Ga naar hoofdinhoud

Blog: Handmatige of elektrische gebitsbehandeling?

Een discussie die vaak aan bod komt is of een gebitsbehandeling beter handmatig met een vijl gedaan kan worden of toch elektrisch. De reden dat mensen kiezen voor een handmatige behandeling heeft vaak te maken met het feit dat het paard niet gesedeerd hoeft te worden. Voor een elektrische behandeling geven paardeneigenaren meestal aan dat ze het fijn vinden dat er preciezer gewerkt kan worden. Tijdens mijn opleidingen heb ik zowel elektrisch als handmatig leren werken. Persoonlijk werk ik allen nog elektrisch, wat mij dus een klein beetje bevooroordeeld in deze blog. Maar wat ik graag zou willen doen, is het toelichten van de voordelen en mogelijke risico’s van de behandelingen zodat u als paardeneigenaar een beter inzicht kunt krijgen.

Wel of geen sedatie

Paardeneigenaren vinden het vaak niet fijn of moeilijk om hun paard gesedeerd te zien. Om deze reden laten ze het paard liever handmatig behandelen.
Bijna alle paardentandartsen die elektrisch behandelen, zullen gebruik maken van sedatie. De voordelen hiervan zijn dat het paard minder stress zal ervaren tijdens de behandeling en dat het gebit veel preciezer, maar ook sneller behandeld kan worden.

Door het toedienen van sedatie kan er dus veiliger gewerkt worden voor zowel paard als behandelaar. Sedatie brengt weinig risico’s met zich mee. In tegenstelling tot veel medicatie zijn de risico’s en bijwerkingen erg laag. Mogelijke bijwerkingen zijn zweten en/of een lagere bloeddruk tijdens de duur van het middel. Hoe lang een paard ‘suf’ blijft, is verschillend per paard. Het ene paard is na een uurtje weer helemaal wakker waar een ander paard er misschien 2 uur over doet. Let wel op dat alleen een dierenarts de sedatie in de ader mag toedienen. Paardentandartsen die geen dierenarts zijn, werken daarom vaak met een verdovende pasta of werken samen met een dierenarts.

Eindresultaat

Met een handrasp kun je goed scherpe punten (de jaarlijks terugkerende glazuurpunten aan de zijkant van de kiezen) verwijderen. Maar zodra er bijvoorbeeld hoogteverschillen of haken aan de kiezen ontstaan, moet er al flink geraspt worden om dit te corrigeren. Het wordt helemaal lastig als het de achterste kies betreft. Deze kies zit erg dicht bij de keelholte en het maken van de ‘haalbeweging’ die nodig is bij het handvijlen kan op die plek niet goed gemaakt worden door het ruimte gebrek in de mond. Bij bijna alle paarden is het nodig het gebit verder uit te balanceren dan alleen de glazuurpunten.

Vrij beroep

Met elektrisch gereedschap wordt er vaak gebruik gemaakt van meerdere handstukken. Zo kunnen de snijtanden gecorrigeerd worden, de kiezen terug in balans en de glazuurpunten mooi afgerond worden, zodat deze geen schade meer aan de slijmvliezen aanrichten. Een nadeel van elektrisch werken is dat er mogelijk teveel weggeslepen wordt op de kiezenrij. Omdat paardentandarts een vrij beroep is, is daarom erg belangrijk om een tandarts te kiezen die een gedegen opleiding in paardentandheelkunde heeft gevolgd, dit geldt zowel voor dierenartsen als paardentandartsen.


Gerelateerde blogs