Ga naar hoofdinhoud

Blog: Kreupel en prestatiedruk

Min of meer ten einde raad haalde de eigenaar mij bij haar paard. De ruin liep op onverklaarbare wijze kreupel. De eigenaar verwachtte niet echt wonderen, ze was misschien zelfs wat sceptisch, maar ze nodigde me toch uit in de hoop duidelijkheid te krijgen. Ze had er al van alles aan gedaan, maar de oorzaak leek onvindbaar.

De osteopaat had haar paard meerdere keren behandeld. Dat hielp altijd wel even, maar toch kwamen de onregelmatigheden in het lopen na een tijdje weer terug. Ook zadel en bit waren gecontroleerd en een tandarts had het gebit nagekeken. Alles bleek te kloppen. Toen het paard maar onregelmatig bleef lopen, liet de eigenaar het paard geheel op de foto’s zetten door de dierenarts. Ook de dierenarts kon niets bijzonders vinden. De rug en de benen waren op de foto goed.

Prestatiedruk

De grote dressuurgefokte ruin staat me vol verwachting op te wachten op de poetsplaats bij de stallen. Op de stal is het druk. Niet druk in de zin van lawaai, maar je kan meteen zien dat er mooie en dure paarden staan en dat de mensen grote ambities hadden. Ik vraag de eigenaar of zij met het paard naar een logeercirkel kan gaan. Ik wil graag zien hoe het paard loopt en eigenlijk wil ik graag voelen wat het paard mij laat voelen terwijl hij loopt. Zijn 2e en 3e chakra voelen niet goed. Deze chakra’s gaan over plezier, energie, schwung en zijn eigen karakter. Hoewel het paard van nature veel souplesse in zijn lijf heeft, houdt hij zijn bekken en buik helemaal vast. Daar ga ik mee aan de slag.

Het paard is een goed gefokt dressuurpaard en het is de bedoeling om hem door te rijden naar het ZZ-Licht en daarna te verkopen. Niet alle paarden vinden dat lot een probleem, echter dit paard wel. Het paard bezwijkt onder de prestatiedruk. Hij vindt dat hij niet gezien wordt, maar als middel een doel dient. Het is niet eens dat hij onder druk gereden wordt, immers is de eigenaar er al twee jaar mee bezig, maar het gaat om de algehele druk van ‘het moeten slagen’. Het is dus meer de emotionele en mentale druk waar dit paard slecht mee uit de voeten kan. Omdat hij de spanningen daarvan vastzet in zijn buik en darmen, adviseer ik de eigenaar om het paard ruwvoer van ontsuikerde bietenpulp vlokken te geven. Dit helpt fysiek mee aan het ontspannen van de darmen, maar ook aan het letterlijk uitpoepen van de emoties die dit paard vasthoudt in zijn darmen.

Menselijke verwachtingen

Ik beschrijf het karakter van het paard, en de eigenaar zet het paard helemaal in het zonnetje. Hij wordt helemaal gezien voor wie dit mooie paard is. De ruin krijgt een uitgebreide healingsessie van mij en de opluchting bij het paard wordt gaandeweg steeds beter voelbaar. Ook adviseer ik de eigenaar om echt de druk om te slagen eraf moet halen. Ik adviseer vriendelijk en fair te trainen en menselijke verwachtingen aan de kant te zetten, dan gaat hij weer lopen. Met een beetje ongeloof kijkt de eigenaar mij aan. “Wat, zo simpel?”. “Dat kan haast niet waar zijn?!”. Ik druk haar op het hart het toch te proberen. Omdat er op dit moment niet veel andere opties zijn, gaat de eigenaar met mijn adviezen aan de slag. Ik ben dankbaar dat de eigenaar ervoor open staat om het toch op te pakken.

Druk van de ketel

Een dikke maand later krijg ik bericht. Nog vol ongeloof vertelt de eigenaar mij dat het paard al een tijdje helemaal goed loopt. De druk is van de ketel en er wordt fijn geoefend zonder vooraf genomen doel. Het paard loopt weer met schwung door de bak. Hoe ontzettend tof voor zowel eigenaar als paard! 


Gerelateerde blogs