Ga naar hoofdinhoud

Blog: Hebben bitfitters alleen dure bitten?

Ik hoor om me heen mensen wel eens zeggen dat bitfitters alleen maar dure bitten hebben. En over het algemeen is dat inderdaad zo. Dit wil ik in deze blog graag uitleggen.

In de eerste plaats is dit te verklaren door het materiaal waar de bitten van worden gemaakt. De duurdere merken hebben vaak bitten die gemaakt zijn van zelf ontwikkelde legeringen. De kosten van het productieproces zijn hoger dan van bijvoorbeeld rvs, maar ook de ontwikkelingskosten moeten uiteindelijk worden terugverdiend. 

Afwerking bitten

Daarbij is er bij de duurdere merken ook vaak meer keuze in type mondstuk of type bitringen. Zo is er de keuze tussen losse ringen en meerdere type vaste ringen – D-trens, kneveltrens, bustrens – , maar ook tussen verschillende soorten hefbomen, zoals onder andere een yankee/beval bitring, pessoa, 2,5 ring, jumper of pelham. De afwerking van deze bitten is vaak ook mooier dan van de goedkopere bitten. Ook is er meer variatie in dikte van de mondstukken. Omdat de duurdere bitten dus beter afgestemd kunnen worden op de wensen van paard en ruiter zal een bitfitter deze eerder in zijn of haar assortiment opnemen. 

Jaren hetzelfde bit?

Het kan zijn dat bij een jong paard een bepaald bit wordt aangemeten en dat het paard daar jaren fijn op loopt. Bij een jong paard is het belangrijk dat hij vertrouwen krijgt in het bit en een mooie verbinding durft op te zoeken. Als het paard uiteindelijk wat hoger afgericht is en in de dressuur meer in de oprichting moet lopen, kan het zijn dat een bit met een andere inwerking nodig is. Maar dat hoeft lang niet altijd; er zijn Lichte en Zware Tour dressuurpaarden die super fijn lopen op een bitje waar ze op vierjarige leeftijd ook goed op liepen. Voor een springpaard kan het in een hogere klasse soms nodig zijn om met een (kleine) hefboom te gaan werken. Qua mondstuk hoeft er dan niks veranderd te worden en kies je een zelfde mondstuk maar dan met een ander type bitring. Dat is voor het paard wel zo fijn. 


Gerelateerde blogs