Ga naar hoofdinhoud

Blog: Heeft mijn paard een overbeet of onderbeet?

Zoals veel van jullie wel zullen weten, moet de onderkaak van een paard los kunnen bewegen van de bovenkaak. Dit gaat niet alleen om een zijwaartse of op/neerwaartse beweging. Het gaat hierbij ook om de beweging van voor naar achter. Als het paard een goede balans op de kiezenrij en snijtanden heeft zal deze beweging zonder problemen, pijn of blokkades gemaakt kunnen worden.

Deze balans wordt ook wel de drie-punts balans genoemd. Het is belangrijk dat de druk netjes verdeeld wordt over de snijtanden, de kiezen en daarbij ook het kaakgewricht. Zijn bijvoorbeeld de snijtanden te lang dan zal de druk op het kaakgewricht automatisch verhogen. Als het gebit van het paard behandeld is door een vakkundige tandarts, zal hij of zij na afloop dan ook checken of deze druk goed en gelijkmatig verdeeld is.

Daarnet hebben we benoemd dat de kaak van het paard dus ook vrij moet kunnen schuiven van voor en naar achter. Van nature zal als een paard zijn hoofd omhoog houdt, de onderkaak naar achter schuiven. Als het paard zijn neus omlaag brengt, zal de kaak naar voren schuiven. Als het paard geen afwijkende stand van de tanden heeft, zullen de snijtanden perfect op elkaar staan op het moment dat ze met hun neus bij de grond zijn. Omdat veel mensen de snijtanden het snelst zien bij het in doen van het bit ontstaat er soms een misverstand. Het lijkt namelijk op die hoogte alsof de tanden niet perfect op elkaar staan. Om deze reden wordt er dus al snel gedacht dat het paard een lichte overbeet heeft. Gelukkig is dit in veel situaties niet het geval. Wil je dit zelf checken? Kijk dan ook naar de snijtanden als het paard zijn hoofd laag heeft. 

Bij paarden die (flinke) haken aan hun kiezen hebben zal de voor-achterwaartse schuifbeweging dan ook niet mogelijk zijn. Bij deze paarden komt de kaak vast te staan en kan het dus ook lijken alsof ze een over of onderbeet hebben. In deze situatie zie je vaak dat als de haken verwijderd zijn, je ook geen overbeet meer zult zien. Als een paard met haken tijdens het rijden zijn hoofd moet laten zakken, zal het erg lastig worden omdat de kaak niet mee kan schuiven en zie je vaak dat ze signalen gaan afgeven zoals verkrampen in de hals, hoofd kantelen of schudden. 

Paarden die daadwerkelijk geboren zijn met een over of onderbeet zullen altijd extra tandzorg nodig hebben in hun leven. Tanden en kiezen die niet recht op elkaar passen, zullen dus ook niet op elkaar afslijten. De stukken die geen slijtage hebben zullen dus vrije groei krijgen. Snijtanden kunnen dus voor elkaar langs groeien en er kunnen enorme haken ontstaan. In de meeste gevallen is het verstandig om deze paarden halfjaarlijks door de tandarts te laten behandelen om problemen te voorkomen. 


Gerelateerde blogs