Ga naar hoofdinhoud

Blog: Klaarstomen voor de snelle verkoop kent een prijs!

Door een eigenaresse werd mij gevraagd om eens te kijken naar Abigaïl.  Ze had haar mooie nieuwe dressuurpaard nog maar een half jaartje geleden gekocht. Ze had een probleem met het opnemen van de teugel tijdens het rijden. Daarom had de eigenaresse al heel zorgvuldig de tandarts laten komen, een zadelpasser en een bitfitter en zelfs de osteopaat was al tweemaal langs geweest. Nu stonden zij en haar instructrice toch wel voor een raadsel. Waarom protesteert deze jongedame zo enorm, wanneer alleen al de teugel wordt opgepakt. Gelukkig is de eigenaresse een geduldig type dat verder op onderzoek gaat. Ze vraagt mij om eens goed naar haar paard te komen kijken.

“Je hebt een behoorlijk mishandeld projectje aangeschaft”, zeg ik vrijwel meteen. Abigaïl maakt goed contact, haar stem is zacht en klinkt erg jong, het doet me denken aan een beetje verlegen pubermeisje. Abigaïl heeft niet echt uit mogen groeien en is al op jonge leeftijd beleerd met groot fanatisme. Ze was toen nog geen drie jaar. Abigaïl laat mij haar ‘oorspronkelijke staat van zijn voelen’.

Klaarstomen voor verkoop

Ze is een zacht paard, intelligent, en houdt van genuanceerdheid en schoonheid. Mijn aandacht wordt direct getrokken naar haar hoofd. Ze laat mij voelen dat haar tongbeen vast zit, haar nek zit vast, ze klemt met haar kaken en zelfs met haar tanden kan knarsen. Ik voel een overweldigend ingehouden verdriet opkomen. En Abigaïl zegt ‘ik snap niet wat ze mij aangedaan hebben!’ Ze laat mij beelden zien van een vastgeknoopt hoofd, met de kin op de borst en het achterbeen dat er onder moest. “Ik had een slap lijf en wat er van me gevraagd werd, kon mijn lichaam helemaal niet.” In no time moest Abigaïl voor de verkoop klaargestoomd worden, want ‘tijd is geld’! Bij haar kaken krijg ik een beeld van een wolfskies te zien. Het aan de teugel lopen deed ontzettend zeer. Om onder haar pijn uit te komen, trok Abigaïl haar rug hol en ontwikkelde zij een behoorlijke onderhals.

Bitloos

Emotioneel gezien heeft zij die pijn vastgezet in haar lichaam en wel op twee plekken. Natuurlijk haar hoofd en mond, daar mag je nu ook haast niet aankomen want zij verwacht daar erge pijn. Ook als dat niet meer zo is, verwacht zij nog steeds dezelfde pijn. Ondanks het feit dat er inderdaad een wolfskies is verwijderd door de tandarts. Daarom vraag ik je om een tijdje op de neus te rijden, dat zal haar bijzonder goed doen. “Op wat druk op mijn neus reageer ik ook wel, hoor ik dan zachtjes. Een bitloos hoofdstel is voor nu de beste oplossing om weer vertrouwen te krijgen in de mensenhand. En ze zegt ook: ik ben jong en weet eigenlijk niet hoe ik echt moet lopen. Abigaïl bedoelt daarmee dat zij niet heeft geleerd zelfstandig op vier benen te lopen. Ik adviseer om haar achterbenen te masseren voor het rijden, want zij heeft maar weinig besef van haar achterbenen. Laat staan dat die haar kunnen dragen…

Met grof geschut ingereden

De tweede plek waar haar spanningen van het gebeuren bij de vorige eigenaren zijn vastzet, zijn haar darmen. Zodra ze denkt dat er ook maar pijn aankomt, trekt zij haar buik op/in en slaat de stress daarvan op haar darmen. Het is emotionele stress die op haar darmen slaat. Abigaïl geeft aan dat zij een halve emmer speedibeet krijgt, maar het blijkt goed te zijn om daar een hele emmer op een dag van te maken. Het is natuurlijk fijn voor de darmen, maar het is ook een geruststellend papje. Vergelijk het maar met een huilende baby die je voor het slapen gaan ook nog een warm melkflesje geeft. Zo werkt dat ook bij het paard. Abigaïl is met grof geschut ingereden om als mooi dressuurpaard voor de snelle handel te dienen. Abigaïl is een zeer loyaal paard, werkwillig en ze zoekt de verbintenis met haar eigenaresse. Dat zijn mooie basisingrediënten om het vertrouwen weer te herstellen en om een mooi team te worden. Dat zal tijd kosten, maar tijd en geduld heeft deze eigenaresse wel!


Gerelateerde blogs