Ga naar hoofdinhoud

Blog: ‘Ik zeg niks, anders krijg ik slaag’

Ik ben onderweg naar een Fries waarvan de eigenaren graag willen weten of hij nog wel lol heeft in zijn dressuuroefeningen en -lessen. Hij staat al klaar op de poetsplaats en ik zie een zeer vriendelijk hoofd, maar ook een zeer naar binnen gekeerd paard. Het is op dat moment druk in de stallen dus we zoeken buiten een rustige plek, bij de buitenstallen waar ook hun pony staat. Ik kan de ‘goedzak’ in de Fries wel voelen, en toch is het contact heel moeizaam. Mijn handen gaan over zijn rug en ik kom op zijn derde chakra uit. De derde chakra wordt ook wel de zonnevlecht genoemd.

‘Ik-energie’

Dit energiecentrum is verwant aan eigenwaarde, persoonlijke identiteit. Anderen noemen het een ‘ik-kracht’, waar je karaktereigenschappen in opgenomen zitten. De zonnevlecht chakra wordt geregeerd door het element vuur, de energie van hartstocht, die onze primaire instincten beheerst in relatie tot anderen. Het derde chakra draait nauwelijks, en er komt een lange ‘niets’. Ook voelt het alsof mijn hand dieper weg zakt in zijn rug en er komt geen bodem. Het blijft stil en ik kan de ‘ik-energie’ van deze Fries niet voelen. Toch heb ik dit tweemaal eerder meegemaakt en toen moest ik ook heel erg zoeken en wachten. Het heeft oefening gekost om dit fenomeen te herkennen en te kunnen duiden.

Onberekenbaar en wispelturig

Mijn handen doen het werk, en ik wacht in stilte, tot ik zachtjes hoor. ‘Ik zeg niks, anders krijg ik slaag’. Ik zeg dit hardop en de eigenaren kijken wat raar op. Zij hebben deze Fries nu vijf jaar en kunnen deze zin niet plaatsen. Ik ga door naar zijn 2e chakra, die van levensenergie en zijn 1e chakra, die gaat over je basis en veiligheid. “Hij heeft een goede opgroeitijd gehad als veulen”, zeg ik. Zijn levensenergie is ook wat laag, daar werk ik aan om vervolgens weer terug te komen bij zijn 3e chakra. Opnieuw hoor ik, ‘ik zeg niets, anders krijg ik slaag!’. Alleen nu wat luider en krachtiger, gelukkig. Er komt een beschrijving van een vrouw waar hij het grootste gedeelte van zijn leven heeft gewoond. Hij vertelt mij over haar onberekenbaarheid en wispelturigheid. In de loop van de jaren nam dat alleen maar toe. Je kon er nooit van op aan wat goed was of niet en op dat moment kan ik bij de Fries voelen dat hij zijn ‘ik’ totaal heeft teruggetrokken uit zelfbehoud. Hij laat me een beeld zien van een schreeuwende vrouw die niet voor rede vatbaar is en hem aait, want hij is lief, om vervolgens een tik te krijgen omdat hij kennelijk iets niet goed deed.

Psychische klachten

Ik moet heel erg denken aan psychiatrische kenmerken als borderline of narcisme. Ik benoem dit hard op bij de eigenaren en zij beamen dat zij deze Fries van een ver familielid hebben overgenomen, de vrouw was volgens hen inderdaad ‘raar’ en vaak boos aan het schreeuwen. Niet alleen medemensen kunnen veel schade ondervinden van psychiatrisch gerelateerde kenmerken, maar dieren ook. En zeker sensitieve dieren als paarden. Logisch dat deze Fries wat sloom door de bak sloft of er plotseling van tussen gaat, want eerst moest dit hoge woord eruit!


Gerelateerde blogs