Ga naar hoofdinhoud

Blog: Problemen door (gel)frontrisers

Onlangs deelde een goede collega een foto van een (gel)frontriser. Ze waarschuwde – terecht! – voor het gebruik van deze frontrisers. We zien vaak problemen ontstaan in het bindweefsel bij gebruik van deze pads. Soms blijvende schade, soms van voorbijgaande aard. Op deze foto kwamen enorm veel reacties van gebruikers van deze pads, maar ook van mensen die een alternatief gebruiken. Goedbedoeld uiteraard, maar wat krijg ik daar soms jeuk van.

Er kwamen reacties binnen als: “Ja, maar als je de riser op het dekje gebruikt dan krijg je die plekken niet”, of “Deze gelpad van (merk x) werkt echt veel beter!”, en zelfs reacties als: “Ik heb nog een zadel te koop, 300 euro, kan ze zo kopen!”.  Frus-tre-rend. Tijd dus voor een blog!

Afdrukken bindweefsel

Laat ik beginnen om uit te leggen waarom ik front- en rearrisers in vrijwel alle gevallen ongeschikt vind:
Ze laten afdrukken achter in het bindweefsel. Dat zou eigenlijk al genoeg reden moeten zijn, maar laat ik nog even verder uitweiden; deze plekken zijn pijnlijk, kunnen leiden tot zwellingen, hebben soms witte haren tot gevolg en zijn soms van voorbijgaande aard, maar dat is zeker niet altijd het geval. Ze zorgen vrijwel altijd voor teveel druk, waardoor op termijn atrofie ontstaat; door verhoogde druk knellen spieren af, waardoor ze in kracht en volume afnemen. Met als gevolg dat je paard smaller wordt op de plek waar je zadel al te wijd is (anders zou je deze riser namelijk niet nodig hebben…) en wordt het probleem dus NOG groter. Ik kan nog wel even doorgaan, maar dan ben ik zo door mijn woordenlimiet heen, dus laat ik dat niet doen. Laat ik één ding heel duidelijk maken: al het bovenstaande is niet te voorkomen door de riser óp het dekje te gebruiken. Dat is wél te voorkomen door de riser niet te gebruiken en een gediplomeerd zadelpasser in te schakelen. Die zal je waarschijnlijk adviseren om; indien mogelijk je boommaat aan te passen, of een pad te gebruiken met inlages of toch echt op zoek te gaan naar een alternatief zadel.

Goedbedoeld advies

Dan de overige goedbedoelde adviezen:
“Deze gelpad (merk x) werkt echt veel beter!”. Super lief bedoeld uiteraard, maar beter voor wat? Men voegt dan een foto toe van een ander gelpad met futuristisch printje als structuurlaag in de gel. Vinden jullie het zelf prettig als jullie sokken of schoenen een fikse, duidelijk voelbare structuur in het voetbed hebben? Of gaat dat vervelen na een poosje? De huid van een paard is nog vele malen gevoeliger dan dat van een mens, zou die dat dan wel prettig vinden? Bovendien, voor welk doel is deze pad ontworpen? En, welk probleem had deze persoon dat ze de riser is gaan gebruiken? Los je dit probleem hier überhaupt wel mee op? Daarnaast zijn er inmiddels ontzettend veel studies gaande over het gebruik van pads in de paardensport en hun effect op de drukverdeling. Gelpads komen steeds weer als grote verliezer uit de bus! Over het algemeen grote winnaars? Schapenbont. Maar dit is weer voer voor een volgende blog. Dus wellicht daarover later meer.

En dan natuurlijk nog de: “Ik heb nog een zadel te koop, 300 euro, kan ze zo kopen!”. Het moge duidelijk zijn dat de casus waar het hier om ging hier ten eerste totaal niet mee geholpen is, en ten tweede dat vijfdehands zadel wat je te koop aanbiedt waarschijnlijk niet veel goeds meer gaat doen. Leuk geprobeerd wel.

Professionele hulp

Wat bij bovenstaande goedbedoelde adviezen door mede-paardensporters geldt is het volgende: Het beste advies dat je iemand kan geven, is om op zoek te gaan naar professionele hulp. Ga niet zelf klooien, denk niet dat je het beter weet. Fijn dat het voor jou en je paard werkte, maar dat wil niet zeggen dat het voor een ander ook werkt. Ieder paard en iedere combinatie is anders, dat is juist wat ons beroep zo spannend houd. Dus: schoenmaker, blijf bij je leest.


Gerelateerde blogs