. Dit is ook een afwijkende stand van het voorbeen. Bij een ‘bench knee’ valt het pijpbeen niet in een lijn met de onderarm. 
  5. Hoef hoek: een vergrootte hoefas wijst op een grotere kans op blessures van het achterste kogelgewricht. Deze hoefvorm noemen we bokvoetig of een naar voren gebroken hoef.

Deze uiterlijke kenmerken kunnen ons helpen bij het inschatten van de gevoeligheid voor bepaalde blessures. Het is wel belangrijk om te bedenken dat deze lijst niet volledig is en gebaseerd op race-paarden.  Daarnaast is het zo dat paarden die alle “juiste” kenmerken bezitten, nog steeds risico lopen op blessures. Een paard zijn conformatie is niet alles, maar het kan je wel helpen bij de beoordeling als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een paard.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Charlotte De Bruyne


Gerelateerde blogs