Ga naar hoofdinhoud

Blog: Het zwaard van Damocles

Ik breng een bezoek aan een renpaard dat alweer een jaartje bij zijn nieuwe eigenaresse staat. Ze vraagt mij om eens te kijken waarom dit paard zo snel van slag is.

Het eerste en ook enige doodenge wat dit renpaard mij liet zien en voelen, is dat hij denkt dat hij nog elk moment ‘afgevoerd’ kan worden richting de slager! Dat was eerst ook de bedoeling, mits hij niet gered zou redden. En dat is gelukkig wel het geval. Ik check dit verhaal en het blijkt inderdaad te kloppen. Salt, het renpaard, heeft een flink aantal jaren op de renbaan gelopen bij een eigenaar die de resultaten nogal vond tegenvallen. Een andere persoon uit de rensport vond het toch wat zonde dat een gezond paard naar de slager zou gaan en heeft Salt meegenomen.

Na een poos van ploeteren waren ook daar de resultaten teleurstellend en moest hij ook per direct weg! Voor Salt kwam toen gelukkig zijn huidige eigenaresse op zijn pad. Zij heeft Salt onder haar hoede genomen. Niet als renpaard, maar gewoon als fijn rijpaard.

Salt laat me een grote innerlijke nervositeit voelen en verdriet over het zomaar afgeschreven zijn. Salt krijgt nu heel goede verzorging, hij is mooi op gewicht en komt sinds een jaartje voor het eerst van zijn leven in de weide! Het nerveuze karakter is echter nog niet uit zijn systeem.

Nu hij een jaartje bij deze nieuwe eigenaar is, begint hij eindelijk een klein beetje te ‘landen’ en lucht te krijgen. Hij laat mij daarop meteen zijn hals zien, een beeld van zijn slokdarm, en daar zit een dikke prop! Ooit heeft daar wel wat gezeten vermoed ik, te meer ook omdat hij mij meerdere malen een metalen buis laat zien. Over een eventuele slokdarmverstopping weet de huidige eigenaresse niets. Het voelt heel rauw aan en er komen beelden van een honingpot! Honing heelt alle wonden, krijg ik te horen. En ondanks dat het misschien wat raar is, verzoek ik om eens te proberen om letterlijk wat honing door zijn voer te doen.

Wat wel bleek is een rare slag in de hals en ook rauwe, kapotte mondhoeken. Salt heeft heel erg veel geruststelling nodig! Het idee dat hij nog naar de slager moet, dat idee is niet meer! Hij krijgt nu de tijd om te helen! Zo krijgt hij elke dag bietenpulp op mijn advies om hem te ondersteunen in geborgenheid en geruststelling.

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat voor een paard een jaar niet lang is. Dat je bij een ongerust en nerveus paard met een verleden er super goed aan doet om hem te helpen door middel van voer. Zoals bietenpulp als geruststellend papje voor de nacht en dat is nog gezond ook!

P.S. Na dit consult is er met 2 weken al meer rust en ontspanning bij Salt.


Gerelateerde blogs