Ga naar hoofdinhoud

Blog: Klachten bij een slecht gebit

Een slecht gebit kan natuurlijk veel ongemakken of aandoeningen veroorzaken. In deze blog zet ik de meest voorkomende problemen voor jullie op een rijtje.

Conditie

Allereerst is het belangrijk de conditie van je paard goed in de gaten te houden. Een paard dat slecht kan eten en/of veel pijn heeft bij het eten, zal gewicht verliezen. Bij rassen zoals shetlanders zie je dit vaak pas later. Paarden kunnen dof worden in hun vacht of regelmatig wat koliek(achtige) verschijnselen krijgen. Ook zien we vaak dat de mest dunner wordt dan normaal of dat hier lange stukken hooi in terug te vinden zijn.

Eetgedrag

Ook tijdens het eten laten paarden vaak wat signalen zien als ze klachten hebben. Paarden laten bijvoorbeeld vaak of veel krachtvoer vallen of houden het hoofd scheef tijdens het kauwen. Het maken van proppen is uiteraard ook een zeer bekend en ook zeker veel voorkomend probleem (zie voorgaande blog over gebitsproblemen). Hooi in het water stoppen kan ook duiden op een gebitsprobleem maar is voor sommige paarden ook een gewoonte geworden.

Heb je wel eens voor het hoofd van je paard gestaan en gekeken of de spieren op het voorhoofd en aan de wangen links en rechts even dik zijn? Als hier een duidelijk verschil in dikte in zit, zal het paard waarschijnlijk een kant van zijn kaak veel meer gebruiken dan de andere.

Slechte adem, uitscheiding uit neus of oog en bulten op de kaken komen ook veel voor. Je kunt ook zelf gemakkelijk voelen aan de kaakgewrichten of het paard hierop gevoelig reageert. Dit kan wijzen op teveel druk.

Onder het zadel

Als je paard een plotselinge verandering laat zien in het rijgedrag of steeds meer moeite krijgt met bijvoorbeeld stelling en buiging, zou dit zeker op een gebitsprobleem kunnen wijzen. Veel slaan met het hoofd of het uitsteken van de tong horen hier ook bij.

Uiteraard kunnen bepaalde klachten ook een andere oorzaak hebben, maar als je ziet dat je paard meerdere van deze klachten vertoond, laat dan zeker een tandarts komen om het gebit te controleren!

Dit zijn symptomen die kunnen voorkomen, maar ook een paard dat geen duidelijk afwijkend gedrag vertoont kan problemen hebben met zijn gebit.


Gerelateerde blogs